Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. március 19., vasárnap

A nevelés buktatói:



A nevelés buktatói:

 A túlzott engedékenység

Vannak gyerekek, akik az anyától való függést átfordítva követelőzők, irányítók, esetleg zsarnokok próbálnak lenni, akiket a felnőttek szolgáljanak, kiknek így a kezében van a keretadás, szabályfelállítás (pl. mit vegyen fel anya, kivel találkozhat, vagy mikor feküdjenek le a családtagok).
Én nem mondok nemet a gyerekemnek… -
A túlzott engedékenység következményei
Sokszor halljuk a szülőktől, hogy nem érti gyerekét, miért ilyen erőszakos, követelőző, hisz ő maximálisan szereti, mindent magad neki. Talán pont ez a kulcsszó, a „minden”, hisz a mindenségben a gyerek elveszik, mert nincs határ, és itt érthetjük meg az engedékenység mibenlétét, problémáját. Ismerős ugye, hogy bizonyos helyzetekben nem tudunk nemet mondani és ez még jó érzéssel is tölt el. Azonban mi történik, ha már akkor is igent mondunk, amikor nemet érzünk, mert félünk, hogy ezért megharagszik ránk a gyerekünk és mi lesz, ha nem szeret ezért minket. A gyerekeink mindig ráéreznek félelmeinkre, és addig provokálnak minket, míg nem változtatunk, vagy lojálisak velünk és kielégítik szükségleteinket (pl. irányítanak minket, mert megérzik, hogy erre vágyunk). Gyerekeink reakcióiban mindig látjuk önmagunkat (félelmeinket, vágyainkat)
Ha egy gyerek nem tapasztalja meg a nemet, ha helyette cselekszünk, akkor olyan, mintha „vattagombolyag”-ba csomagolnánk. Nem tudja az erejét felmérni, de a határokat sem, hogy mikor meddig mehet el, nem érzi, mikor ütközik „neki valakinek, valaminek”.
Az agresszió hátterében sokszor az elbátortalanodás áll és a durva gyereknek az önállóan szerzett sikerre van szüksége, valamire, amiben jó, ügyes, és természetesen szüksége van világos, biztonságot adó keretekre is. Az elkényeztetés tehát egyrészt azt jelenti, hogy átengedjük az irányítást, megengedjük, hogy a gyerek irányítson minket (igent mondunk) és a feladatoktól, nehézségektől, külső környezettől is féltjük őket. Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt Rossz jegyek utalhatnak a skizofréniára
Viselkedési problémák: félelem a sötétben A szülővé válás pszichológiája Dühkitörés: figyelmeztető jelek a szülőknek Elkényeztetett-e az ön gyermeke? Következményként megemlíthető az óvoda-, illetve iskola fóbia, amikor a gyerekek nem tudnak más csoport részei lenni, mert az kívül esik a családi „üvegbúrán”. Más esetben veszélyes világként kódolva az ovit, iskolát, ellenséges agresszív védekezést építenek ki. Még egy következményt, amikor a gyerekek sorozatos betegeskedők lesznek, hisz testi szinten sem tudnak védekező mechanizmust felépíteni magukban, mert pl. folyamatosan túlöltöztetik őket, vagy a túletetés miatt étvágytalanok lesznek.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése