Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 4., szombat

-LELENCHÁZAK-LELENCEK.

LELENCEK – LELENCHÁZAK

A középkori városkultura fejlődésével ébred fel fokozatosan a társadalom felelősségérzete az elhagyott gyermek iránt. Megmentésükre jószivű polgárok felállitották az első lelencházat. A lelencházak rendszere és ezzel, sajnos,a lelencek szomorú élete a múlt század végéig/XIX/, tehát sok száz évig tartott. A „lelenc-élet” – a forgóládával kezdődött – a házasságon kivüli anyaság szégyenét ezzel leplezték, igy biztositották a szülők anonymitását.A gyermeket betették a kapu melleti forgóládába, és meghúzták a csengőt – az ügyeletes apáca beforditotta a ládát,s átvette az új lelencet.. A lelencek egy részét vidékre adták nevelőanyákhoz. Ezen gyermekek életkilátásai rendszerint jobbak voltak, mint a zsúfolt lelencházakban,belső fertőzéseknek kitett társaiké.

A lelencházak halálozása ugyanis a múlt század nagy világvárosaiban 3o-9o % közt mozgott.

Ezek a számok tükrözik egyrészt a lelencek nyomorúságát,másrészt erősen befolyásolták a csecsemőhalálozást,mert a világvárosi-igy a párizsi,bécsi,római,moszkvai-újszülöttek mintegy negyed része volt-törvénytelen-

A gyermeknevelésben az antik világ megértőbb volt,mint a későbbi évszázadok emberei.A középkotól a mult századig az iskola-mester,a munkadó,de maga a családfő is teljes engedelmességet követelt-a nevelés lényeges eszköze a pálca,a koplalás a rideg parancsolás volt.A fejlődő psyché igényeinek megértésén alapuló jobb bánásmód csupán a francia forradalom idején kezd elterjedni,és általánosan csak a XX-dik században fogadták el.

Sok szenvedést okozott az iparosodás korszakával eggyüttjáró-gyermekmunka-.Erre csak egy példát hozok fel—1833-ban egy angol parlamenti bizottság megállapitja,hogy a gyermekeket szövőszéknél 5-9 év körül kezdik el munkába állitani.,éspedig 14-15 órás munkaidővel.Ez ellen küzdenek a kiváló irók-pl-DICKENS-regényeikben.

Gyermekbetegségekről irt fejezetekkel és egyes ma is használatos fogalmakkal illtve terminológiával már az ókori könyvekben is találkozunk.Az első gyermekgyógyászati könyvet a perzsa RAZES irta a IX-dik században.Pontosabb klinikai észlelések kórleirások-pl-a skárlát,angolkór/rahitizmus/ ismertetése csak-azonban csak a XVII-dik századtól kezdve jelennek meg.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése