Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 11., szerda

A FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL RÖVIDEN

FERTŐZŐ GYERMEKBETEGSÉGEKRŐL RÖVIDEN

Külön kell beszélni azokról a fertőző gyermekbetegségekről, amelyek megelőzésére védőoltással védekezünk. Ezek a gyermekbetegségek nagyon ritkán fordulnak elő egy-egy oltásból kimaradt gyermeknél. Kötelező védőoltásban részesülnek a csecsemők a következő fertőzőbetegségek megelőzésére: kanyaró, rubeola, szamárköhögés, diftéria, tetanus.

A másik csoportba tartoznak a mai napig megbetegedéssel járó fertőző gyermekbetegségek: bárányhimlő, skarlát, háromnapos láz. Röviden a már ritkán előforduló oltással megelőzhető fertőző betegségekről.

KANYARÓ

Hurutos tünetekkel járó, foltos bőrpír jellemzi. A kiütést korpázó hámlás követi. Amíg nem volt védőoltás, a fogékonyság csak nem általános volt. A megbetegedés után védettség alakult ki. Gyakoriak voltak a szövődmények: középfülgyulladás, tüdőgyulladás, gégehurut, lázgörcs. A védőoltás bevezetés óta nem kell számolni a megbetegedéssel.

A fertőző betegségek csaknem mindig magas lázzal járnak, amit a legkisebbeknél a legegyszerűbben a végbélben mérünk.

Rubeola
Vírus okozta, heveny fertőző betegség. Enyhe általános tünetekkel járó. Ehhez társul a testszerte jelentkező kiütés, és a nyakon jelentkező nyirokcsomó-duzzanatok. A rubeola enyhe fertőző betegség, jelentősége igazából a fertőződő terhes nők magzatainak veszélyeztetettsége miatt. Az oltás bevezetése óta nem kell számolni ezzel a megbetegedéssel.

Szamárköhögés
Fertőző betegség. Rohamokban jelentkező, görcsös köhögés jellemzi. Védőoltás bevezetése óta csak nagyon ritkán fordul elő.

A következő fertőző gyermekbetegségek megelőzésére nem adunk oltást:

Bárányhimlő
Erősen fertőző vírusbetegség, láz kíséretében jelentkező hólyagos kiütés jellemzi. A betegség rendkívül ragályos, a fogékonyság általánosnak mondható. Újszülöttek ritkán betegszenek meg, de veleszületett immunitásra nem lehet számítani. A fertőzés cseppfertőzés útján, levegőn keresztül történik. Bárányhimlős beteg rövid jelenléte a közös helyiségekben elkerülhetetlenné teszi a fogékonyak fertőzését. A lappangási idő 14-21 nap, ami annyit jelent, hogy gyermekünk, ha bárányhimlős gyerekkel találkozott, 14-21 nap múlva kapja el a betegséget, amely már 1-2 nappal a hólyagok megjelenése előtt fertőz. A fertőzőképesség mindaddig tart, amíg a hólyagok után kialakult pörkök le nem estek. Ha tudjuk, hogy gyermekünk bárányhimlős gyermekkel találkozott, 10-11 napig nyugodtan vihetjük gyermekközösségbe, de a 12. naptól már számítani lehet rá, hogy fertőzi a környezetét. A bőreltérés az arcon, a hajas fejbőrön, a törzsön szokott kezdődni, de röviddel utána megjelenik az egész testen. Eleinte gombostűfejnyi, lencsényi piros képletek, ekkor még a biztos diagnózis nehéz, hacsak nem tudjuk biztonsággal, hogy a gyerek bárányhimlőssel találkozott. A gombostűfejnyi, bőrből kiemelkedő bőreltérések csakhamar víztiszta bennékű hólyagokká változnak, közepük kicsit behúzódott, ekkor a kiütések jellegzetesen a bárányhimlőre utalnak. A kis hólyagok bennéke ezután zavarossá válik, később barnás-fekete pörkök fedik, melyek 1-2 hét alatt hegképződés nélkül leválnak. A kiütések viszketnek, ezért a gyerek vakaróznak, nyugtalanok. A hólyagok a száj nyálkahártyáján is megjelenhetnek, és ezáltal étvágytalanságot okoznak. Vigyáznunk kell, hogy a gyermek ne vakarja el a himlős pattanást, mert az az erősebb vakarás után esetlegesen heggel gyógyulhat. Láz általában csak az első héten fordul elő. A beszáradás és a lelökődés időszakában a gyermek láztalan, jól érzi magát. Ritka szövődmény a tüdőgyulladás, és a másodlagos gennykeltők által okozott bőrfertőzés.

Teendő: Az első héten ágynyugalomra van szükség, addig, amíg a beteg lázas, illetve amíg új hólyagok jelennek meg. A kiütés szárazon kezelendő, ha viszket a gyermek teste, hintőporozzuk be. A körmöket le kell vágni és gondosan tisztán tartani. Szövődmény esetén a gyermekorvos utasítása esetén kell eljárni. A betegség lezajlása után életre szóló immunitás marad vissza.Ha a szülő meg akarja előzni a beteséget, megteheti, hiszen védőoltás ma már a bárányhimlő ellen is létezik www.baranyhimlo.hu.

Skarlát (vörheny)

A skarlát akut fertőző betegség, melyet a Streptococcus baktérium okoz.
Jellemzői: Magas láz, fejfájás, rendszerint hányás kíséretében jelentkező kifejezetten vörös torok, majd testszerte finom pontozott bőrpír jelenik meg. Cseppfertőzés és érintkezés útján terjed. A beteg gyermek addig fertőz, amíg a Streptococcus baktérium kimutatható a torok váladékából.

A betegség lefolyása: Lappangási ideje 2-5 nap. Az előbb említett tünetek hirtelen jelentkeznek. A torok nagyon jellegzetes "skarlátvörös", a mandulákon tüszők jelenhetnek meg. A nyelv vastagon bevont, szélei nyers vörösek, a nyelvbimbók erősen duzzadtak, ún. málnanyelv alakul ki. A kiütések 24-48 órával első megjelenésük után jelentkeznek a legerősebben. A finom, sűrű, pontozott pír, mely távolabbról nézve összefolyó "skarlátvörös" színt ad, a nyakon, a mellen, a hason jelenik meg először, majd ellepi az egész testet. A kiütés a hajlatokban a legsötétebb, és ott látható a legtovább. A láz 4-5 nap múlva oldódik, a közérzet javul.

Szövődmények: Főleg régebben, a penicillinnel nem kezelt betegeknél fordult elő. Általában a 3. héten jelennek meg. Régen a nem kezelt esetekben gyakori volt a súlyos középfülgyulladás, ami néha süketséget okozott, szív- és vesebetegség is előfordult. Amióta a betegséget penicillin-származékkal kezeljük, szövődmények ritkán fordulnak elő. Régen a nem kezelt esetekben életre szóló immunitás alakult ki, de amióta penicillin-származékkal kezelik a betegséget több ízben is elkapható.

Háromnapos láz

Vírus okozta fertőző, kiütéssel járó betegség, mely három napos lázas szakot követően a láz megszűnésekor jelenik meg. A betegség cseppfertőzéssel terjed, a fogékonyság nem nagy. Hat hónapostól a 3 éves korig gyakori gyermekbetegség. 1-2 éves kor közt a leggyakoribb. A betegség lezajlását tartós immunitás követi.
Szövődmény: A magas láz alatt néha lázas görcs jelentkezik.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése