Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. október 14., vasárnap

Gyermekbántalmazás


Gyermekbántalmazás




„A gyermek bántalmazása és elhanyagolása (rossz bánásmód) magában foglalja a fizikai és/vagy érzelmi rossz bánásmód, a szexuális visszaélés, az elhanyagolás vagy hanyag bánásmód, a kereskedelmi vagy egyéb kizsákmányolás minden formáját, mely a gyermek egészségének, túlélésének, fejlődésének vagy méltóságának tényleges vagy potenciális sérelmét eredményezi egy olyan kapcsolat keretében, amely a felelősségen, bizalmon vagy hatalmon alapul.” (WHO)Az UNICEF közelmúltban megjelent tanulmánya szerint a világon 2012-ben történt gyil­kos­sá­gok ötödének, 95 ezer gyilkosságnak az áldozata 20 év alatti fiatal volt. Ezeknek a haláleseteknek a kilenctizede alacsony vagy közepesen fejlett országban történt. A késői serdülőkorra a meggyilkolt fiúk 100 ezer lakosra jutó száma drasztikusan megemelkedik, többszöröse lesz a lányokénak. Különösen Latin-Amerikára és Afrikára jellemző ez a jelenség, ahol elterjedtek az úgynevezett bandaharcok.
A 2 és 14 év közötti gyermekek – akiknek száma megközelítőleg 1 milliárd – közül 10-ből 6 életének része a gondozójától elszenvedett fizikai bántalmazás. A 13 és 15 év közötti korcsoportban 3-ból egy iskolás egyszer vagy többször vett már részt verekedésben, és közülük ugyanilyen arányban vannak olyanok, akiket napirenden terrorizálnak. Az Európában és Észak-Amerikában élő 11-15 évesek egyharmada beismerte, hogy előfordult az utóbbi hónapokban, hogy másokat megfélemlített. A társaik felől érkező agressziónak a fiúk inkább ki vannak téve, mint a lányok. Az információs és kommunikációs technológiai fejlődéssel párhuzamosan növekedett a gyermekek közötti erőszak előfordulása is, ám az internet a gyermekekkel kapcsolatos sokféle bűncselekménynek is új terepévé vált, ma már ezek nagyobb részét a képernyő előtt követik el.
 A világ gyermeklakosságának csak 8%-a él bármiféle testi fenyítés nélkül, és mindössze 39 országban törvénybe ütköző a fiatalok fizikai fenyítése. A gyerekek leggyakrabban otthonukban szenvednek el fizikai bántalmazást. A fizikai erőszaknak inkább a fiúk, míg a szexuális bántalmazásnak inkább a lányok vannak kitéve világszerte. Az intézményi keretek közötti erőszak gyötrelmeit a közép- és kelet-európai, valamint a volt szovjet utódállamokban élő fiataloknak kell a legnagyobb arányban elviselniük.
A szexualitással kapcsolatos rossz tapasztalatok a gyermekek fizikai, pszichés és szociális fejlődését egyaránt gátolják. A fizikai sérülések mellett nemi betegségeket terjeszthetnek és növelik az önpusztító viselkedésformák kialakulását. Látenciájuk rendkívül magas, 30-80%-ra tehető. Közel 120 millió 20 év alatti lányt – a korosztály tizedét – már megerőszakolták, vagy érte valamilyen más szexuális erőszak. A 15-19 év közötti lányok harmada (84 millió) pedig elszenvedett már akár érzelmi, akár fizikai, akár szexuális bántalmazást a partnerétől.
 Tízből 3 felnőtt úgy gondolja, hogy a fizikai bántalmazás a nevelés során megengedhető. Maguk az érintettek is sokszor rendjén valónak találják a megpróbáltatásokat: a 15-19 éves lányok közel fele – 126 millió – szerint a férjnek néha joga van megverni a feleségét.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése