Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 3., péntek

Kiszáradás tünetei és folyadékpótlás gyermekkorban



Kiszáradás tünetei és folyadékpótlás gyermekkorban
Kiszáradás tünetei folyadékpótlás és folyadékszükséglet gyermekkorban

Mi a kiszáradás ?

A felnőtt ember testsúlyának 60-70%-a folyadék. Újszülötteknél 80%, csecsemőknél kb 75% a víztartalom.

A folyadék a testünkben két nagy térben található meg, a sejteken belül és a sejteken kívül. A sejteken kívüli folyadéktér további két részre osztható, a sejtek közötti, és az érpályán belüli terekre.

A testünkben található folyadék vízből és elektrolitokból áll.

Az anyagcsere folyamataink kapcsán (vizelés, székelés), a légzéssel, izzadással folyamatosan veszíti testünk a folyadékot, amelyet ivással pótolunk.

A különböző folyadékterekben található víz és elektrolitok mennyisége viszonylag állandó, de az ürítés és felvétel miatt folyamatos áramlásban és körforgásban van.

Ez az állandóság biztosítja a szervezet működéséhez szükséges belső környezetet, az állandóság felborulása súlyos állapothoz vezet. Ez a kiszáradás (dehydratio, exsiccatio).
 




A kiszáradás több formája ismert, (izotóniás, hypertóniás és hypotóniás) itt most a csecsemő és gyermekkorban gyakori só és folyadékvesztéses kiszáradásról írok.
 
Kiszáradás okai:
A kiszáradás oka az elégtelen folyadékbevitel, vagy fokozott folyadék és elektrolit vesztés.

Csecsemő és gyermekkorban a testfelület és testtömeg aránya eltér a felnőttektől. A gyermek testfelülete sokkal nagyobb a testsúlyra vonatkoztatva, így a gyakori lázzal járó betegségek kapcsán, már az izzadással és a bőrön keresztüli párologtatással is sokkal több folyadékot veszít a gyermek mint a felnőtt, ez a gyermekkori kiszáradás egyik oka.

A kiszáradás kialakulását segíti az is, hogy sok táplálkozási zavar, és banális fertőzések gyakran okoznak hányást és hasmenést, ilyenkor nagy mennyiségű emésztőnedv távozik a szervezetből ami nem csak folyadékvesztést, de elektrolitvesztést is jelent.
Az egy nap alatt termelődött gyomor és bélnedv mennyisége duplája a vérplazma mennyiségének, ami egészséges gyermekek esetében az emésztés során visszaszívódik a tápcsatornából és újra a vérpályába kerül. Ha a hányás vagy hasmenés megszakítja ezt a körforgást, fokozott mennyiségű folyadék és elektrolit ürül a külvilágba a gyermek testéből, ez a kiszáradás oka.
 
A kiszáradás folyamata:
A kiszáradás során eleinte a sejt közötti térből , majd a sejtekből indul folyadékáramlás a vérpálya felé, hogy a vérkeringést fenntartsa a szervezet. Mikor a szövetek víztartalékai kiürülnek, a vér is besűrűsödik, csökken a vér mennyisége, a keringés lelassul, emiatt a sejtek nem kapják meg a működésükhöz szükséges oxigént és táplálékot, és a káros anyagcseretermékek sem szállítódnak el.

A vese próbálja benntartani a folyadékot, emiatt alig képződik vizelet, így nem ürülnek ki a szervezetből a káros anyagcseretermékek.  A kiszáradás folyamata közbelépés nélkül sokkos állapotba torkollik. (Hypovolaemiás shock)
 
A kiszáradás tünetei:
·         a bőr alatti kötőszövet folyadéktartalma csökken emiatt a bőr veszít a rugalmasságból, a bőr könnyen ráncolható és lassan simul ki. A bőr száraz.
·         a kutacs beesett
·         a nyelv száraz és lepedékes
·         a szemek beesettek
·         a gyermek fáradékony, aluszékony
·         nem izzad
·         csökken a vizeletek mennyisége, a vizelet színe sötét, szaga erős
·         lehelete vegyszerszagú (acetonos)
·         szapora a pulzus
A kiszáradás kockázatát növeli:
·         láz
·         hányás
·         hasmenés
·         a torok vagy száj fájdalmával járó kórképek (aftás fertőzés, mandulagyulladás, mandula műtét utáni napok stb..)
Kiszáradás kezelése otthon, folyadékpótlás:
Fontos tudnunk minél több úton zajlik a folyadékvesztés, annál hamarabb alakul ki a kiszáradás.

Amennyiben kiszáradásra hajlamosító helyzet áll fenn, fokozottan figyeljük a folyadékfogyasztást, kínáljuk sűrűn a gyermeket a hányás ápolásánál leírt módon. (folyamatos itatás, 5-10 percenként, és rehidráló szerek…)

Az is lényeges információ, hogy a kiszáradás miatt a gyermeknek hányingere lesz, ami miatt nem iszik, amitől még rosszabbul lesz, így egy ördögi kör kezdődik.

Az állapot órák alatt romolhat, a fenti tünetek megjelenése közül a vizelet csökkenése az a súlyos pont, amikor orvoshoz kell fordulnia kiszáradás kezelése miatt. Ha a vizelet csökkenését tapasztaljuk, ne kísérletezzünk tovább az otthoni itatással.
 
Kiszáradás diagnózisa:
A klinikai kép és a szülő által elmondottak alapján a fizikális vizsgálattal szinte biztos lehet az orvos a kiszáradás tényében. További információt a vérvétel adhat, így pontosabb képet kap a szervezet víz és ionháztartásáról.
Kiszáradás kezelése:
Ha kiszáradás áll fenn, az gyermekkorban kórházi kezelést indokol. A gyermek megfelelő összetételű vizet és ionokat tartalmazó folyadékot kap infúzióban, melytől az állapota gyakorlatilag azonnal rendeződik.

Ha hosszabban tartó hányásos, hasmenéses vagy lázas állapot volt a kiszáradás oka, akkor az alapbetegség gyógyulásáig általában bent kell maradni a kórházban, hisz a gyermek újra kiszáradhat ha túl sok folyadékot veszít.
A folyadékszükséglet gyermekkorban:
EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
·         Lázcsillapítás
·         Fájdalomcsillapítás
·         Kiszáradás
·         Gyógyszerek, házipatika
·         Tünetek gyermekkorban
Egészséges gyermek esetén nem szükséges számolgatnunk, de azért a gondos szülő nagyjából tisztában van vele hogy a gyermek mennyit ivott aznap, ami azért fontos mert nem mindegy hogy már eleve negatív mérleggel kezdjük-e pl. a hányást vagy a hasmenést, vagy az első hányásig időarányosan van-e elég folyadék a szervezetben.

Persze vannak rosszul és jól ivó gyermekek, akár több deciliter eltérés is lehet alkattól függően.  Az alábbi képlet egy átlagos értéket ad, de iránymutatásnak megfelelő, hisz ha a kiszámolt felét itta meg a gyermek az azért azt jelzi hogy kiszáradás gyanús az állapot.

Egészséges gyermek 24 órás folyadékszükséglete  a testsúly függvényében az alábbiak szerint számolható ki:
·         Az első 10 kg-ra 100 ml/tskg (testsúlykilogramm) folyadékot számolunk
·         A második 10 kg-ra 50 ml/tskg folyadékot számolunk
·         20 kiló felett minden további kilóra 20ml/tskg folyadékot számolunk
Vagyis egy 17 kg súlyú gyermek 10x100ml+7×50 ml =1350 ml folyadékot kell fogyasszon 24 óra alatt.

Egy 23 kg súlyú gyermek 10x100ml+10x50ml+3x20ml=1560 ml folyadékszükséglettel bír 24 óra alatt.

Ez persze nem csak a színtiszta ivást jelenti, hisz a levesnek, tejnek, stb. jelentős a folyadéktartalma ami szintén a folyadékfogyasztásba számítandó.
 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése