Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 3., péntek

Nyaki nyirokcsomó gyulladás



Nyaki nyirokcsomó gyulladás (lymphadenitis colli) gyermekeknél

A nyaki nyirokcsomó gyulladás oka:
A száj, valamint a felső légutak gyulladásos betegségeit szinte törvényszerűen követi a nyaki nyirokcsomó duzzanat. A nyaki nyirokcsomó gyulladás, más teljes testre terjedő fertőzések részjelensége is lehet. (pl. rubeola)
 
EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
·         Lázcsillapítás
·         Fájdalomcsillapítás
·         Kiszáradás
·         Gyógyszerek, házipatika
·         Tünetek gyermekkorban
Leggyakrabban az áll alatti, az állkapocs szögletekben és a fejbiccentő izom mellett találgató nyirokcsomó duzzad be. A nyirokcsomó gyulladás jellege a kórokozótól függ. A kisebb nyirokcsomó gyulladások (reaktív nyirokcsomók) általában a felső légúti betegség gyógyulása után elmúlnak.

A felső légúti infekció gyógyulása után is fennmaradó, összekapaszkodott, tapintásra fájdalmas, nagyméretű nyaki nyirokcsomó duzzanat bakteriális eredetű fertőzésre utal.


A nyirokcsomó gyulladás feletti bőr feszessé válhat, sőt pirosan elszíneződhet. A nyak mozgása fájdalmas, a gyermek nem mozgatja a fejét, teljes törzsből fordul ha oldalra akar nézni. A fájdalom miatt védekezésképp, a nyaki izmok megmerevedhetnek és kialakulhat a “ferde nyak” (torticollis).

Ha a nyirokcsomó gyulladás kórokozója gennykeltő baktérium, akár tályog is kialakulhat.
 
A nyirokcsomó gyulladás tünetei, teendők nyaki nyirokcsomó gyulladás esetén:

Felső légúti, száj, vagy fogászati gyulladásos betegségek kapcsán megjelenő több apró nyirokcsomó megjelenésekor nincs vele különösebb teendő, a betegség lezajlása után szépen lassan visszafejlődnek a csomók.

Ha nagyméretű fájdalmas csomó jelenik meg a nyakon, esetleg a környékén a bőr duzzadt és piros, érintésre és a nyak mozgatására fájdalmas, akkor mindenképp lássa háziorvos a gyermeket.

Mivel a betegség egy fertőzéses eredetű gyulladás, természetesen a szokásos láz, és az általános tünetek megjelenhetnek. Az sem ritka hogy még a felső légúti hurut zajlása közben kialakul a nagyméretű nyirokcsomó gyulladás.

A nyaki nyirokcsomó gyulladás rendkívül fájdalmas is lehet, csillapítsuk fájdalomcsillapító adásával.
Ha a gyermek általános állapota kielégítő, szépen iszik, a láza és fájdalma csillapítható, és már rendelési időn túl vagyunk, akkor ráérünk másnap jelentkezni a háziorvosnál.
Ha nem iszik, nem eszik a gyermek, magas láza van amit nem tudunk csillapítani, elesett, vagy kezd kényszertartásos lenni a nyak (torticollis), vagy bármi riasztó tünetet tapasztalunk, akkor a területileg illetékes gyermekgyógyászati ambulanciára menjünk azonnal.
 



 
Nyaki nyirokcsomó gyulladás kezelése
Nagy méretű nyirokcsomó gyulladás esetén a háziorvos jó eséllyel beutal minket a területileg illetékes kórház belgyógyászatára vagy fül-orr-gégészetére.

Ha a vérvétel eredménye bakteriális eredetet igazol, a szakorvos a nyirokcsomó gyulladás mértékétől függően kórházi kezelést javasolhat vénás antibiotikum terápiával. A folyamat beolvadása érdekében párakötést alkalmaznak. Emellett természetesen a tüneti terápia keretében, láz és fájdalomcsillapítás stb. történik.

Ha gennyes nyirokcsomó gyulladásról van szó, és képalkotó vizsgálat (pl nyaki ultrahang, CT) alátámasztja a tályog kialakulását, sebészi feltárás szükséges. Ez egy kis beavatkozás, melynek során egy kis bemetszéssel (incisio) és drén behelyezésével segítik a genny kiürülését a tályogból.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése