Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 28., kedd

A lázas gyermek étrendje



A lázas gyermek étrendje
A gyerekeknél könnyen felszökik a testhőmérséklet, de a magas láz (39ºC-ig) nem jelzi feltétlenül a betegség súlyosságát. A szervezet a lázzal veszi fel a bacilusok elleni küzdelmet, öngyógyító mechanizmusként. Az orvos a betegséget, és nem a lázat kezeli. Gyerekeknél a lázat lázcsillapító orvossággal, és prizniceléssel (állott vizes borogatással) szokás enyhíteni. A 39ºC alatti láz csillapítására általában nincs szükség, csak akkor, ha a kicsi hajlamos a lázgörcsre. Az antibiotikumok nem csillapítják a lázat.
Lázas betegségek alatt az emésztés munkája nem tökéletes, ezért az emésztőrendszert kímélő étrendet kell alkalmaznunk. Ám ne feledjük el, a lázas gyermek legtöbbször étvágytalan! Egy napos koplalás nem jelent veszélyt, utána azonban a kisgyerek mindenképpen egyen valami könnyű tápláló ételt.
Láz esetén a szív és más szervek munkája megnövekszik, tehát olyan ételeket kell adnunk a lázas gyermeknek, amelyeknek feldolgozása a szervezettől a legkisebb munkát igényli, de amelyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák a nélkülözhetetlen tápanyagokat. Banán, gyümölcsturmix néhány szem olajos maggal, könnyű zöldségleves megfelelő étel ilyenkor.
Étrendjének ilyenkor legfontosabb alkotó része a folyadék, mely lehet: limonádé, gyümölcsszörp vízzel készítve, citromos tea illetve gyümölcslé. A nyers és párolt gyümölcs pép is  kiváló vitamin és cukorszállítók, és ezeket szívesebben is fogyasztja a lázas gyerek. Nagyfokú étvágytalanság esetén (pl. tüdőgyulladásnál) elsősorban ezeket adjuk, a gyermek kívánsága szerint.
Egyéb élelmiszereket a láz magassága és az állapot súlyossága szerint a következő sorrendben iktathatunk be az étrendbe:
► Keksz, kétszersült, ezek a rágás és nyálmirigyek fokozott működésének serkentéséhez igen fontosak).
► Húsleves, csont, vagy zöldségleves, (eleinte lezsírozva, üresen),
► Áttört burgonya, és sárgarépa (eleinte tej vagy vaj, esetleg zsír nélkül),
► Gyümölcsmártások, malátakávéval, vagy teával higított tej, tejbegríz, pirított fehérkenyér, tojássárgája levesben elkeverve, lágy tojás, dara- vagy rizsfelfújt, sovány hús, vagy sonka apróra vágva.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése