Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 4., szombat

AZ ÚJJSZÜLÖTT ELSŐ NAPJAI -KISMAMÁK SZTRESSZBEN




Talán nincs olyan anyuka és apuka, aki gyermeke megszületése előtt ne olvasna át különféle könyveket és tájékoztatókat arról, hogy a babát az első néhány napban, az első hetekben hogyan kell kezelni, mégis mikor a csöppséget hazaviszik a kórházból, a szülők néhány dologban elbizonytalanodnak, különösen az első gyermek esetében.
Legyünk őszinték, sokszor a kórházban sincs elég idő arra, hogy az anyuka megkapjon minden felvilágosítást, ráadásul manapság – ha nincs valamilyen komplikáció, - már 3-4 nap után hazaengedik a babát és a mamát.
A baba hazaérkezését követően felmerülő leggyakoribb kérdésekkel kapcsolatosan a házi gyermekorvos a legilletékesebb. Dr. Janóczki Katalin gyermek háziorvoshoz vállalkozott a válaszadásra:

1.   Az orvosi ellátás minden újszülöttnek és gyermekágyas anyukának törvény által biztosított joga. Ehhez azonban záros határidőn belül be kell jelentkeznie a kismamának, ill. az újszülöttnek a házi gyermekorvosnál. A védőnői hálózat révén már várják is a baba érkezését. Mennyi időn belül és hol kell jelentkeznie a szülőnek a hazaérkezést követően?
Mivel a terhes gondozás ideje alatt kialakul egy kapcsolat a leendő anyuka és a védőnő között, a hazaérkezés napján, vagy másnap értesíti a védőnőt a megérkezésükről. Ha a választott gyermekorvost is ismeri az édesanya, őt is értesítheti.
2. A jelentkezést követően a gyermekorvos, vagy a védőnő, esetleg mindkettő látogatja meg az új családtagot? 
A hazaérkezést követő egy-két napon belül mind a védőnő, mind a gyermekorvos meglátogatja az újszülöttet a megbeszélt időpontban.
3. Ön mit vizsgál az újszülöttnél, hiszen szinte friss még a kórházi zárójelentés, amelyben a gyermek egészségi állapotáról lehet képet kapni?
Valóban, a kórházból csak az egészséges, stabil állapotú kisbabákat engedik haza. A házi gyermekorvos újra megvizsgálja az újszülöttet tetőtől-talpig (bőr, légzés, keringés, csípő, kutacs, izomtónus, reflexek, hallás), meggyőződik arról, hogy a vizelet kiválasztás és az emésztés rendben van-e és hogy a baba jól alkalmazkodott-e az otthoni körülményekhez.
4.  Újszülött csecsemőknél kulcskérdés a szopás. Ha már a kórházban megindult a tejelválasztás és a mennyiséggel sincs gond, akkor mit tanácsol az anyukának?
A megfelelő anyatej termelődéséhez nélkülözhetetlen az édesanyának a bőséges folyadékfogyasztás (legalább 3 liter naponta), a vitaminban és rostban gazdag, könnyű, vegyes táplálkozás és a pihenés.
5.  Van-e remény arra, hogy ha az első napokban nem elég a kismama teje a babának a tejelválasztás a későbbiekben nőni fog, és milyen módszereket ajánl ehhez?
A tejelválasztás az első 1-3 hétben kezd beindulni és a baba növekvő anyatejfogyasztásával tovább nő. Vannak nagyon szerencsés alkatú anyukák, akiknek rengeteg tejük termelődik – nekik még kifejni sem szükséges. Vannak, akiknek sokat kell ügyeskedniük a tejtermelés növelése érdekében; tejelválasztást fokozó tea fogyasztása, a szoptatások után a maradék tej kifejése, azaz a mell kiürítése, két mellből szoptatás – mindez természetesen a bőséges folyadékfogyasztás, az egészséges, vegyes táplálkozás és a kellő pihenés mellett.
6. Mit tegyen a kismama, ha ennek ellenére nem elég a tej? Tápszert adjon, vagy kérjen anyatejet az Anyatejbegyűjtőtől? Egyáltalán hová, kihez forduljon ez ügyben az anyuka, hiszen ha kiderül, hogy gond van a saját tejelválasztásával, akkor a lehető leggyorsabban kell intézkedni, a dolog nem tűr halasztást?
Minden kisbaba számára a saját édesanyja teje a legmegfelelőbb. Ezért kell arra törekednie az édesanyának - még, ha az anyatej nem is elegendő a kisbaba számára -, hogy mindenképpen a saját teje jelentse gyermeke táplálékának egy részét; hiszen az anyatejben sok immunglobulin és egyéb, még nem egészen ismert, genetikailag egyedi szerkezetű élő anyag van, amit sem más anya teje, sem a tápszerek nem tartalmaznak. A szükséges tápanyagpótlásra bármelyik hypoantigén tápszer alkalmas. Mivel az elkövetkezendő évtizedek népbetegsége az allergia, a tehéntej, mint leggyakoribb allergén fogyasztását kerülni kell egy éves korig. Ne adjunk tehéntejet, tehéntej alapú tápszert, pépet a csecsemőknek, mert a későbbi életkorban fokozódik az allergia, asztma, szénanátha, ekcéma és – már bizonyított - a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Aki idegen anyatejhez ragaszkodik, hozzájuthat az anyatejgyűjtő állomásról.
7.  Mennyi időnként célszerű etetni az újszülöttet? Vannak olyan vélemények, hogy amikor kér, akkor adjon neki enni az anyuka, mások a rendszeres 3 óránkénti etetést tartják jónak. Önnek mi a meglátása, melyik a gyermek szempontjából a jobb megoldás?
Az újszülöttek kb. 2-3 óránként kérnek maguktól is enni. Ezt nevezzük igény szerinti szoptatásnak, ami tehát nem túl szigorú, de mégis rendszerességnek mondható. Két óránál nem szabad sűrűbben szoptatni, hiszen ez a tejtermelést is csökkenti és az anyának is szüksége van ennyi pihenésre. Ha mégis úgy tűnik, hogy a kisbaba éhes, nyűgös, lehet néhány korty forralt vizet adni.
8. Mi a meglátása az elfogyasztott tej mennyiségének mérését illetően? Az első gyereknél szinte mindenki vesz, vagy bérel mérleget…, a másodiknál, harmadiknál már a tapasztalatra hagyatkoznak a kismamák. Ön mit ajánl?
Én is így tapasztalom és ez így is van rendjén. Ha az édesanyának biztonságot nyújt a szopott mennyiség mérése, mindenképpen jó, ha van otthon mérleg. Ha nem tud otthon súlyt mérni, akkor a tanácsadásra lehet menni.
9.  Különösen az első hetekben fontos, hogy a kisbaba a szükséges mennyiségű táplálékot megkapja. A kérdés ezzel kapcsolatosan: fel kell-e kelteni bizonyos időszakonként a kisbabát azért, hogy egyen, - ha egyébként jó alvó - vagy sem?
Mint már említettem, a kisbabák 2-3 óránként maguktól is felébrednek. Előfordulhat, hogy mégsem; különösen azok az újszülöttek, akiknél a sárgaság fokozottabb, elhúzódóbb – ilyenkor 4 óránként fel kell őket nappal kelteni.
10.  Kell-e éjszaka is szoptatni a kisbabát, vagy célszerű erről már az első napokban leszoktatni? Érdemes-e éjszaka teáztatni?
Az újszülöttek még éjszaka is felébrednek, úgy 3-5 óránként. Szoptassunk csak nyugodtan! Később maguktól fogják ritkítani az éjszakai szopások számát. Az éjjeli 2-3 óra körüli evést fogják legkésőbb elhagyni.
3-4 hónapos kortól már szépen átalusszák az éjszakát, majd 6-8 hónaposan kezdik újra az éjszakai ébredéseket. Ilyenkor már ne szoptassunk, legfeljebb egyszer!
11. Manapság olyan véleményt is hallani, hogy egyáltalán ne adjunk a kiscsecsemőknek teát. Mennyire elfogadott ez a nézet?
A szopós csecsemő folyadék és tápanyagszükségletét az anyatej teljes egészében fedezi. Nagyon nagy melegben, amikor nekünk is fokozottabb folyadékigényünk van, adhatunk a babának is folyadékot.
Néhány éve még a kevés teafüvön átszűrt enyhén cukrozott tea adását, ma fogászati szempontok miatt a forralt, majd lehűtött vizet javasoljuk. Egy éves kor alatt az ásványvizet is forralni kell!
12. Mit tegyen az anyuka, ha nagyon sírós a baba? Visszatérve a teázáshoz, annak idején - jó pár éve – már 4-5 napos korban is köménymagos teával hajtottuk a szelet, és kamillás teával kezeltük a székrekedést. Helytállóak még ezek a gyógymódok, vagy Ön mást ajánl?
Ma is alkalmazhatjuk ezeket a gyógymódokat, bár egyéb szintetikus és gyógynövény tartalmú készítményekkel is próbálkozhatunk.
Hasfájása általában a sokat evő babáknak van; a gyomor űrtartalma 50 ml, tehát feszülés, fájdalom keletkezik, annak ellenére, hogy a tápanyag továbbjutása is gyorsabb.
Székelési nehézség inkább néhány hetes kortól tapasztalható; a záróizmok beidegzésének éretlensége okozza.
Az is lehetséges, hogy a baba többet enne.
A tápszeres babáknál gyakoribb a székrekedés.
13.  Mikor mondhatjuk azt, hogy sírós a baba? Van olyan eset, amikor éjszaka sír, nappal alszik, illetve amikor napszaktól függetlenül minden etetés után hosszan sír.. Mikor kell betegségre gyanakodni?
A kisbabáknak szabad sírniuk; ki többet (5-6 óra), ki kevesebbet. A több gyermekes anyukák ezt már nagyon kiválóan, harmonikusan kezelik.
Az első gyermeknél sokkal nehezebb helyzetben vannak az édesanyák, hiszen még tapasztalatlanabbak és túlzottan sajnálják, féltik a síró kisbabát. Ha ettől feszültek, idegesek lesznek, a baba is átveszi ezt és még többet fog sírni. Ha felmerül az édesanyában, hogy a gyermeknek valami betegsége lenne, keresse fel gyermekorvosukat! A tanácsadásokon a súlymérés mellett gyermekorvosi vizsgálat is történik és meg lehet beszélni a felmerülő problémákat.
14. Tud-e jó módszert ajánlani arra, ha a kisbaba „felcserélte” nappalt és az éjszakát? Hogyan lehet visszaszoktatni?
Következetesen, türelemmel és szeretettel meg kell tanítanunk a babát, hogy éjszaka pihenünk. Még nagyon sok mindent meg kell tanulnia az életről… Sok gyönyörűséget kapunk gyermekünktől, de neki még többet kell megtanulnia általunk, tőlünk...
15. Manapság sokat hallani arról, figyeljük a baba lélegzését, mert a szabálytalan légzés bizonyos rendellenességre utalhat. Milyen módon lehet azt figyelni, hogy rendesen lélegzik-e a baba? Célszerű-e és ha igen mikor un. légzésfigyelő berendezést bérelni, vagy beszerezni?
Lázas betegség, de egy egyszerű nátha esetén is szabálytalan lehet a gyermek légzése – ez természetes. Érett egészséges újszülötteknél tiszta, jól szellőztetett, cigarettafüst-mentes, emberekkel nem túlzsúfolt környezetben nagyon ritkán fordul elő légzésleállás. Aki úgy érzi, hogy biztonságot nyújt számára a légzésfigyelő készülék, feltétlenül szerezze be! (Nekem ez egyik gyermekemnél sem jutott eszembe.)
Koraszülötteknél, krónikus betegség esetén indokolt a légzésfigyelőt használni.
16. Hogyan kezeljék a szülők a köldökcsonkot? Hogyan fürdessék a kisbabát, hogy a csonkot ne veszélyeztessék? 
A köldökcsonkot alkohollal, vagy egyéb sebfertőtlenítő oldattal kezeljük naponta egyszer, és fertőtlenítő hintőporral szórjuk a tisztába tételek alkalmával. Általában 1-2 hét alatt a köldökcsonk leválik, bár néhány napig még tovább nedvezhet. Ezután a köldököt már víz is érheti.
17. Melyek a köldökcsonk esetleges rendellenességére utaló jelek? 
Nagyon megijeszti az édesanyákat az enyhe köldöksérv. Néhány hónap alatt a hasfal erősödésével magától is megszűnik.
Sarjszövet képződhet, ezt a gyermekorvosnak kell kezelnie. Köldökápolási hiba miatti fertőzéssel még nem találkoztam.
18. Milyen esetekben fordul elő az újszülött-kori sárgaság? Mennyi ideig tart? 
Születés után a magzati vörösvértestek szétesése miatt képződő festékanyag okozza az élettani sárgaságot. Ez a 3. életnaptól a második hét végéig tarthat. Ha túl sok a keletkezett festékanyag, vagy az ezt lebontó enzim kevés, elhúzódhat a sárgaság.
A fertőzés, vagy egyéb súlyos betegség miatti sárgaság kezelése az újszülött osztályon történik.
19. Mi történik akkor, ha elhúzódik a sárgaság? Mire kell ilyenkor a szülőnek különösen odafigyelnie? Igaz-e, hogy ilyenkor nagyobb a folyadékigény? 
Az anya és az újszülött vércsoportjának, ill. egyéb faktoroknak a különbözősége miatt elhúzódhat a sárgaság. A szoptatás alatt termelődő anyai hormonok is okozhatják. Ezekben az esetekben a mért bilirubin érték nem kórosan magas, az újszülött egészségét nem károsítja.
A sárgaság miatt az újszülöttek aluszékonyabbak, nappal 4 óránként keltsük fel őket!
Az anyatej elegendő folyadékot biztosít a kisbabának.
20. Ha nincs különösebb probléma a csecsemővel, a védőnő milyen gyakran látogatja meg a kismamát és a babát? 
A védőnő a kórházból való hazaérkezés után 1-2 nappal, majd havonta egyszer meglátogatja az újszülöttet és az édesanyát.
21. Volna esetleges olyan rendellenesség, amelynek figyelésére fel kívánná hívni a kismamák figyelmét? Értve az alatt, hogy és amennyiben ilyet észlelnek, feltétlenül hívják a gyermekorvost! 
Arra szeretném felhívni az édesanyák figyelmét, hogy merjenek bátran anyai ösztöneikre hallgatni! Ezáltal sok minden magától megoldódik. Kérdéseikkel, problémáikkal forduljanak bizalommal a gyermekorvosukhoz, védőnőjükhöz!
Tisztelt Doktornő! Nagyon köszönjük, hogy az aggódó anyukáknak, apukáknak – és esetenként talán még a nagymamáknak is – segített eligazodni a legfontosabb családi eseménnyel járó esetleges gondok megoldásában.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése