Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. október 14., vasárnap

Csípőgyulladás okozhatja a kisgyerek sántítását


Csípőgyulladás okozhatja a kisgyerek sántítását
Gyermekortopédiai szakrendelésre gyakran hozzák a szülők gyermeküket azzal a panasszal, hogy "furcsán járnak". Érthető az édesanyák és apák aggodalma, ijesztő, hogy alig néhány hónapja járó gyermekük sántítani kezd. Legtöbbször azonban a túlzott izgalom alaptalan.
Észrevehetően sántít, furcsán körkörösen lendíti a lábát, vagy csak biccent egyet lépés közben a gyermek - ezek a panaszok mind jellemzőek. Olykor a szülők arról számolnak be, hogy gyermekük reggel nem tudott lábra állni, de mire a rendelőbe érnek, már tud járni, csak kicsit sántít.
Ha nem történt kifejezett baleset, amelyben a gyermek a lábát valahol megütötte, 1-6 éves életkorban sántítás esetén mindig a csípőket kell megvizsgálni. Hétköznapi gondolkodás számára kissé szokatlan, de a bicegés oka szinte soha nem a láb, a lábszár, vagy a térd területéréről jön.

Legtöbbszor csípőgyulladás az ok

Kisdedkorban a sántítás mellett gondos vizsgálattal megállapítható, hogy egyik oldalon a csípőízület mozgásai beszűkültek. Ha ezeket erőltetjük, a gyermek fájdalmat jelez. Röntgen-felvételeken ilyenkor rendszerint nem látni semmit. Ultrahang vizsgálattal a csípőízületben folyadékszaporulat mutatható ki, amely enyhe gyulladás jele. Az ízületi tokban sok idegvégződés van, a feszülés fájdalmat okoz. Átmeneti csípőízületi gyulladás a diagnózis ezekben az esetekben, amely pihentetés és egyszerű gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése mellett néhány nap, de legfeljebb 2-3 hét alatt nyomtalanul gyógyul. A gyulladt csípő óvatos masszírozása szintén jót tehet.

Normális fejlődés mellett is előfordulhat

Járáskor lábait befelé forgatja és sokat csetlik-botlik, néha saját lábában is elesik - panaszolják sokszor izgatottan a szülők. Ez az állapot még a gyulladásnál is veszélytelenebb és rendszerint a csípőízület deformitása az oka. A combnyak és a térd helyzete növekedés során változó. Előbbi úgynevezett torziós helyzetben van a térdhez képest. Csak kora felnőttkorra alakul ki a normális, kissé előre tekintő combfej - combnyak állás.

Gyakran előfordul, hogy fejlődés során a combnyak torziója fokozott, ez a csípőből kiindulva a lábak befelé forgatását eredményezi. Lépéskor ez a legkényelmesebb helyzet a gyermek számára. Teljesen normális fejlődési folyamatról van tehát szó. Befelé forgató lábtartás dongaláb és a köznyelv által "majomlábnak" hívott pes adductus esetén is kialakulhat a láb alakja miatt. Erre az elváltozásra a szülők azonban azonnal felfigyelnek, ezeket a gyermekeket néhány napos koruktól gyermekortopéd szakemberek kezelik.
Sántítást a fenti két leggyakoribb eseten kívül sokkal ritkább kórképek is okozhatnak. Ha a gyermek panaszai nem múlnak el néhány héten belül, mindenképpen részletesebb kivizsgálásra van szükség.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése