Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 8., vasárnap

KISMAMA-BLOG-APÁK A GERMEKNEVELÉSBEN

AZ APÁK SZEREPE A GYERMEKNEVELÉSBEN

Számos országban, ahol még a hagyományok uralkodnak, azaz az anya foglalkozik a háztartással és a gyerekneveléssel, az apa pedig a családfenntartással, az apák szerepe a gyereknevelésben csupán másodlagos szintet tölt be. Ez a dolog viszont nem éppen helyénvaló. Az a tény, hogy nem rendelkezünk elegendő idővel nem szabadna kifogást képezzen, hogy az apák ne foglalkozzanak gyerekeikkel.

Apatipusok

Az anya-apa. Az ilyen típusú apa ellensúlyozza a gyerekek szeretethiányát, egy nagyon aktív anya esetében, valamint a nagyszülők hiányában is. Az anya-apa sok időt tölt a gyerekek közelében, szervezi mindennapi életüket, a pelenkacserétől egészen a korhoz illő nevelő játékokig. Nagy valószínüséggel az apa ezekben az esetekben meg-megnéz egy-egy telenovellát, vagy nem éppen férfiaknak szóló lapokat olvasgat a gyerekek alvási ideje alatt.

A hagyományos apa. A hagyományos család gyakran diszkrét szerepet tulajdonít az apának. Az ilyen típusú családokban az apának nyugalmat kell bíztosítani, hogy ő zavartalnul megnézhesse a focimeccset, vagy elolvashassa a mindennapi újságot. Szerepe csak akkor válik fontossá, ha a gyerekek szabályokat szegnek meg, vagy meg kell büntetni őket csínytevéseikért. Léteznek azonban „mutációk” is - számos esetben az ilyen típusú férfiak rendkívüli nagyapákká válnak akik engedékenyek az unokákkal szemben.

A vasárnapi apa. Ha nem léteznének hétvégék, ünnepek és szabadságok nagy valószínűséggel az ilyen típusú apákat fel sem ismernék gyermekeik. Ők azok akik bűntudattól vezérelve ajándékokkal halmozzák el gyerekeiket, vagy úgy döntenek, hogy közös családi programokat szervezenek egy hétvége erejéig. Számos esetben az ilyen típusú beavatkozások felborítják a rendet, melyet az a személy állított (anya), aki konstans módon foglalkozik a gyerekekkel.

A karizmatikus apa. Még ha nem is rendelkeznek elengendő idővel, egyes apák temérdek áldozatot hoznak, hogy saját gyermekeik szeretét elnyerjék. Sokszor versenyeznek az anyákkal, hogy bebízonyítsák ők is elég szeretetet tudnak nyújtani, mégha kevés időt is töltenek otthon. Ők a tipikus apamodellek, akiket az amerikai filmekben látunk és akik minden este mesét mondanak lefekvés előtt. A karizmatikus apa kitűnő példaként szolgálhat a gyerekek számára, azzal a feltétellel, hogy jótanácsai amelyeket oly szívesen osztogat eredetiek legyenek és nem holmi baráti beszélgetésekből származzanak.


Néhány jótanács az apáknak

Ha betartjuk gyermeikeinkkel szemben tett igéreteinket, ők meg fogják érteni ha néha nem érünk haza időben, vagy ha pár nap erejéig hiányoznunk kell otthonról mert fontos dolgunk van.

Tartsd be az igéretedet. Ha betartjuk a munkával kapcsolatos elkötelezettségeinket, miért nem vagyunk képesek ezt megtenni a családdal szemben is? Számos esetben könnyebb átlépni a gyerekeknek tett igéreteket, mert úgy gondoljuk azok hanyagolhatóak és bepótolhatóak. Ha váratlanul be kell mennünk a munkahelyre, rögtön azon agyalunk, hogy vajon kire bízhatnánk a gyerekeket, hogy elvigye őket uszodába, vagy a megígért helyekre. Ezért ha igéretet teszünk gyermekeinknek, ők minden hitüket szavainkba fektetik, ezért a csalódás is nagymértékű lesz, ha megszegjük adott szavunkat.

A kevés nem jelzi a fontosság hiányát is. A szakmailag aktív szülők élete túlterhelt, így számos esetben úgy döntenek, hogy a gyerekek nevelését más személyekre bízzák. A szülők megkönnyebülve érzik magukat, hogy nem kell gondot fektessenk a gyerekek nevelésére és úton-útfélen jó irányba igazítsák őket. Ám ezzel nem oldódik meg a probléma. Gyakran egy dícsérő szó az apa részéről, amely a tanulásban való haladásra irányul, igen intenzív megerősítést hordoz magában a gyerek irányába. A gyerekek nevelése nem csupán információk átadását és felügyeletet jelent. Egy közömbös és rideg apát a gyerekek kerülni fognak, úgyanúgy mint ahogyan elvetik majd azon apa tanácsait aki “vizet prédikál és bort iszik.” Nagyon fontos elemet képez a gyerekek nevelésében, hogy megfelelő kommunikáció és együttműködés alakuljon ki a szülők és a gyerekek nevelői között.


Az ugrásszerű nevelésnek hátrányai vannak. A apai autoritást kulcsfontosságú pillanatokban kell használni, annak érdekében, hogy a gyerek elsajátítson bizonyos elveket. Az apa az aki meghatározza a normákat, szabályokat állít fel és fontos szerepet játszik a gyerekek viselkedésének szabályozásában. Ha nem megfélemlítő személyekké válnak a gyerekek életében, esélyük van temérdek információt atadni a jó és rossz, a helyes és helytelen arányokról. Ha az apa más személyekre bízza a gyereknevelést, megtörténhet, hogy lemarad a gyerek életében bekövetkezett fontos változásokról. Idővel rájöhet, hogy elmúlasztott olyan dolgokat, amelyeken szívesen résztvett volna, hogy gyermeke elsajátított kulcselemeket, amelyekről ő nem is tudott. Hogy helyrehozza hibáját, megpróbálhat erős érzelmi köteléket kialakítani gyermekével, ám ennek megszünésekor a gyerek erős érzelmi szakadékot fog átélni.

Egyedi pillanatok. Statisztikai adatok szerint az apa az aki legkevesebb időt tölt a gyerekekkel. Ezért fontos az, hogy azok a pillanatok amelyekben az apák gyerekeikkel fogalkoznak intenzívek legyenek és emlékezetesek. Sok apa miközben gyermekével játszik, sok más dolgot is csinál: telefonál, e-mailt ír, nézi a tévét. A jóérzés elve úgy diktálja, hogy azokban a pillanatokban, mikor gyermekeinkkel foglalkozunk, egyebet ne csináljunk.

Sikeres apa az, aki résztvett gyermeke mindegyik nevelési fázisában.

Léteznek olyan apák akik várnak egy bizonyos időt, mielőtt eldöntik, hogy részt akarnak venni a gyerek neveltetésében. Mások úgy gondolják, hogy nem értenek a kicsi gyerekekhez, tehát inkább megvárják, míg a gyerek betölti az öt évet, hogy megtaníthassák focizni, stb.

Az elmélet szerint az apa jelenléte mindegyik nevelési fázisban nagyon sokat jelent a gyermek számára.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése