Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 13., szerda

DÜHKITÖRÉSEK GYERMEKEKNÉL

Dühkitörés gyermekeknélnél-

A gyermekkori dühkitörés egy olyan, nem tervezett, nem szándékos kifejeződése a dühnek, ami gyakran fizikai vagy szóbeli kirohanással is jár. Nem célja a figyelemfelkeltés, ahogy azt sokan gondolják. Egy dühkitörés alatt a gyermekek tipikusan sírnak, ordítanak, és csapkodják kezüket-lábukat. Általában fél-két percig tartanak, és a roham elején a legintenzívebbek.

Néha a dühkitörések tovább tartanak, és agresszívebb viselkedésformák is kapcsolódnak hozzá, például verekedés, harapás, vagy csípés. Ha az ilyen viselkedésformák kerülnek előtérbe, akkor felmerül, hogy viselkedészavar vagy más betegség áll a háttérben.

A gyermekkori dühkitörések 1-4 éves kor között a leggyakoribbak, de bármilyen életkorban, akár felnőtteknél is láthatunk ilyesmit.

Normális,hogy a gyermekemnek dühkitörései

vannak?

A gyermekkori dühkitörések gyakoriak, az 1-4 éves gyermekek körülbelül 80 %-ánál megjelennek. A két évesek 20 %-a, a négy évesek 10 %-a naponta mutat dühkitöréseket.

Miért vannak ezek a dührohamok?

A dühroham egy normális és várható reakció olyan helyzetekben, ha valami megakadályozza a gyermeket az önállóság megszerzésében vagy egy képesség megtanulásában.

Például kiválthatja az, hogy a kicsi frusztrálttá válik, miközben megpróbál begombolni egy inget, vagy aludni küldik, pedig fenn akar még maradni.

Néhány gyermeknél gyakrabban jelentkeznek dührohamok, mint másoknál. Az ilyen tendenciát elősegíti a fáradtság, a gyermek életkora és fejlődési stádiuma, temperamentuma, a környezetben élőkre nehezedő stressz, és az esetleg fennálló viselkedési vagy fejlődési rendellenességek (pl. figyelemhiányos hiperaktivitás, autizmus).

Gyakrabban jelentkeznek a dührohamok, ha a szülők túl intenzíven reagálnak ezekre a kitörésekre, vagy engednek a gyermek követelésének.

Hogy lehet kezelni a dührohamokat?

Ha nem törődünk a rohamokkal, és segítünk gyermekünknek kezelni és kifejezni a benne felgyűlő haragot és frusztrációt, azzal hatékonyan megelőzhetjük ezt a viselkedést. Érdemes arra is odafigyelni, hogy mi váltja ki a rohamokat, mert így még azelőtt cselekedhetünk, hogy a gyermek érzelmei olyan magasra hágnak, hogy már nem tudja kezelni őket.

Ha a dührohamok még három éves korban is gyakoriak, folyamodhatunk a sarokba állítás módszeréhez. Az ilyen típusú nevelési eszköz kiragadja a gyermeket a frusztrációt okozó szituációból, lehetőséget ad arra, hogy megnyugodjon, és megtanítja, hogy a dühroham nem elfogadható viselkedésmód.

Ez legjobban azoknál a gyermekeknél működik, akik már megértik, hogy miért kapják a büntetést.

Ki fogja nőni a gyermek a dührohamokat?

A legtöbb gyermek fokozatosan megtanulja egészségesen kezelni azokat az érzelmeket, amelyek az elején a dührohamok kialakulásához vezettek. Azok, akiknél még négy éves kor felett is fennállnak ezek a rohamok, külső segítséget is igényelhetnek.

Az iskolában is megjelenő dührohamok általában más problémákra utalnak, például tanulási vagy beilleszkedési nehézségekre.

Mikor vigyem el az orvoshoz a gyermeket?

Ha négy éves kor felett is gyakoriak a dührohamot

Ha nehézséget okoz a dührohamok kezelése, például attól fél, hogy kárt tesz a gyermekében

Ha bizonytalan a dührohamokkal kapcsolatban

Ha négy éves kor felett is gyakoriak a dührohamok Ha a rohamok kapcsán erőszakos viselkedés is megjelenik, ami másokat is veszélyeztethet

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése