Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 21., kedd

A GYERMEKNEVELÉS ÖT CSAPDÁJA

A gyereknevelés öt csapdája

KOMMENT

A lelke mélyén talán minden szülő érzi, hol hibázik gyermeke nevelése során. Miért marad mégis minden a régiben? Szakemberek szerint kényelemszeretet és rossz beidegződések miatt nehéz a váltás.

1. Érzelmek vására
Hiba: a gyerekre fordított idő helyett ajándékokkal halmozzuk el a csemetéket
A szeretet kifejezésének hangsúlyos eszköze soha nem lehet tárgy. A gondoskodás igénye nem merülhet ki drága eszközök ajándékozásával, még akkor sem, ha az ajándék szemmel láthatólag örömet okoz a gyereknek. Mindez igaz költséges szakkörök, tanfolyamok és táborok esetén is. A gyerek elfogadja a felkínált eszközöket és lehetőségeket, de ezektől érzelmileg nem érzi magát gazdagabbnak.

2. Ne a gyerekeken vezessük le a feszültséget
Hiba: "szelepnek" használni a gyerekeket
Feszült helyzetben nincs annál kényelmesebb egy felnőtt számára, mint a mellette csetlő-botló és sokszor hibát hibára halmozó gyerekre zsigerből ráüvölteni, megrángatni, falhoz állítani. Beleadni apait-anyait abba az üvöltésbe, hiszen  még ok is van rá: kiöntötte, feldöntötte, eltörte, vagy egyszerűen csak nem fogadott szót. Mit ér el vele a szülő? A megfélemlítés mellett hatékony mintát biztosít gyermekek számára. Feszültség esetén ő maga is a tanult módon fog reagálni: vagyis agresszióval.
3. Terítéken a kommunikáció
Hiba: gyorsan kiosztott, sokszor "tálcás" vacsorák a háló- vagy a gyerekszobában
Meglehetősen súlyos hibának számít elherdálni azt a kevés időt, amit a család együtt tölthetne. Ha vacsoraidőben együtt van a család apraja-nagyja, akkor lehetőleg egy légtérben, a televízió, a mobiltelefonok száműzése mellett fogyasszák el a vacsorát. A gyerek számára a meleg, érzelemgazdag légkör megélése mellett ugyanis valódi "kommunikációs terepgyakorlat" lehet a közös étkezés.
4. Apa úgyis megengedi
Hiba: kettős szülői szabályrendszer
Ha van jellemző baklövés, amit gyermeknevelés területén szülő elkövethet, az bizony a szabályok területén érhető tetten.  Az eltérő állásponttal önmagában nem lenne baj, ha azt a szülők óvatosan, egymás között tisztázzák. Abban az esetben azonban, amikor érvényüket vesztik a szabályok, mert amit az egyik szülő tilt, a másik megenged és fordítva, ott bizony kihúzzák a kicsik lába alól a biztonságos talajt. Hiszen fogalmuk sincs arról, merre van a helyes irány

5. Következetlenség kontra rugalmatlanság
Hiba: következetlen elvárások
A következetlen nevelési elvek ugyanoda vezetnek, mint a szülők által közvetített eltérő szabályrendszer. A gyerekek bizonytalanokká válnak, nem tudják, meddig mehetnek el, hiszen amit egyik nap felelősségre vonás nélkül megtehetnek, az másnap súlyos vétségnek számíthat.

Ennek ellenére a következetesség ne jelentsen merevséget sem, vagyis bizonyos szabályokat, bizonyos esetekben - kicsit - fel lehet rúgni. Nem dől össze a világ egy elhúzódó hancúr miatti késői fekvéstől, ahogy kimaradhat egy-egy étkezés, vagy becsúszhat egy ebéd előtti csoki. Nagy dolgokban azonban érdemes következetesnek maradni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése