Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 30., csütörtök

Mikor kezdjük az eredményes bilire szoktatást?



Mikor kezdjük az eredményes bilire szoktatást?
Mikor kezdjük az eredményes bilire szoktatást?
Ha valaki nem akarja végig olvasni ezt a pár sort, akkor nekik röviden azt tudom mondani, semmikor. Majd magától megtanulja.
Nem helyes az a szülői magatartás, amikor „Bezzeg az én kisfiam, már bilibe tud pisilni”, mondattal ingerli a másik anyukát. A vizelet visszatartást egy éves életkor alatt senki sem tudja megtenni, és még 1-2 éves kor között a gyerekek döntő többsége képtelen rá. Az egyéni különbségek nagyok, mint ahogy járni, beszélni is különböző életkorokban tanulnak meg a gyermekek. Ha túl korán kezdjük el a bilire szoktatást, akkor sokat harcolunk, sokat sírunk, és a gyermek-szülő kapcsolatot is hosszú időre elrontjuk.
Ha időben kezdjük el, akkor gyorsan eredményt érünk el.
A vizelés szabályozásának érése
Minden életkorban, így a magzati életben is rendszeresen ürít vizeletet a gyermek. Az újszülött is érzi a vizelési ingert. Ezt mutatja, hogy ilyenkor felébred, mozog, nyűgös, de befolyásolni, gátolni, akaratlagosan nem tudja a vizelést, és egy reflex által kiüríti a húgyhólyagot. A magzat napi 30-szor vizel. Az első életévben a naponkénti vizelésszám 12-re csökken, majd a későbbi életkorban 4-6 vizelésre. A húgyhólyag telítődés érzete 1-2 éves életkor között fejlődik. Az akaratlagos, tudatos vizelési gátlás a 2. és 3. életév között alakul ki.
Ennek három tényezője van. A hólyagkapacitás kifejezett növekedése, a külső záróizom funkciójának érése, valamint a legfontosabb, a hólyag-záróizom akaratlagos szabályozásának a kialakulása. Ha ezek együttesen kialakulnak, akkor a gyermek akaratlagosan indítani és gátolni tudja a vizelési reflexet. Az utolsó lépést általában 3-4 éves kor között éri el a gyermek, amikor a felnőtt vizelési minta kialakul és mind nappal, mind éjszaka hosszabb időre el tudja nyomni a vizelési ingert, s így száraz marad.
Pelenkázás: A jó minőségű pelenka „kellemes” viselet, felissza a vizeletet, és kevésbé irritálja a bőrt, mint a régi szövet pelenkák. Nem sietteti a szárazzá válás megtanulását, a bilizés igényét. A másik dolog, hogy a bepelenkázott gyermek, akaratlanul azt gondolja, azért van bepelenkázva, hogy pisiljen be. Lassítja a szárazzá válást. De ezektől függetlenül nem javasolt, hogy térjenek vissza a szövet pelenkára, vagy hagyják sokáig nedvesen agyermeket, hogy úgymond a kellemetlen érzés, majd sietteti a bilizés megtanulását.
A címben feltett kérdésre a válasz: A bilire szoktatást 2-3 éves kor között javasolt elkezdeni. A legjobb évszak a nyár, amikor egy kis alsónadrágban lehet agyermek, pelenka nélkül. Ilyenkor azonnal érzi, hogy pisil, végig csorog a lábán. A másik, hogy csak egy kisnadrágot kell levennie ahhoz, hogy a bilire szárazon érjen. Javasolt, hogy a bili legyen előkészítve, hogy azonnal használni tudja. A bilizés tanulásának elején a gyermek érzi a vizelési ingert, de a vizelési reflex azonnal indul, majd egy rövid ideig már tudja tartani. Ilyenkor, ha sokat kell keresni a bilit, vagy sok ruhát kell levenni, akkor még gyakori a bepisilés. Később már jól el tudja nyomni a vizelési ingert, s a téli időszakban is, illetve utazáskor is vissza tudja tartani a vizeletét.
A széklet bilibe ürítés gyakoroltatására a napnak azt a szakaszát kell választani, amikor agyermeka pelenkába szokott kakálni.
Általában egy éves kortól napi egyszer kakálnak a gyerekek. Elmagyarázzuk nekik, hogy a kaka a bilibe való. Esetleg a korábbi székletes pelenkát közben beledobjuk a bilibe. Majd ráültetjük az üres bilire és nem túl hosszú ideig, ültetjük a bilin. A gyerekek nem szívesen ülnek tétlenül a bilin, ezért rövid ideig foglalkozzunk velük, de 5-10 percnél tovább semmiképpen nem ültessük. Nem jó, ha egyedül hagyjuk, és köré rakunk játékokat és az egész délelőttöt a bilin üli végig és közben, véletlenül belekakál. Tudatosnak kell lenni a székletürítésnek, csak így fogja megtanulni.
A széklet-vizelet tartás tanulásában jellemző, hogy először az éjszakai széklettartás, majd a nappali széklettartás, majd a nappali vizelettartás és legvégül az éjszakai vizelettartás alakul ki.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése