Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 3., péntek

Herpangina tünetei és kezelése



Herpangina tünetei és kezelése

Herpangina tünetei és kezelése gyermekkorban
Herpangina oka:
A herpangina egy toroktünetekkel járó vírus fertőzés. A Coxsackie-A víruscsoport tagjai okozzák. Ez egy enterovírus, sokszor az egészséges emberek bélcsatornájában megtalálható. A Coxsackie vírusok sokszor tünetmentes fertőzést okoznak, ezért a lakosság többségében immunitás alakult ki ellenük.
Herpangina tünetei:
A herpangina magas lázzal, torokfájással, hányingerrel és hányással jelentkezik.

A garatfalon és a lágyszájpadon 1-2 mm nagyságú vörös udvarral körülvett fehéres-sárgás hólyagok láthatók, amelyek később kifekélyesednek majd 4-5 nap alatt meggyógyulnak. (kép itt)
 Herpangina kezelése:
EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
Oki kezelése nincs, a tüneteket enyhíthetjük, míg a szervezet leküzdi a fertőzést.

Fontos a megfelelő láz és fájdalomcsillapítás, illetve a folyadékbevitel figyelése, mert az erős fájdalom miatt a gyermek nem iszik, és könnyen kiszárad !

Kínáljuk a gyermeket hűtött semleges ízű itallal, (enyhe tea, szénsavmentes ásványvíz stb…) és próbálkozhatunk szívószállal, mert sokszor a száj nyitása is fájdalmat okoz. A szívószállal irányítani tudja a folyadék útját, így kikerülheti a fájdalmas területeket.

Könnyebben fogyaszt pépes vagy puha, könnyen emészthető ételt. Pihenjen és ne menjen közösségbe.

Herpangina miatt fájhat annyira a torka, hogy a gyógyszert sem tudjuk beadni. Ilyenkor használjunk végbélkúpot!

 Segíthetnek a különböző szopogatós vagy ecsetelős fájdalomcsillapító és fertőtlenítő hatású szerek  (Septofort, Mebucain, Neo-angin, stb.), de ezt beszéljük meg a gyermekorvossal, és mindig a gyermek korának megfelelő gyógyszerformát és adagot használjuk.
 
Herpangina járványtana:
A herpangina fertőzés szájon keresztül terjed, a betegek a  betegség kezdeti szakaszában a garatváladékkal, később a széklettel ürítik a vírust.

A herpangina lappangási ideje: 2-9 nap

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése