Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 23., csütörtök

A GYERMEK ELHANYAGOLÁSA ÉS BÁNTALMAZÁSA

 A gyermek elhanyagolása és bántalmazása

SÚLYOSAN BÁNTALMAZOTT GYERMEKEK

1-



2-



3-
4-

5-



Rossz bánásmódot jelent az is, ha a gyermeket alapvető szükségleteitől megfosztják (elhanyagolják), de az is, ha sérüléseket okoznak neki (bántalmazzák). Az elhanyagolás a gyermek testi, egészségbeli, tanulási és az érzelmi szükségleteinek megvonását jelenti. Az érzelmi elhanyagolás az érzelmi bántalmazás része. A bántalmazás lehet fizikai, szexuális vagy érzelmi. A különböző formák gyakran együtt járnak. Gyakori, hogy a gyermeket bántalmazzák és el is hanyagolják, ami sokszor társul egyéb, családon belüli (pl. házastársak közötti) erőszakhoz.
A közvetlen ártalom mellett a bántalmazás és elhanyagolás tartós problémákhoz, többek között lelki betegségekhez és kábítószer-használathoz vezetnek. Nem utolsó sorban pedig az a felnőtt, akit gyermekkorában testileg vagy szexuálisan bántalmaztak, nagyobb valószínűséggel bántalmazza saját gyermekeit.
Az Egyesült Államokban évente több mint 800.000 a bántalmazott vagy elhanyagolt gyermekek száma, és közülük 1100-an halnak meg. Az elhanyagolás kb. háromszor gyakoribb, mint a testi bántalmazás.
Az elhanyagolás és bántalmazás hátterében egyéni, családi és szociális tényezők együttese áll. Az egyedülálló, a szegény, a kábítószer- vagy alkoholfüggő, illetve az elmebeteg (személyiségzavarban vagy az önbecsülés hiányában szenvedő) szülő hajlamosabb gyermekét elhanyagolni vagy bántalmazni. Az elhanyagolás 12-szer gyakoribb rossz anyagi körülmények között élő gyermekek körében.
Az orvosok és nővérek törvény által előírt kötelezettsége a gyermekbántalmazás vagy elhanyagolás gyanúját a helyi Gyermekvédő Szolgálatnak haladéktalanul jelenteni. A körülményektől függően a helyi hatóságokat is értesíteni kell. Feljelentést kell tenniük azoknak is, akik munkájuk során 18 éven aluli gyermekek gondozásba vételével foglalkoznak (tanárok, gyermekgondozók, rendőrök és a hatósági alkalmazottak).
 Mindenkit bíztatni kell, hogy jelentse, ha tudja vagy gyanítja, hogy gyermeket elhanyagolnak vagy bántalmaznak, bár erre senki nem kötelezhető.
A Gyermekvédő Szolgálat képviselője minden jelentett gyermekbántalmazást vagy elhanyagolást kivizsgál, megállapítja a tényeket, és ennek alapján (a gyermek és a családtagok részére) szociális intézmények segítségét, átmeneti kórházi ellátást, átmeneti gyámságot ajánlhat, vagy javasolhatja a szülői jogok végleges megvonását. A szolgálat munkatársának az orvos és a szociális munkás segít eldönteni a teendőket a gyermek pillanatnyi orvosi szükségletei, a sérülés súlyossága és a további elhanyagolás vagy bántalmazás valószínűsége alapján.

Típusok 

Az elhanyagolás és bántalmazás számos formája ismert.

Testi elhanyagolás:
A gyermek megfelelő táplálásának, öltöztetésének és védelmének elmulasztása a leggyakoribb, de számos más forma is előfordul. A szülő esetleg elmulasztja a gyermek számára a megelőző fogászati vagy orvosi ellátást, így a védőoltások és a rutin fizikális vizsgálatok biztosítását. A szülő késlekedhet az orvost felkeresni a gyermek betegsége esetén, amivel súlyosabb állapot kialakulását, esetleg a gyermek életét kockáztatja. Nem biztosítja, hogy iskolába vagy magántanárhoz járjon. A szülő köztudottan erőszakos személynél, vagy felügyelet nélkül is hagyhatja kisgyermekét.

Testi bántalmazás:

A rossz testi bánásmód, nélkülözés, a túlzott testi fenyítést is ideértve, tartozik ide.
Bármely életkorban bekövetkezhet, de a csecsemők és a kisdedek a legsebezhetőbbek. A csecsemők súlyos fejsérüléseinek ez a leggyakoribb oka. Kisdedekben a fizikai bántalmazás rendszerint hasi sérüléseket okoz, melyek akár halálosak is lehetnek. A fizikai bántalmazás (és a gyilkosság gyermekkorban) a tíz leggyakoribb halálok között szerepel. Általában kisiskoláskorban csökken a kockázata, majd serdülőkorban ismét emelkedik.
A legtöbb elkövető a gyermek által is ismert férfi. Legnagyobb veszélyben a szegényebb társadalmi rétegekhez tartozó, fiatal, egyedülálló szülők gyermekei vannak. A családban lévő feszültségek hozzájárulnak a bántalmazáshoz. Okozhatja a munkanélküliség, gyakori költözések, szociális elszigetelődés a családtagoktól és a barátoktól, vagy folyamatos családon belüli erőszak. A nehezen kezelhető gyermek (ingerlékeny, akaratos, hiperaktív vagy fogyatékos) nagyobb valószínűséggel lesz áldozat. A testi bántalmazást gyakran stresszhelyzetben fellépő krízis váltja ki. Krízis oka lehet az állás elvesztése, családtag halála, fegyelmezési probléma, de akár a bepisilés, bekakilás is.

Szexuális bántalmazás:

Idetartozik minden olyan tevékenység, melyet egy gyermekkel szexuális kielégülés céljából végez felnőtt vagy jóval idősebb gyermek. Ilyen a behatolás a gyermek hüvelyébe, végbélnyílásába vagy szájába, behatolás nélküli érintés szexuális szándékkal, a gyermeknek a nemi szervek, illetve pornográf képek, filmek mutatása, vagy vele ezek készítése. Nem jelent bántalmazást az a szexuális játék, amikor olyan gyermekek nézik vagy érintik meg erőszak és kényszer nélkül egymás intim testrészeit, akik között a korkülönbség nem több 4 évnél.
A 18 éves leányok 12-25%-a, a fiúk 8-10%-a szenvedett már el szexuális bántalmazást. A legtöbb elkövetőt ismeri a gyermek, általában a mostohaapa, a nagybácsi, vagy az anya élettársa. A női elkövető ritkább.
Bizonyos helyzetek növelik a kockázatot. Fokozottan veszélyeztetett az a gyermek, akinek több gondozója, vagy gondozójának több szexuális partnere van. Szintén növeli a kockázatot a szociális elszigeteltség, az alacsony önbecsülés, ha a családban már előfordult ilyen eset, vagy a gyermek bandához csapódott.

Érzelmi bántalmazás:

Érzelmi bántalmazásnak nevezzük azt, ha egy gyermeket szavakkal, vagy cselekedetekkel lelkileg bántalmazunk. Érzelmi bántalmazás során a gyermekkel elhitetik, hogy értéktelen, hibás, nem szeretik, nincs rá szükség, veszélyben van vagy csak akkor értékes, ha megfelel mások igényeinek.
Az érzelmi bántalmazás része a megvetés, a kihasználás, a terrorizálás, az elszigetelés és az elhanyagolás. Elutasításkor lekicsinylik a gyermek képességeit és teljesítményét. A gyermek kihasználása azt jelenti, hogy deviáns magatartásra vagy bűnözésre, például bűnelkövetésre vagy kábítószerezésre, illetve alkoholizálásra veszik rá. Terrorizálás alatt a megfélemlítést, fenyegetést, megrémisztést értjük. Az elszigetelt gyermeknek nem szabad más felnőttel vagy gyermekkel kapcsolatba kerülnie. Érzelmi elhanyagolás a gyermek semmibevétele, vele minden kapcsolat mellőzése. A gyermek nem kap szeretetet és figyelmet. Az érzelmi elhanyagolás egyre hosszabb időn át tart.

Münchausen-szindróma:

A bántalmazásnak ebben a szokatlan formájában a gondozó, általában az anya, eltúlozza, meghamisítja a gyermek betegségét, vagy ő maga okozza azt. Lásd még

Panaszok, tünetek 

A tünetek az elhanyagolás és a bántalmazás időtartamától és természetétől, a gyermektől, és sajátos körülményektől függenek. A nyilvánvaló testi sérülések mellett érzelmi és lelki problémák jelentkeznek. Ezek azonnal vagy később is megjelenhetnek, és tartósan fennmaradhatnak.

Testi elhanyagolás:

A testileg elhanyagolt gyermek alultápláltnak, fáradtnak, piszkosnak tűnik, ruházata hiányos. Gyakran hiányzik az iskolából. Kirívó esetekben a gyermek egyedül vagy testvéreivel él, felnőtt felügyelete nélkül. Testi és érzelmi fejlődése meglassulhat. Olyan is előfordul, hogy a gyermek éhen hal, vagy megfagy.

Testi bántalmazás:

Gyakoriak a zúzódások, égések, csíkok vagy karmolások. Sokszor felismerhető a sérülést okozó tárgy, például az öv vagy a lámpazsinór alakja. Cigarettával, illetve leforrázással okozott égési sebek lehetnek a karokon és a lábakon. A szájban, a szemekben, az agyban és más belső szervekben súlyos sérülések is keletkezhetnek, ezek azonban nem láthatóak. A gyermeken régi sérülések, például gyógyult csonttörés jelei figyelhetők meg. Néha a sérülések torzulást eredményeznek.
A szándékosan forró fürdővízbe mártogatott kisdeden, a farpofákon fánk alakú forrázás nyomai láthatók. A forró vízzel történő fröcskölés sok kis égést okoz a test más részein.
Ha egy csecsemőt megráznak, "megrázott csecsemő-szindróma" alakulhat ki. Ezt a csecsemő erőszakos rázása és gyakran ezt követő eldobása okozza. Az ilyen csecsemőn esetleg nem is láthatók sérülések, és mélyen alvónak tűnik. Az aluszékonyság hátterében az agy sérülése és duzzanata áll, az agy és a koponya közötti vérzés (szubdurális vérzés) eredményeképpen. Előfordulhat még vérzés a szem ideghártyájában (retinális vérzés), a szemfenéken. A bordák és más csontok is eltörhetnek.
A hosszú időn át bántalmazott gyermek félénkké és ingerlékennyé válik. Sokszor rosszul alszik. Lehangolt és szorongó lehet. Gyakrabban vesz részt erőszakos, törvénysértő vagy öngyilkossági cselekedetekben.

Szexuális bántalmazás:

A magatartásváltozás gyakori, hirtelen
jelentkezik és szélsőséges. A gyermek agresszívvé, zárkózottá válik, fóbiák vagy alvászavarok jelentkeznek. Szexuális viselkedése életkorának nem megfelelő. A szülő, vagy más családtag által bántalmazott gyermekben ellentétes érzések kavarognak, érzelmileg kötődnek az elkövetőhöz, ugyanakkor csalódtak is benne.
A szexuális bántalmazás fizikai sérüléseket is okoz. A nemi szervek, a végbélnyílás és a száj körül zúzódások, repedések vagy vérzések láthatók. A nemi szervek és a végbéltájék sérülései megnehezítik a járást és az ülést is. Leányoknál hüvelyi folyás lehetséges. A szexuálisan terjedő betegségek, így gonorrea, klamídia fertőzés, vagy néha HIV-fertőzés is előfordulhatnak.

Érzelmi bántalmazás:

Az érzelmileg bántalmazott gyermekek más emberekkel való kapcsolataikban általában bizonytalanok és szorongóak, mivel igényeiket következetesen, vagy az elvárás szerint nem elégítették ki. Az elhanyagolt csecsemő érzelemszegénynek és érdektelennek tűnik környezete iránt, ezért tévesen értelmi vagy testi fogyatékosnak, vagy szervi betegségben szenvedőnek tarthatják. Szociális képességei hiányosak lehetnek, beszéd- és nyelvi képességei az elhanyagoltság miatt lassabban fejlődhetnek. Az elutasított gyermeknek alacsony lehet az önbecsülése.
 A kihasznált gyermek bűnt követhet el, vagy alkoholt; illetve kábítószert fogyaszthat.
A terrorizált gyermek félénknek és zárkózottnak tűnik. Bizalmatlan, visszahúzódó és kifejezetten szorong a felnőttekkel szemben. Az elszigetelt gyermek a szociális helyzeteket ügyetlenül kezeli, a normális kapcsolatok kialakítása nehézséget jelent számára. Idősebb gyermek nem jár iskolába, vagy ha igen, rosszul teljesít.

Kórisme 

Az elhanyagolás és bántalmazás felismerése nehéz, kivéve, ha a gyermek súlyosan alultáplált, vagy láthatóan sérült, illetve ha szemtanúk vannak. Elképzelhető, hogy számos ok miatt évekig nem kerül felismerésre. A bántalmazott gyermek a bántalmazást a normál élet részének érzi, és nem is említi meg. A testileg és szexuálisan bántalmazott gyermek vonakodik önként tájékoztatást adni, mert szégyelli, fél a megtorlástól, vagy úgy érzi, megérdemelte azt.
 A testileg bántalmazottak gyakran beszámolnak a történtekről, ha rákérdeznek, míg a szexuálisan zaklatott gyermek titoktatásra kötelezett, vagy annyira megviselte a cselekmény, hogy nem tud beszélni róla.
Ha az orvos elhanyagolást vagy bármilyen bántalmazást gyanít, keresi a bántalmazás egyéb formáira utaló jeleket is, és emellett átfogóan felméri a gyermek testi, környezeti, érzelmi és szociális hiányait.
Testi elhanyagolás:
Az elhanyagolást általában az egészségügyi személyzet vagy szociális munkás ismeri fel más, például sérülés, betegség vagy magatartási problémák miatt történő kivizsgálás alkalmával. Feltűnik az orvosnak, hogy a gyermek testi vagy érzelmi fejlődésében elmaradt a korához képest, vagy védőoltásokat nem kapott, vizsgálatokon nem vett részt. A tanárok a rendszeres iskolai hiányzás alapján gondolhatnak erre. Ha elhanyagolás valószínűsíthető, akkor az ilyen gyermekek között gyakori vérszegénységet, fertőzéseket és ólommérgezést kell kivizsgálni.

Testi bántalmazás:

Testi bántalmazásra utal, ha járni még nem tudó csecsemőn zúzódások vagy komoly sérülések láthatóak. Kisded vagy idősebb gyermek esetén bizonyos ütésnyomok vannak a vádlin, a farpofákon vagy a törzsön. A járás tanulásakor gyakoriak a kék foltok, de ezek jellemzően az elülső testfelület kiemelkedő részein, a térden, sípcsonton, homlokon, az állon és könyökön fordulnak elő.
Bántalmazás sejthető, ha a szülők keveset tudnak gyermekük egészségi állapotáról vagy közönyösek a nyilvánvaló sérülés láttán. A szülők vonakodnak leírni az orvosnak vagy a barátoknak, hogyan történt a sérülés. A történet esetleg szokatlan a gyermek korához és a sérülés fajtájához képest, vagy minden elmondáskor változik.
Amennyiben az orvosban felmerül a bántalmazás lehetősége, pontos rajzokat és fényképeket készít a sérülésekről. Korábbi sebesülések nyomait keresve röntgenvizsgálatot kérhet. A 2 évesnél fiatalabb gyermek esetében gyakran valamennyi csontról készítenek felvételt a törések kimutatására.

Szexuális bántalmazás:

A diagnózis felállításának alapja gyakran a gyermek vagy egy szemtanú beszámolója. Mivel sok gyermek vonakodik elmondani a történteket, az esemény csak gyanítható a megváltozott, kóros viselkedés alapján. Ha 72 órán belül történt, az orvos megvizsgálja a gyermeket, hogy törvényi bizonyítékokat, például a nemi szervekről letörölhető testnedveket és szőrzetmintát gyűjtsön. Bármely látható sérülésről fénykép készül. Egyes közösségekben a szexuális zaklatás felderítésére külön kiképzett szakember végzi a vizsgálatot.

Érzelmi bántalmazás:
Általában valamilyen más probléma, például rossz iskolai teljesítmény vagy magatartási zavar értékelése során ismerik fel. A gyermeket testi és szexuális bántalmazás irányában is ki kell vizsgálni.

Kezelés 

Orvosok, más egészségügyi szakemberek, és szociális munkások csoportja foglalkozik az elhanyagolás és a bántalmazás okaival és következményeivel. A csoport segít a családtagokkal elfogadtatni a gyermek szükségletét, és segítenek a helyi forrásokhoz hozzájutni. Ha például a szülők nem tudják megengedni maguknak az egészségügyi ellátást, állami támogatásra pályázhatnak. Más közösségi és kormányzati programok élelmiszer és szálláshely biztosításával nyújtanak támogatást. Függőségben szenvedő vagy lelki problémákkal küzdő szülőket a megfelelő kezelési programokba kell irányítani. Néhány területen szülői programok is működnek.
Minden testi sérülést és betegséget kezelni kell. Néha a sérülések kezelése, a súlyos alultápláltság vagy más kórképek miatt kórházi ellátásra van szükség.
 A megrázott csecsemőt általában gyermekgyógyászati intenzív osztályon kell elhelyezni. Néha egészséges gyermekeket is be kell fektetni, hogy a további bántalmazástól védve legyenek addig is, amíg a megfelelő otthoni ellátás nem biztosított számukra.
A szexuálisan bántalmazott gyermek a nemi betegségek, köztük a HIV-fertőzés megelőzésére gyógyszereket kap.
A nagyon feldúlt gyermeknek azonnali tanácsadás és segítség kell. Mindenkit, még a kezdetben jó állapotban lévőnek tűnő gyermeket is mentálhigiénés szakemberhez kell irányítani, mert gyakoriak a hosszú távú problémák. Sokszor tartós pszichológiai gondozásra van szükség. Más esetben az orvosok magatartási vagy érzelmi gondok megjelenésekor küldik a gyermeket tanácsadásra.
A kezelés célja, hogy a gyermek biztonságos, egészséges családi környezetbe kerüljön vissza. A bántalmazás fajtájától és az elkövetőtől függ, hogy a gyermek hazatérhet-e családjához, vagy otthonról ki kell emelni, és rokonoknál vagy gondozóknál kell elhelyezni. Ez gyakran átmeneti megoldás, amíg esetleg a szülők szállást vagy munkát szereznek, illetve amíg nincs biztosítva, hogy a szociális munkás rendszeresen látogassa otthonában a gyermeket. Az elhanyagolás vagy bántalmazás súlyos eseteiben a szülői jogokat végleg megvonhatják, a gyermek pedig gyermekotthonban marad, amíg örökbe fogadják vagy felnő. Lásd még



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése