Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 18., szerda

A GÉGEHURUT FORMÁI GYERMEKKORBAN

A LARINGITIS FORMÁI.

.

A laringitisz / laryngitis/ gégegyulladást jelent.

Gyermekkorban több formáját különböztetjük meg, ezek a következők: 1.: heveny, spasztikus laringitisz, 2.:heveny fertőzéses gégegyulladás, 3. heveny epiglottitisz, 4.:heveny gége-légcső-hörgőgyulladás.

E négyféle betegséget szokták közös néven "krup"-nak hívni. / / A leggyakoribb a heveny spasztikus laringitisz, ami sokszor enyhe vírusinfekció miatt jelentkezik, de a háttérben állhat allergia is, még pszichés tényezők is. Gyakran megelőzi enyhe nátha, vagy köhögés, majd éjjel, hirtelen "befullad" a gyermek. Belégzése nehezített, köhögési hangja nagyon rekedt, viszont a beszédhang változatlan, vagy alig rekedt. A gyermek izgatott a fulladás miatt, ezért még jobban fullad. Magától is megszűnik vagy aznap éjjel, vagy még egy-két éjszaka visszatér egyre enyhébb tünetekkel és így múlik el. Kiújulásra hajlamos kórkép. Azért kell orvosnak látnia az állapotot, mert 6-7 féle betegség ismert, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak.

A heveny, fertőzés miatti laringitisz oka vírus, vagy bakteriális fertőzés, esetleg izgató anyagok belégzése. Torokgyulladással, rekedtséggel, köhögéssel jár, fokozatosan alakulnak ki a tünetek / tehát nem éjjel hirtelen/, néha társul légcső, vagy hörgőgyulladás is hozzá, mégis enyhe betegségnek tartjuk. / kivéve a diftériás krupot/.

A harmadik kórkép a heveny epiglottitisz. Ez a legsúlyosabb formája a krupnak. 3-7 életév között szokott előfordulni, magas láz, nyugtalanság, félrenyelés, sápadtság, majd a nehézlégzés okozta fulladás miatt a bőr szürkesége jellemzi, a gyermek nyugtalan, nyála folyik, rekedt, érces hangon köhög, ezt természetesen kórházban gyógyítják meg.

A negyedik kórkép a heveny gége-légcső-hörgőgyulladás/laringo-trracheo-bronchitisz/ ami vírusfertőzés miatt jön létre és pár napos felsőléguti hurut előzi meg. Rekedt köhögés, belégzéskor fulladás, /ez egyre fokozódik és éjjel kifejezettebb/ után már kilégzéskor is fullad a gyermek, nyugtalan, magas a láza, a tüdeje fölött a gyermekorvos zörejeket hall. A croup kezelésében a legfontosabb a beteg megnyugtatása és a párásítás / gőzölés/Nincs arra vonatkozó szabály, hogy mit kell tenni.

Lehet alkalmazni hideg párát is, meleg párát is.Általában meg lehet
figyelni, hogy melyik jobb a beteg gyermeknek, melyik mellett érzi magát jobban. A gyógyszeres kezelés a gyermekorvos feladata

Amennyiben meghülés, vírus infekció az ok, akkor ezt nemigen tudja megelőzni. Az első, a heveny spasztikus laringitisz egyáltalán nem előzhető meg, vissza-visszatér, majd "kinövi" a gyermek. Viszont ilyenkor csak éjjel vannak tünetek, nappal szinte semmi panasz nincs, nyugodtan viheti levegőre a gyermeket. Vannak olyan laringitiszes gyermekek, akiknél az éjjeli croup száraz hidegre csökken, megszűnik /például télen mire felöltöztetik és ügyeletre viszik, addígra nem fullad/A croup-os gyermek szüleinek ezt a gyermekorvosok elmagyarázzák és otthon általában van antihisztamin és kálcium amit a párásítás mellett a szülő elkezdhet adni a tünmetek első jelentkezésekor abban az adagban, amit a gyermekorvos kiszámolt.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése