Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 22., szerda

Szívünk egészsége már gyerekkorban veszélybe kerül



Szívünk egészsége már gyerekkorban veszélybe kerül
A legtöbb amerikai gyerek ideális szív- és érrendszeri egészségi állapottal kezdi az életét, ez azonban az idők során, elsősorban az étrendnek köszönhetően sokat romlik – erre a következtetésre jutott egy új kutatás, amelynek eredményeit a Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes című internetes oldalon, március 18-án hozták nyilvánosságra.
A gyerekek általában meglehetősen jó vérnyomásértékekkel indulnak neki az életnek. De ha az étrendjük szörnyű, az egyre rosszabb testtömegindexhez és koleszterinszinthez vezet.
Minél inkább megtanítjuk gyermekeinket az egészséges életmódra és az egészséges választásokra, annál jobb eséllyel őrizhetik meg szívük és érrendszerük egészségét a felnőttkorig. És akik egészen a középkorú életszakaszig megőrzik szívük egészségét, azok sokkal tovább és sokkal egészségesebben élnek.
A vizsgálat eredményei szolgáltatják az első összehasonlító becslést az amerikai gyerekek szív- és érrendszeri egészségi állapotáról. A vizsgálat alapja az American Heart Association 2020-ra előirányzott stratégiai terve, amelynek célja, hogy az amerikai lakosság szív- és érrendszeri egészsége 2020-ra 20 százalékkal javuljon.
Majdnem kilencezer gyermeket mértek fel
A tanulmányban összesen 8961 gyereket vizsgáltak: 4443 lányt, 4518 fiút, akiknek 58 százaléka nem spanyol ajkú fehér volt, 15 százalékuk afroamerikai, 15 százalékuk mexikói származású, 12 százalékuk pedig más etnikai csoportokhoz tartozott.
A gyerekek életkora 2 és 11 év között volt, és 2003 és 2010 között részt vettek a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérésekben (National Health and Nutrition Examination Surveys). A kutatók a szív- és érrendszeri egészségnek az American Heart Association által meghatározott négy változóját tekintették át: a testtömegindexet, az egészséges étrendet, az összkoleszterin-szintet és a vérnyomást.
Egyetlen olyan gyermek sem volt, akinek mind a négy változó tekintetében ideálisak lettek volna az értékei.
A kamaszok sokkal rosszabbul teljesítettek: náluk az ideális testtömegindex esetében a lányok 67 százaléka és a fiúk 66 százaléka kapott ideális pontszámot; az egészséges étrend megfigyelésénél mind a fiúk, mind a lányok körében 0 százalék! pontszáma volt ideális; a vérnyomást mérve a lányok 90 százaléka, a fiúk 78 százaléka kapta meg a pontszám maximumát. A 2 és 11 év közötti gyerekek körülbelül 70 százalékának (a fiúk 68,7 százalékának, a lányok 70 százalékának) volt ideális a legalább a testtömegindexe.
Az étrend a legkritikusabb pont
A legtöbb gyerek közepesen elfogadható vagy szegényes étrenden élt, ideális pontszámot az étrend tekintetében 1 százalékuknál is kevesebb kapott, és ez a pontszám sem nemük, sem pedig etnikai csoportjuk szerint nem változott jelentősen.
A legrosszabb a helyzet a gyümölcsök, zöldségek, a hal és a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása terén volt. A gyerekeknek kevesebb mint 10 százaléka fogyasztotta el naponta az ajánlott legalább 4,5 csészényi gyümölcsöt/zöldséget, valamint heti két vagy több 10 dkg-os adagnyi halat. A lányoknak csak 2,4 százaléka, míg a fiúknak csak 3,0 százaléka fogyasztott elegendő teljes kiőrlésű gabonát (naponta három vagy több 3 dkg-os adag).
A gyerekek több mint fele ivott többet a cukorral édesített üdítők ajánlott adagjánál (legfeljebb heti 450 kcal értékű hozzáadott cukor lehetne az üdítőkben). Körülbelül 90 százalékuk több nátriumot vett magához a maximálisan ajánlott napi 1500 milligrammnál, tehát az étrendjük sósabb a kelleténél.
Körülbelül 30 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott volt, és körülbelül 40 százalékuk koleszterinszintje közepes vagy rossz volt. A gyerekek az ideális vérnyomásra kapott pontszám terén teljesítettek a legjobban, nemüktől és etnikai hovatartozásuktól függően 88-93 százalékuknak volt ideális a vérnyomása.
Pontosabb adatokra is szükség van
A vizsgálat pontosságát korlátozta, hogy nem álltak rendelkezésre adatok a fizikai aktivitással, a vércukorszinttel, a dohányzással és a cukorbetegséggel kapcsolatban, valamint az, hogy az étrend felmérésénél a felnőttekre vonatkozó ajánlásokat vették alapul.
A vizsgálat végkövetkeztetése, hogy ugyan pontosabb adatokra van szükség, de annyi már világosan látszik, hogy az élet kezdeti szakaszában nagyon sokat veszítünk a szívünk és az érrendszerünk kezdeti egészségből, ami azt jelentheti, hogy egészségi problémákkal küzdő felnőttekké válhatunk.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése