Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. október 11., csütörtök

10 tanács tapasztalt anyáktól, kezdő anyukáknak


10 tanács tapasztalt anyáktól, kezdő anyukáknak
Amikor megszületik első gyermekünk és anyává válunk, tele vagyunk bizonytalansággal és kérdésekkel, hogy vajon jól csináljuk-e? Sokat olvasunk, beszélgetünk más anyukákkal és próbáljuk kitalálni, mi lenne a legjobb kis csemeténknek. Én is túl vagyok már ezen és azt kell, hogy mondjam, nem egyszerű. Megállás nélkül azon töprengtem, hogy evett-e eleget, ha sétálni mentünk, vajon fázik-e vagy sikerült túl beöltöztetni és azért ordít vagy csak szimplán a babakocsit utálja és még sorolhatnám.
Hogy milyen tanácsokat adnék egy kezdő anyukának? Hát ilyesmiket:
  1. Ne azzal foglalkozz, hogy más anyukák hogyan csinálják!
Ne foglalkozz azzal, hogy miként csinálják más anyukák. Ne hasonlítsd magad hozzájuk. Tudod, hogy te mindent megteszel a gyerekedért és ez a legfontosabb. Csak emlékeztesd magad arra, hogy minden ember különböző, minden anya, és minden gyerek.
  1. Bízz az ösztöneidben, hiszen azok biztosan nem csapnak be!
Kutass, tájékozódj, de hallgass az anyai ösztönödre, hiszen azok nem véletlenül  vannak benned. Ha rossz érzést érzel, miközben a babád sír, akkor vedd csak fel nyugodtan. Ha legszívesebben álomba ringatnád és ölelnéd miközben alszik, tedd csak nyugodtan. Ha helyesnek érzed, akkor az helyes is.

  1. Nem kell sok cucc!
Egy újszülöttnek nincs szüksége túl sok „dologra”… Hidd el, néhány hét és kinövik a ruhácskákat. A bébik nem maradnak bébik örökké.
  1. Csak nyugalom!
Gyermekeink félelme abból fakad, hogy érzi a te félelmedet. Maradj nyugodt, így a baba is nyugodt marad.
  1. Ne feledkezz el magadról sem!
Az a legjobb, ha amit csak lehet, közösen csináltok a pároddal. Vond be őt is a feladatokba, így marad némi kis időd magadra.
  1. Alvási rutin beállítása
Amint tudod, állítsd be a gyermeked alvási rutinját. Ez legtöbbször 3 hónapos korban következik be. Ez nagyban megkönnyíti a te életedet, de ugyanúgy megkönnyíti az ő életét is.
  1. Élvezd a pillanatot!
Élvezd a velük töltött időt, amíg még kicsik. Meglátod, hamarosan azt fogod kívánni, „Bárcsak újra kicsik lennének. Olyan gyorsan repül az idő.”
  1. Légy engedékeny magaddal!
Az én legjobb tanácsom új anyukáknak? Ne várj túl sokat magadtól. Ez egy kemény út. Ne tedd még keményebbé magad számára, olyan elvárásokkal, hogy szuper-anya akarsz lenni. A gyermeked ezért nem fog kevésbé szeretni.
  1. Válaszd meg a csatáidat!
Válogasd meg a csatáidat vagy különben egész életedben csatázni kényszerülsz. A türelem egy erény, amit kicsit nehezebb megtartani, ha kisgyermeked van.
  1. Olvass!
Olvass, olvass, olvass nekik. Ez a LEGJOBB dolog, amit egy szülő tehet a gyermeke fejlesztésére.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése