Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 11., szombat

A túl sok napfény bosszút áll



A túl sok napfény bosszút áll
Elszarusodik a bőr-Napfény keratózis



Ahogyan a bőrgyógyászok szokták mondani, a bőrünk nem felejt. Ezzel a túl sok 
 napfényre gondolnak. Az ötvenévesek korosztályában minden második embernél megfigyelhető a túl sok napozás miatt kialakult elszarusodott bőr. Az elváltozás a rosszindulatú daganat egyik előállapota, amely csak a bőr legfelső rétegét érinti. Időben elkezdett kezeléssel megakadályozható a tumor kialakulása, amely a mélyebben fekvő bőrrétegeket is érintené.
Az aktinikus keratózis a bőr elszarusodási zavara. Először milliméteres nagyságú, durva felületű, pirosas folt formájában jelentkezik, amelynek smirglire emlékeztető tapintása van. Később az érintett felületen dudor vagy világosbarna vastagabb kéreg alakul ki, amelynek nagysága 1 mm-től 2 cm-es átmérőig terjedhet. Ez a bőrelváltozás általában több folton is fellép, és többnyire a napsugárzásnak erősen kitett bőrfelületen: a fejen, a nyakon, a dekoltázson, a karon, a kéz hátán és az ajkakon.

A csomókból rák nőhet ki
Az érintett páciensek 8-20 százalékánál rosszindulatú daganat alakul ki a bőrön, az úgynevezett elszarusodó laphámrák, ami nem tévesztendő össze a melanómával, a fekete bőrrákkal.
 Az aktinikus keratózis túlnyomórészt a napsugárzásnak sűrűn kitett bőrfelületen fejlődik ki, ezért szoláris keratózisnak is hívják. Nagyon gyakori a feltűnően világos bőrű embereknél (több mint 80 százalék a 70 éven felülieknél), főként a nagy sugárzásnak kitett országokban. Ausztráliában a vizsgálatok szerint a 30 és 70 év közötti korosztályokban minden második embernél megfigyelhető az aktinikus keratózis. A nők közül minden harmadik érintett. Nagy-Britanniában ez az arány 15 százalék a férfiaknál és 6 százalék a nőknél. A megbetegedés gyakorisága emelkedőben van.
 Az aktinikus keratózis kialakulásának megelőzésére szolgáló legjobb módszer a tudatos bánásmód a napfénnyel: fényt át nem eresztő ruházat, kalap, magas faktorszámú (legalább 30-as) fényvédő krém.
 Mivel az aktinikus keratózisból bőrrák fejlődhet ki, az elváltozást kezelni kell. Operatív-fizikális, valamint farmakológiai terápiák egyaránt rendelkezésre állnak.
 Kezelés műtéttel vagy hideggel
Hidegterápia (krioterápia): az érintett felületet több másodpercen át folyékony nitrogénnel kezelik, minek következtében a károsodott, de normál sejtek is szétrombolódnak. Ez a kezelés átmeneti égő érzéssel jár, valamint kipirosodással és felhólyagosodással. Olykor hegek is kialakulnak. Ezt a kezelést a bőrgyógyász tetszés szerinti időközökben megismételheti.
 A bőrelváltozás eltávolításának egy másik módja éles kanállal való lekaparása (küretázs). A helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás után általában némi kis vérzés tapasztalható, de ez gyorsan meggyógyul.
 A műtétet elsősorban akkor választják, ha az orvos nem biztos benne, vajon még csak előállapotról vagy más rákos elváltozásról van-e szó. Helyi érzéstelenítésben vágják ki az érintett részt, és összevarrják a sebet.
 Mérettől függően: lézer vagy fototerápia
A magányosan álló keratózisos részeket gyakran lézerrel távolítják el, ennek során égető érzés és enyhe vérzés tapasztalható. A sebek néhány nap alatt meggyógyulnak.
 A fotodinamikus terápia (PDT) elsősorban olyan páciensek kezelésére alkalmas, akiknél nagyon sok, azaz tíznél több aktinikus keratózis (1x1 cm) áll fenn a fej területén. Ilyenkor az elváltozás területére speciális krémet hordanak fel, amely fényérzékenynyé teszi a bőrt, majd két-három órára fényszigetelt réteggel (általában alufóliával) takarják le. Ezalatt a krém behatol a szétrombolt sejtekbe. A fólia eltávolítása után a bekrémezett területet nagy energiájú fénnyel sugározzák be. Bár a kezelés rendkívül fájdalmas, kizárólag a károsodott sejtekre hat, és nagyobb terület is kezelhető a segítségével. Az egészséges bőr semmilyen módon nem károsodik.A már említett módszereken túl krémekkel is helyrehozhatjuk az elváltozásban szenvedő bőrfelületet.
 Antropozófikus krém: jól tolerálható
Az aktinikus keratózis kezelésének legtermészetesebb módszere a nyírfakrém. Ez egyelőre még a kipróbálás szakaszában tart, még nem engedélyezték gyógyszerként. Kisebb vizsgálatok keretében két hónapnyi kezelést követően a páciensek 79 százalékánál az érintett területek több mint kétharmada meggyógyult. Jelenleg kiterjedtebb vizsgálatban figyelik az eredményeket. Mivel jól tolerálható és nem okoz problémákat, a nyírfakrém a gyógyszertárakban kozmetikumként már kapható.
 A krém hatóanyaga a rendkívül hatékony gyulladásgátló hatású betulin, amely a nyírfakéreg legkülső rétegéből származik. Ezen kívül már csak jojobaolaj és víz van benne. A betulin többek között megfékezi a károsodott sejtek növekedését, és javítja a bőr regenerálódó képességét. Az érintett területeket naponta kétszer kell bekrémezni, legalább 4-6 hónapon át.
 Kombinált készítmény a diclofenac és hialuronsav, amelyet szintén három hónapon át napi két alkalommal kell felvinni a beteg részekre. A diclofenac a gyulladás ellen hat, a hialuronsav pedig arról gondoskodik, hogy a hatóanyag eloszlása egyenletes legyen.
 Az 5 százalékos fluoruracil krém (5 FU) kemoterápiás készítmény, amely gátolja a DNS-szintézist, hogy a beteg sejtek elpusztuljanak. Viszont a szer gyakran vezet bőrgyulladáshoz, amelynek tünetei a kipirosodás, a szárazság, a viszketés, égő érzés és fájdalom, valamint erózió. Emiatt a készítményt manapság már kevésbé használják.
 Az imiquimod az immunstimuláló szerek új nemzedékéhez tartozik. A kezelés során pirosság lép fel, ez a hatás része. Mellékhatásként erős kéreg képződhet a bőrön, ritkábban alakulnak ki testi tünetek, mint ízületi, izom- vagy fejfájás, valamint láz.
 A megváltozott bőrt hat héten át kell megfigyelni
Ha valakinek a bőrén hirtelen piros, korpásodó, néha barnás elváltozások alakulnak ki, elsősorban az arcon, a kopasz fejbőrön vagy a kézen, az első teendő megfigyelésük 4-6 héten át. Ha nem gyógyulnak meg, forduljunk bőrgyógyászhoz, aki általában ránézésre is fel tudja állítani a diagnózist. Kétség esetén apró bőrpróbát vesznek, és ha az eredmény pozitív, az orvos és a beteg közösen döntik el, mi legyen a teendő.


A krémek tudatosságot igényelnekA páciens számára a legkedvezőbbek a modern krémek, ezeket azonban több hónapon át naponta többször lelkiismeretesen és gondosan kell alkalmazni, amivel számos betegnek nehézségei vannak. Ajánlható még a PDT-terápia is, de beválik a gyorsan elvégezhető és rizikómentes krio- vagy lézerkezelés is. A műtétre csak a legritkább esetben van szükség, és nem tartozik az elsőként választandó terápiák közé.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése