Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 30., csütörtök

Bilire szoktatás 9 lépésben



Bilire szoktatás 9 lépésben
Így ints búcsút végleg a koszos pelenkáknak!
Gyorsan és egyszerűen meghozhatod a gyerkőc kedvét a szobatisztasághoz.
Ha időben elkapja az ember, hajlandó használni a bilit, de általában nem ez a helyzet - vidáman bepisil és bekakil a pelusba - panaszkodik egy kisgyerekes anyuka.
Ne görcsölj rá!
A szülő bizony jó néven venné, ha két és fél-három év körüli csemetéje mutatna valamiféle érdeklődést a bili iránt, ám megesik, hogy a legjobb szándék ellenére sem történik előrelépés az ügyben.
A lényeg, hogy nyugodtan, lazán fogd fel a szobatisztává válás kérdését, és éreztesd csemetéddel, hogy a testi funkciók természetesek. Ha pedig szeretnél a lehetőségekhez képest gyorsan és problémamentesen célt érni, kövesd a Szuperdadaként is emlegetett Jo Frost tanácsait.
9 lépés, amivel elérheted a célt
1. Először is magyarázd el a gyereknek, hogy mivel már nagylány-nagyfiú, mostantól a bilit fogjátok használni. Az elhatározást kövesse tett: vedd le róla a pelenkát napközben, csak bugyit és nadrágot adj rá.
Menjetek együtt a gyerekruhaboltba, és vegyétek meg a kicsinek a mintás bugyik közül azt, amit ő kiválaszt. Ha nappalra már tiszta, akkor is adj rá pelenkát éjjelre - ezt csak akkor hagyd abba, ha egymás után több napon át éjszaka is száraz marad.
2. A szoktatás ideje alatt adj rá praktikus ruhákat, például hosszúnadrágot gumis korccal, amit gyorsan le tud tolni. Ne tedd nehezebbé a dolgát, mint amennyire feltétlenül szükséges.
3. Szereld fel magad két bilivel - legyen egy otthoni és egy úti. Ez utóbbi legyen kicsi és egyszerű. Ugyanakkor szerezz be egy gyermekülést is a nagy WC-hez. Vannak gyerekek, akik attól félnek, hogy beleesnek a WC-kagylóba, másokat megrémít a lehúzás zubogása - megint mások pedig éppen a WC használatától érzik magukat nagynak. Adj csemetédnek több lehetőséget: mehet a bilire is, a WC-re is.
4. Figyeld a folyadékfelvételét, különösen lefekvés előtt. Ne igya tele magát, és kerüld az almalét, mert az vízhajtó hatású.
5. Figyeld a kicsit napközben, és kapd el a jelzéseket, hogy ki kellene mennie. Szabályos időközönként kérdezd meg tőle, nem kell-e pisilnie vagy kakilnia, ez legyen az első ébredéskor, étkezés után, lefekvés előtt, és mielőtt a gyerkőc nyugovóra térne. Az ismételgetés kulcsfontosságú! Mondd el neki azt is, hogyan veheti észre, ha pisilnie vagy kakilnia kell. Nem kell belemenni a részletekbe, de a főbb érzeteket tudatosíts benne.
6. Ha elvonul a bilire vagy a WC-re, hagyd békén, ne sürgesd, és ne állj fölötte. Vannak gyerekek, akik ebben a helyzetben szégyenlősek - könnyen lehet, hogy a tiéd sem szeretné társadalmi eseménnyé tenni fenti szükségletei kielégítését.
7. Valahányszor magától kimegy, nagyon örülj, dicsérd meg és bátorítsd a kicsit! Készíthetsz neki dicsőségtáblácskát is - például csillagokkal, melyek egy-egy sikeres akciójáért járnak -, hogy lássa a saját fejlődését.

8. Ha idáig eljutottatok, újonnan szerzett jártasságát teszteljétek házon kívül is. Természetesen ne tedd próbára egy hosszú úton, ahol kockáztatjátok, hogy baleset lesz a vége, de a rövidebb kiruccanásokra vidd el a bilit. A gyerkőcnek meg kell tanulnia, hogy odafigyeljen a szükségleteire, és időben szóljon.
9. Soha ne szidd össze és ne hibáztasd, ha bepisil vagy bekakil. A baleset gyakori, ha a gyerek nem figyel oda, mert nagyon leköti valami más. Kezdeményezz figyelmeztetéssel, mielőtt áttérne valami más tevékenységre, vagy együtt elmennétek valahová.
Babáknak és mamáknak
Ha mindezek ellenére nem mutatkozik javulás, elképzelhető, hogy testi vagy lelki okok állnak a probléma hátterében.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése