Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 8., szerda

Hány foktól kell csillapítani a gyerekek lázát?



Hány foktól kell csillapítani a gyerekek lázát?
A téli időszakban több a lázas megbetegedés a gyerekek között is. Bár a hazai gyermekorvosok évek óta hangoztatják, hogy a láz hasznos dolog, amit nem kell azonnal lenyomni, sok szülő agyonaggódja magát. Mikor kell elkezdeni csillapítani, és mikor kell orvoshoz fordulni?
A láz gyermekkorban gyakori jelenség, és az esetek többségében hasznos állapot, hiszen a szervezet az emelkedett testhőmérséklettel védekezik a kórokozókkal szemben. „Ezért, ha a gyereknek csak mérsékelt láza van, nem ajánlott csillapítani, hiszen ha a szülő túl korán kezdi a lázcsökkentést, a gyermek szervezetének sokkal hosszabb ideig tarthat megküzdeni az adott kórokozóval” –
Mit jelent a mérsékelt láz?
Csecsemőknél a testhőmérsékletet a legmegbízhatóbban a végbélben lehet mérni, tudni kell azonban, hogy végbélben a lázmérő által mutatott érték 0,5 Celsius-fokkal magasabb, mint hónaljban mérve. Ezért a normális testhőmérséklet hónaljban mérve 36-37 Celsius-fok, végbélben mérve pedig 36,5–37,5 Celsius-fok.
Hőemelkedésről akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet hónaljban mérve 37-38, végbélben pedig 37,5-38,5 Celsius-fok. Mérsékelt a láz, ha hónaljban 38-39, végbélben mérve pedig 38,5-39,5 Celsius-fok. Gyermek esetében a magas láz hónaljban 39, végbélben mérve 39,5 Celsius-foktól kezdődik, igen magas lázról pedig hónaljban 40,5, végbélben történő mérés esetén pedig 41 Celsius-fok felett beszélünk.
Mikor nem kell a lázat csillapítani?
A hazai gyermekorvosok évek óta hangoztatják, hogy a láz hasznos dolog, amit nem kell azonnal lenyomni. Ám ez a nézet a tapasztalatok szerint csak lassan terjed, mert a legtöbb szülő agyonaggódja magát, ha lázas a gyereke.
„Sok szülő megijed attól, ha a gyereknek 39 fok a láza, pedig ha nincs más tünet, nem kell csillapítani, nem kell orvoshoz fordulni, nem lesznek a láznak káros szövődményei” – mondja dr. Kovács Ákos Pest megyei gyermekorvos, a HGYE szakmai bizottságának elnöke. „Más dolog, ha vannak egyéb tünetek is: például a gyerek ingerlékeny, nem eszik, nem iszik, fájdalmai vannak. Ilyenkor már mérsékelt láz esetén is lehet adni a gyereknek lázcsillapítót, ezek a szerek ugyanis fájdalomcsillapítóként is működnek, így javítják a gyerek közérzetét is” – teszi hozzá a szakember.
Ha azonban a gyerek csak lázas, láthatóan nincs rosszul, akkor mérsékelt láz esetén a gyógyír a bőséges folyadékfogyasztás és a pihenés (nem szükséges azonban mindig az ágyban feküdnie). Az esetek többségében a láz egy-két napon belül, problémamentesen lecseng.
A szülő felelőssége, hogy legyen otthon lázcsillapító
Gond akkor van, ha 2-3 napon belül nem következik be javulás, sőt esetleg még romlik is a beteg állapota. Ilyen lehet például, ha fokozódik a gyerek aluszékonysága, nem hajlandó inni, és a kiszáradás jelei jelentkeznek rajta. Ilyenkor a rossz általános állapotban lévő gyereknél még a gyermekorvoshoz vagy az ügyeletre való eljutás előtt ajánlott a szülőnek elkezdenie a lázcsillapítást.
„A lázcsillapítás alapvetően a szülő feladata, az ő felelőssége, hogy legyen otthon ibuprofen vagy paracetamol hatóanyagú lázcsillapító szirup, kúp, illetve nagyobb gyerekek esetében tabletta. Fontos, hogy a kicsik számára legyen otthon szirup és kúp is, felkészülve arra az esetre, ha a gyermek esetleg hány is. Ezek a szerek általában három hónapnál idősebb gyereknek adhatók, és vény nélkül kaphatók” – mondja dr. Muzsay Géza.
Fontos tudni azt is, hogy egyszerre kétféle lázcsillapító nem adható, viszont ha az egyik nem segített, később adható a másik. A gyermekorvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy az antibiotikum nem lázcsillapító, orvosi utasítás nélkül ne adjuk a gyereknek. Szaliciláttartalmú lázcsillapítók (például aszpirin) sem ajánlottak tízéves kor alatt.
Az egészen kicsikkel más a helyzet. Minden esetben kórházi kivizsgálásra van szükség, ha egy csecsemő az első három hónapban lázas, ez ugyanis súlyos betegségre figyelmeztethet. 3-6 hónap közötti csecsemő esetében kórházi kivizsgálásra 39 fok feletti láz esetén van szükség.
Lázcsillapítás gyógyszer nélkül
Magas láz esetén a gyógyszerek mellett csillapíthatja a lázat a hűtőfürdő is, itt azonban nagyon fontos a kíméletesség és a fokozatosság, azaz semmiképpen se egyből hideg vízbe ültessük a gyereket. A szakemberek javaslata az, hogy a gyermek aktuális testhőmérsékletével megegyező fürdővizet készítsünk, amelyet aztán fokozatosan hűtsünk, de soha ne 31 Celsius-fok alá. A kellemesen langyos vízzel locsolgassuk a gyerek testét, és figyeljük, hogyan reagál. Ha vacogni, dideregni kezd, azonnal vegyük ki a fürdőkádból, mert a várttal ellenkező hatást válthatunk ki. Ilyenkor a lázas gyerek testét szárazra kell törölni, és egy ideig kitakarva kell hagyni.
Lázas gyereket egyébként nem ajánlott vastag paplannal betakarni, ez ugyanis hőpangást okozhat, akadályozza, hogy lemenjen a láz.
Mikor kell segítséget hívni?
A láz gyors emelkedése az erre érzékeny gyerekekben lázrohamot, lázgörcsöt válthat ki, 6 hónapos és 6 éves kor között a gyermekek közel 3 százalékánál jelentkezik láz esetén. Ez az állapot különösen kezdő szülők számára ijesztő, hiszen akár eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal, akaratlan vizelet- és székletürítéssel, vagy fokozott váladéktermeléssel (habzó szájjal) járhat. Jellemzően azonban rövid (0,5-2 perces) görcsökről van szó, amelyek spontán elülnek.
A görcs ideje alatt a szülő őrizze meg a nyugalmát, és maradjon a gyermek mellett. Célszerű a gyereket az oldalára fordítani, a közeléből a veszélyes tárgyakat eltávolítani, feje alá pedig puha alátétet tenni, nehogy beüsse a padlóba. Görcs során tilos bármit is a gyerek szájába adni. Ajánlott feljegyezni a lázgörcs kezdetét és végét, és minden esetben konzultálni róla orvossal.
A Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlása szerint a mentőt lázgörcs esetén akkor kell hívni, ha a görcs 5 percnél tovább tart, vagy ha közben a gyermek fejsérülést szenvedett, ha az ajkai utána is kékek maradnak, illetve légzése a görcs után sem rendeződik.
Ha a görcs ugyan gyorsan elmúlt, megnyugtatásként azért az első roham után a szülőknek szintén ajánlott felkeresniük a gyermekorvost.
A láz kezelése felnőttek esetében
Felnőttek esetében a lázcsillapítást 39,4 Celsius fok felett indokolt megkezdeni. Orvoshoz akkor ajánlott fordulni, ha a magas láz tartósan fennáll, vagy kapcsolódik hozzá erős fejfájás, súlyos torokduzzanat, tarkómerevség, zavart tudatállapot, bőrkiütés, légzési nehézség, mellkasi fájdalom, tartós hányás vagy egyéb szokatlan tünet.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése