Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 19., vasárnap

TIZ EZER LÁTOGATÓJA VAN-AZ ALKOTÁS KÉNYSZERE-ÖNÉLETRAJZI IRÁSOMNAK.

TIZ EZER LÁTOGATÓJA VAN-AZ ALKOTÁS KÉNYSZERE-ÖNÉLETRAJZI IRÁSOMNAK.

Amikor az ember a szeretteiről ír,bármilyen játékmestere is legyen a szép magyar szónak,nehezebben találja a megfelelőket a szeretet és emlékezés szépségének a kifejezésére. Mindez azért mert a szeretetnek nincs ortográfiája,,stílusa,irodalmi kelléktára,vagy hatásvadászatra ítélt hangzatos cicomája. Ezért  volt bátorságom leírni ezen sorokat
                        Az igazi szeretet amiről írok az csendes,mindent átölelő megfoghatatlan egyedi érzés, ami még megmaradt a gyermekkorunkból ebben a nyakatekert csillogó-villogó világban.

Itt születtem ebben a városban az eperfás Hegyi úton. A Dohánybeváltó és Unió közötti utcarész egyik épületében aminek már csak hűlt helye van,mert a buldózerek átrendezték a város ezen részét is, a kegyetlen történelmi kényszerek hatása alatt. De mindazonáltal mégis történelmi tulajdonosa vagyok a többi barokk kriptákban nyugvó hontársammal együtt, ennek a rangos de lapos városnak ahogyan ezt Páskándi  Géza fogalmazta meg egyik költeményében. A lokálpatriotizmus minden érző embernek a lelki énjéhez tartozik,az emlékezés megszépül még az élet alkonyán is.  De mit tehet az ember , ha végzetesen sürget az idő és tarsolyában a kényszerűséggel hogy bizonyos értékeket meg kell őrizni a végtelenségnek-különben veszendővé válnak
                  Nem az emléktár őrző képességem ellenőrzésére,vagy egy helytörténészeti, netán egy irodalmi titulus megszerzésére aspirálok ezzel az írással. A gyermek és ifjúkor érzelmi világának az autentikus történelmi tények rögzítésére és istápolására szolgálnak ezen sorok egy olyan időszakban,amelyben az a veszély, hogy egyesek teljes odaadással átírnák a szöveget a palatáblán, vagy egyenesen letörölnék azt. Tehát a tisztességtudatom szülővárosom iránt,késztetett arra hogy  papírra vetettem ezen soraimat.
   Nem száraz,olykor nagyon szubjektív történelmi munkát írtam  amit manapság egyik napról a másikra át lehet írni/és élnek is a lehetőséggel/hanem egy halandó,érző,igazát mondani akaró lény írja le majdnem egy egész század emlékképeit.
Minden gyermek életét a család,az iskola az őt körülvevő környezet,a kiteljesedő értelem,az érzékelhető-látott és hallott élményanyag rögzíti életének emléktárában. Én a saját a kiteljesedő értelmem-a látott és hallott élményanyagom szemszögén keresztül írtam le ezeket a történéseket az igaz emberi szó szándékával Egy szertelen hatalomban a kisebbségi lét,egy világháború egész történelmi terjedelmében,bombázások,hadszíntér,rombolás,utána a vesztesekre mért kíméletlen bosszúállások megszámlálhatatlan sora amik a szemem előtt peregtek le. Család csonkítások, deportálások, ,kényszerlakhelyek, olykor végzetes politikai ítéletek mindenkit és mindenhol érintettek  és megviseltek,még a korai gyermekkorban is. Ezekről írtam én, az esendő életemről,családomról hű barátaimról,hivatásomról és forrón szeretett szülőföldemről.
Kedves barátaim !! tisztelettel megköszönöm hogy figyelemre méltattátok soraimat.


           
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése