Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 20., hétfő

RITKA BETEGSÉG-AZ ARC HEMIHIPERTRÓFIÁJA

Mi a hemihipertófia



Mi a Hemihiperplázia/ Hemihipertrófia?
A Hemihiperplázia, vagy másképp a Hemihipertrófia, a test jobb vagy bal oldalának egy normálisnál nagyobb aszimmetriájából áll. Ez a különbség látható lehet egy ujjon, egy kezen vagy lábon, az arcon, vagy érintheti a test fél oldalát, beleértve akar az agy, a nyelv, vagy a belső szervek felét is.
A hemihiperpláziában szenvedő gyerekeknek lehetnek más genetikai szindrómáik is, Épp ezért ezeket a gyerekeket genetikusok kell felmérjek, hogy kizárjak vagy megerősítsék ezeket a szindrómákat.
Amikor az arc egyik fele nagyobb mint a másik, és ezt az aszimmetriát a lágy részek, csontok és fogak együttvéve okozzák, beszélhetünkhemihiperplázia/hemihipertrófia faciei-ről. Ezen állapot könnyen összetéveszthető egy limfangiomával vagy hemangiomával, ezert szükséges a lágy részek Color Doppler Ultrahang, valamint a koponya és arckoponya MRI vizsgálata.
A hemihiperplázia/hemihipertrófia faciei nagyon ritka betegség, Mit feltételez a Hemihiperplázia/Hemihipertrófia?
A Hemihiperplázia/hemihipertrófia egyes daganatok kialakulásának lehetőségével jár. Mivel hogy ezen gyerekek esetében fokozott kockázatú a hasi rákos daganatok megjelenése, ezért szigorú szűrési protokollt követnek, 6 hetente vérvizsgalatot (AFP tesztet) és 3 havonta hasi ultrahangot 7 éves korukig.( egyesek csökkentik a vérvizsgálatot, ha a gyerek elérte a 4 évet)
Ahogy a hemihiperpláziás gyerekek nőnek, növekszik a két felük közötti különbség, de hosszú távon, a két fél közötti relatív különbség aránya megmarad. Vannak különbözőségek különböző gyerekek között, de a legtöbb esetben, a különbség megduplázódik az első és az ötödik születésnap között.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése