Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 23., csütörtök

Kisgyerek étrend



Kisgyerek étrend
Ilyen egy kisgyerek tökéletes heti étrendje a dietetikus szerint: minden benne van
Milyen gyakran fér bele a csoki a gyerek étrendjébe?
Minden szülő számára okoz némi fejtörést, hogy bölcsődés-, óvodáskorú gyermeke napi, heti étrendjét hogyan állítsa össze.A gyermek nem kis felnőtt, ezért pár dologra érdemes ügyelni, ha számukra készül az étlap.
Kiegyensúlyozott étrend kisgyerekeknek
Egyévesnél idősebb kisgyermekek esetében minden alapvető élelmiszer - amit a család többi tagja eszik - fokozatosan bevezethető. Amire főzés során ügyelni kell, hogy a gyermek adagját ajánlott külön fűszerezni: kevesebb sót, intenzív fűszert, és csak jó minőségű zsiradékot adj hozzá.
Fontos továbbá, hogy kerüld a cukorban gazdag ételeket. Heti egy-két napon belefér egy kevés édesség, de a hét többi napján inkább igyekezz valamilyen házilag készült - például cukormentes gyümölcspépet vagy túrós, zabpelyhes kekszet - adni a kicsinek.
Fontos, hogy ha a kisgyermek halat fogyaszt, az garantáltan szálkamentes legyen, illetve fokozott figyelmet igényel, mivel gyakran alakul ki vele szemben túlérzékenység. Kerüld még a bő zsírban való sütést, inkább sütőben süsd, illetve párold az ételeket.
Amit nem kapnak a bölcsisek
- A bölcsődések közétkeztetésben nem kapnak olajos magvakat a félrenyelés rizikója, illetve hüvelyeseket sem a nehéz emészthetőség miatt. Otthon azonban megfelelően elkészítve - darálva, paszírozva - és felügyelet mellett a szülőn múlik, hogy ad-e kisgyermekének az említett táplálékokból -
Szénhidrátok - elsősorban összetett változatban
A szénhidrátok a test legfontosabb energiaforrásai, ám fontos, hogy elsősorban rostokban gazdag, összetett szénhidrátok szerepeljenek a kisgyermek étrendjében. Ebből álljon a napi energiafelvétel 45-55%-a - a cukrok napi fogyasztása nem haladhatja meg az energia 10 százalékát, 2-3 dkg-ot. Tehát hanyagold a fehér kenyeret, legalább fele arányban válaszd a félbarna, teljes kiőrlésű pékárukat, müzlit, gabonapelyhet. Fehér rizs és tésztafélék helyett már szerepeljen a menüben a barna, illetve teljes kiőrlésű - esetleg durum - változat. Zöldséget, gyümölcsöt naponta ötször fogyasszon a gyermek, illetve főzelékek - lehetőleg kevés habarással, rántással - is szerepeljenek az étrendben.


A fehérjék nélkülözhetetlenek a szövetek felépítéséhez, fontos szerepet játszanak a növekedésben, többek között olyan specifikus anyagok alkotórészei, mint a hormonok. Fehérjéből a napi energiaszükséglet 15%-át kell fedezni. Szakemberek szerint ez egy-hat éves korú gyerekek esetében napi körülbelül 1,2 grammot jelent testsúlykilogrammonként.
Akárcsak felnőttek esetében, a kisgyermekeknél is igaz, hogy az étrendnek fele-fele arányban kell tartalmaznia állati és növényi fehérjét. Fehérjében gazdag növényi táplálékok az olajos magvak és a szárazhüvelyesek, az állati eredetűek közül pedig a húsféléket, halakat, tojást, valamint a tej- és tejtermékeket érdemes említeni.
Energiát adó zsírok
A zsiradékok teszik ki a napi tápanyagbevitel 30 energiaszázalékát. Ezek nem csupán energiát adnak a fejlődésben lévő szervezet számára, de segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. Ügyelj rá, hogy a telített zsírok csak a napi bevitel harmadát tegyék ki - ellenkező esetben megemelik a koleszterinszintet, elhízáshoz, szív - és érrendszeri betegségek kialakulásához vezetnek. A telítetlen zsírsavak növényi olajokban, tengeri halakban, jó minőségű margarinokban, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú zsiradékokban találhatóak - ezek tegyék ki a fennmaradó kétharmadot. A szervezet működése szempontjából nélkülözhetetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak legfőbb forrásai a növényi olajok és a tengeri halak - melyeknek csak a filézett változatát kaphatja a gyermek.
Mennyi folyadékot igyon a kisgyerek?
A test nagyjából kétharmada víz, ezért - mind gyermekek, mind felnőttek esetében - nagyon fontos a folyadékpótlás. Gyermekeknél az ideális napi folyadékigény - következőképpen alakul:
  • 1- 2 éves korig: 1,1-1,2 l/nap
  • 2-3 éves korig: 1,3 l/nap
  • 4-8 éves korig: 1,6 l/nap
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése