Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 21., kedd

Fújjunk korán takarodót a gyerekeknek!



Fújjunk korán takarodót a gyerekeknek!

Jó ha hozzászoktatjuk a  gyerekeket a korai lefekvéshez. Két hatásos módszer: a rendszeres lefekvési idő betartatása, és a technikai eszközök "elkobzása
Egy új tanulmány megállapította, hogy a kamaszok többsége éjszakába nyúlóan telefonál, chat-el, internetezik, vagy videojátékokkal játszik.
A nem elegendő, és nem pihentető alvás rontja a gyermek iskolai teljesítményét, és viselkedési problémákhoz vezethet” – számolt be William Kohler, a Floridai Alvástudományi Intézet orvos-igazgatója. „Neurokognitív zavarokat okozhat, ha a gyermek késő éjszaka internetezik, vagy komputeres játékokkal játszik.”
Egy négyéves gyermeknél a rendszeres lefekvési idő elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez. olvasható a tanulmányban, amit a „Sleep 2010” elnevezésű, alvástudománnyal foglalkozó szakemberek éves találkozóján prezentáltak. A kutatás során 8000 gyermeket vizsgáltak, és megállapították, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei ragaszkodtak a korai lefekvéshez, jobb eredménnyel oldottak meg nyelvi, olvasási, és matematikai feladatokat.
Az alvás fázisai Az alvás az ember életétől elválaszthatatlan folyamat, melynek zavarai jelentősen rontják az életminőséget, negatívan befolyásolják a társas kapcsolatokat, a munkabírást.
A hét végén sem szabad hagyni a gyerekeket „éjszakázni”, majd másnap délig aludni, mert ez felboríthatja a mindennapi életritmusukat.
 Az életkortól függően változik az, hogy mennyi alvásra van szüksége a gyereknek.
Egy négyéves gyermeknek 11 órára, egy kilencévesnek 10 órára, míg egy tizennégy évesnek 9 óra alvásra van szüksége.
A szülőknek figyelemmel kellene kísérni, hogy gyermeküknek mennyi alvásra van szükségük.
 Célszerű alvási naplót vezetni arról, hogy a gyermek mennyit aludt éjszaka, és hogyan viselkedett napközben. Ha azt vesszük észre, hogy csemeténk nem elég éber, vagy rosszul teljesít az iskolában, alvási idejét növelni, vagy éppen csökkenteni kell.
Az agyat fel kell készíteni a pihenésre. Közvetlenül lefekvés előtt már ne ugráljanak, ne izgassák fel magukat a gyerekek. Igyanak inkább egy pohár tejet, fürödjenek meg, mossanak fogat, és olvassanak el egy kedves mesét. Így agyuk jelzést kap, hogy itt az ideje az alvásnak.
Az ideális alváshoz sötét szobára és csendre van szükség, a hőmérséklet pedig 23?C alatt legyen.
A testmozgást, a koffeintartalmú italokat, és a cukros ételeket már kerüljük ilyenkor. Az elektronikus-szórakoztató eszközöket pedig vigyük ki a gyermek szobájából. A kevés alvás számos betegséghez vezethet: elhízáshoz, cukorbetegséghez, depresszióhoz, valamint csökkenti a reakcióidőt, és rontja a gyermek teljesitményét

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/csecsemo_gyermekneveles/9043/lefekves-ideje-gyermekeknel

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése