Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. október 15., hétfő

Periorális dermatitisz: mit érdemes tudni róla?

Periorális dermatitisz: mit érdemes tudni róla?


A periorális dermatititsz tulajdonképpen a száj körül kialakuló, kellemetlen, kiütésekkel, kipirosodással, a bőr húzódásával együtt járó betegség. Hogyan kezelhető? Lássuk!

HirdeA periorális dermatitisz tünetei
  • a száj körül, esetleg az orr alatt (ritkábban a szemek körül) kialakuló kiütések, melyek ki is sebesedhetnek
  • a bőr kipirosodása, húzódása, égő vagy csípő érzése, ritkábban viszketése
A bőr az érintett területen jóval szárazabb, mint az arc más részein. Meglepő módon a száj melletti közvetlen bőrterületek általában nem érintettek. A tünetek rendkívül kellemetlenek, sőt fájdalmasak, és akár a hangulatra is hatással lehetnek. A kiütések apró pattanásokra is emlékeztethetnek, de ki is sebesedhetnek. A periorális dermatitisz tünetei a  rosaceára, a pattanásokra, a szeborrheás dermatitiszre vagy a kontakt dermatitiszre is emlékeztethetnek, de a más váltja ki ezeket, így eltérő kezelést igényelnek.

A periorális dermatitisz okai

A periorális dermatitisz kialakulásának oka ismeretlen, de a szakemberek szerint szerepet játszhat benne allergiás reakció vagy a rosszul megválasztott kozmetikumok egyaránt. Az arra érzékenyeknél nagyobb valószínűséggel váltja ki a tüneteket a fluoridos fogkrém, a paraffin vagy petróleumbázisú krémek, és a beszámolók szerint a szteroidtartalmú krémek, illetve a belélegzett kortikoszteroidok (pl. asztma elleni gyógyszerek) használatát követően is megjelenhet a bőrprobléma.

Szintén növelheti a betegség rizikóját, illetve a tünetek intenzitását a szél, a meleg vagy az UV-fény. A periorális dermatitisz gyakrabban jelenik meg a száraz bőrterületeken, így akkor is, ha valaki erősen szárító hatású kozmetikumokat használt. A betegség főként a fiatalabb, 20 és 45 év közötti nőket érinti, de egyre több férfinál is megjelenhetnek a tünetek, ez a szakemberek szerint a bőrápolási szokások megváltozásával járhat együtt.

Hogyan kezelhető a periorális dermatitisz?

A periorális dermatitisz gyakran rövid időn belül magától is elmúlik, de többször is visszatérhet, fellángolhat. Helyileg alkalmazandó gyógyszerek, pl. antibiotikumos krémek használatával, a kozmetikumok lecserélésével (esetenként teljes mellőzésével) rövid időn belül meggyógyulhat a beteg. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a kezelés elején rosszabbodik a beteg állapota.

Periorális dermatitisz kialakulhat a szájnyalogatástól?

A periorális dermatitisz egy altípusának tekinthető egy olyan bőrgyulladás, mely az ajkak nyalogatásától alakul ki. Ebben az esetben a nyálban található anyagok irritálják az ajkak körüli bőrt, és kipirosodást, kiszáradást, kisebesedést okozhatnak. Az ajkak nyalogatásával összefüggő dermatitisz főként a gyermekeket érinti, és a hátterében állhat egyszerű rossz szokás, de más betegség is. Ha például a gyermek nem kap rendesen levegőt az orrán keresztül, így a száján át lélegzik, az az ajkak kiszáradását okozza, ez pedig azzal jár együtt, hogy öntudatlanul is többet nyalogatja a száját. 

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése