Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 29., szerda

Lázcsillapítás



Úgy gondolom, hogy legjobb, ha a szülők  a legújabb módszertani ajánlást ismerik.
A láz meghatározása:
 A normál testhőmérséklet jelentős variabilitást mutat az egyes egyének között és ugyanazon egyénnél a különböző napszakok között is. A testhőmérséklet észlelését a mérés helye és a módszere is nagyban befolyásolja. Ezen variabilitás figyelembevételével lázként definiálható a normális napi ingadozást meghaladó testhőmérséklet. Gyakorlati szempontból a tudományos vizsgálatok és köznapi vélekedés a 38°C feletti testhőmérsékletet tekintik láznak.
Készült egy útmutató a szülők számára, a Nyugat-Európában már elterjedt szülői tájékoztatók mintájára, azt a hazai viszonyokra átültetve.
 Lázcsillapítót  közérzet-javítási célból adunk. A lázcsillapító adagolását a készítményhez csatolt betegtájékoztató szerint kell végezni. A láz gyermekkorban gyakran előforduló, emelkedett testhőmérséklettel járó állapot. A láz nem oka a betegségeknek, csupán kísérő tünete! A láz a szervezet betegséggel szembeni védekezésének részeként akár hasznos is lehet. Megjelenése mégis sokszor aggasztó lehet a szülők/gondviselők számára, ezért gyakran fordulnak ilyenkor az orvoshoz. Szerencsére a lázas állapot az esetek túlnyomó többségében gyorsan és problémamentesen megoldódik, otthoni ápolás mellett is. Előfordulhat azonban, hogy nem következik be javulás vagy esetleg állapotromlás észlelhető. Mindezek a ritka szövődmények komoly betegség vagy fertőzés jelei lehetnek, ezért ilyenkor feltétlenül indokolt az orvoshoz fordulás! A lázas állapot emellett a szervezet számára fokozott folyadékveszteséggel is jár, amit nagyon fontos pótolni a kiszáradás elkerülése céljából! Rossz általános állapotban levő lázas gyermeknél még a kezelőorvoshoz fordulás előtt célszerű lehet a lázcsillapítás megkezdése. Fokozatosan romló általános állapot esetén azonban késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.
  Különösen igaz ez egészen fiatal csecsemőknél!
 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő esetében láz ritkán jelentkezik. Ha mégis fellép, azt nagyon komolyan kell venni, mert akár súlyos betegség kísérőjele is lehet.
3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38oC-os vagy ennél magasabb láza illetve 3–6 hónapos csecsemő 39 oC os vagy ennél magasabb láza általában kórházi kivizsgálást indokol!  Azonban ebben az életkori periódusban alkalmazott kötelező és ajánlott védőoltások nem kívánatos hatásaként  is jelentkezhet esetleg magasabb láz, mely előfordulhat az oltást követő néhány napban anélkül, hogy a háttérben súlyos betegség állna. Ennek elkülönítése a súlyos állapottól orvosi feladat,  tehát ilyen esetekben is feltétlenül konzultálni kell orvossal.Csecsemőknél testhőmérsékletet legmegbízhatóbban a végbélben lehet mérni.
 Hónaljban mért értékek:
36–37 °C normális testhőmérséklet
37–38 °C hőemelkedés
38–39 °C mérsékelt láz
39–40,5 °C magas láz
40,5 °C felett igen magas láz
 Végbélben mért értékek:
36,5–37,5 °C normális testhőmérséklet
37,5–38,5 °C hőemelkedés
38,5–39,5 °C mérsékelt láz
39,5–41 °C magas láz
41 °C felett igen magas láz

Lázcsillapítás:
Egyes gyógyszerek (lázcsillapító szerek ), pl. a paracetamol, az amidazofen, és az ibuprofen megkönnyítik a láz elviselését és egyben csillapítják is azt. Az ibuprofen gyulladáscsökkentő hatása is segít. Ugyanakkor ezek a szerek nem gyógyítják meg magát a lázat kiváltó betegséget, és lázgörcs kivédésére sem alkalmazhatók. A lázcsillapító gyógyszerek lázcsillapításra és a beteg komfortérzetének javítására szolgálnak. Ilyen célból lázas betegnek nyugodtan adhatók, ha más kizáró ok nincs (pl. allergia az adott szerre). Egyszerre azonban nem adható kétféle lázcsillapító!  Viszont ha az egyik nem segített, később adható a másik. Lázcsillapítók esetén, akárcsak más gyógyszerek esetében is, a gyógyszer-túladagolás veszélyének elkerülése céljából mindig
figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát további információkért!
 Szalicilát-tartalmú lázcsillapítók adása 10 éves életkor alatt nem javasolt!
Az antibiotikum nem lázcsillapító, annak adása csak orvosi utasításra kezdhető meg.
Magas láz esetén a kíméletes, fizikális hűtés gyógyszeres lázcsillapítással kombináltan hatásos lehet. Alkalmazása megkímélheti a szervezetet a gyógyszerek sokszor fölöslegesen gyakori adásától is. Gyermek számára a kíméletesen végzett hűtőfürdő jelentheti a legkevesebb kellemetlenséget. A didergést mindenképpen el kell kerülni, mert akadályozza a hőleadást. Segíthet, ha az aktuális testhőmérsékletű fürdővizet (tehát nem hideg!) lassan hűtjük, amíg nem kellemetlen, de 31oC alá ilyenkor se hűtsük a vizet! Gyakran kavargassuk, és a kellemesen langyos vízzel locsolgassuk a gyermek testét.
Soha ne alkalmazzunk hideg vizet! Soha ne hagyjuk egyedül a lázas gyermeket a fürdőkádban!
Hatásosabb a hűtés, ha csak mellig ér a víz, és a szabadon maradó testfelületet locsolgatjuk az összekevert vízzel folyamatosan, mintha nyakig érő vízbe ültetjük bele a gyermeket. Ne folytassuk a hűtést, ha a hőmérséklet már 38 oC -ra csökkent! Szívbeteg gyermek kíméletes hűtőfürdőztetése csak nagyon óvatosan és természetesen csakis szoros felügyelet mellett végezhető!
Lázas gyermek betakarásakor kerüljük a vastag takarókat, a hőleadás akadályozásával hőpangást okozhatnak.
Kékülés (cianózis), a keringészavar tüneteinek erősödése , didergés, vacogás fokozódása esetén a borogatást azonnal abba kell hagyni illetve a gyermeket ki kell venni a kádból,mert ilyen esetekben a várttal ellenkező hatást válthatunk ki. Ilyenkor a beteg testét szárazra kell törölni, és egy ideig kitakarva kell hagyni.

Egyéb tanácsok: 
Ügyeljen a rendszeres itatásra (szoptatott csecsemőnél az anyatej a legjobb), hogy a folyadékvesztést, iszáradást elkerüljék.
Figyeljen a kiszáradás jeleire (száraz száj, lepedékes nyelv, aláárkolt szemek, a fejtető szintjéhez képest
besüppedt kutacs, kevesebb vizelet.
Bíztassa a gyermeket a további ivásra, ha kiszáradás jeleit észleli. Probléma esetén kérjen tanácsot szakembertől! −
Közösségbe ne menjen lázas beteg!
Ne öltöztessük alul/túl a gyermekeket!
Ne alkalmazzunk hideg/jeges fürdőt/lepedőbe csavarást!
  További azonnali segítség kérése szükséges ha:
 Ha a gyermeknél az üvegpohár teszttel nem halványodó bőrvérzést észlel, bármikor a betegség során /*üvegpohár teszt :szorítson finoman egy üvegpoharat a kérdéses bőrfelülethez – ha a poháron keresztül nézve a bőrjelenség nem halványodik el, akkor nagy valószínűséggel bőrvérzésről van szó / Ez lehet agyhártyagyulladás tünete!
 A gyermek görcsöl.
A gyermek aluszékonysága fokozódik vagy nem ébreszthető .
A gyermeknél a kiszáradás tüneteit észleli akár itatás ellenére is.
Újabb szokatlan tünetek jelentkeznek.
A gyermek általános állapota rosszabbodik.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése