Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 5., kedd

MANDULÁS KÉRDÉSEK


HEVENY MANDULAGYULLADÁS.BIKAVADITÓAN -VÖRÖS TOROK-MINDKÉT MANDULA FELSZINÉN,FEHÉR SZINEZETÜ FELRAKÓDÁSOK

Mandulás kérdések

- Hogyan készüljünk fel a műtétre?

Beszéljünk róla már egy-két héttel a várható időpont előtt, de soha ne ijesztgessünk. Mondjuk el, hogy ébrenlétben semmi fájdalmas dolgot nem tesznek, műtét előtt pedig bátorság-orvosságot adnak. Iskoláskor előtt feltétlenül együtt feküdjünk be a kórházba. Fontos, hogy ébredéskor maradjon nyugodt a szülő, mert ha sír, a pánikhangulatot biztosan átragasztja a gyerekre.

-,Régebben csak bódították a gyermeket, úgy gyorsabb volt a műtét. Miért kell most altatni?

Az altatás biztonságosabbá teszi a beavatkozást, időt enged a műtéti terület méretének pontos meghatározására, és megakadályozza, hogy vér juthasson a légutakba.

- Ébredés után krupp-roham törhet a gyerekre. Ezt nem lehet valahogy elkerülni?

Ez ritka szövődmény, akkor alakulhat ki, ha a tubus behelyezésekor megsérül a gége felszíne, és emiatt megdagad a nyálkahártya. Fontos, hogy hozzáértő, gyermekaltatásban járatos altatóorvos működjék közre a műtétben.

- Miért nem lehet a műtét után hamarabb hazamenni?

Az első napon nem ritka a vérzés és a hányás, amit csak kórházi körülmények között lehet biztonságosan kezelni. Gyerek mandulaműtéténél nem biztonságos az "egynapos sebészet".

- Mit jelent, hogy "visszanőtt" a mandula?

A műtéti területen visszamaradó nyirokelemek burjánzásba kezdenek, és új szövet alakul ki, ami épp úgy működik, mint az eredeti - és sajnos rendszerint ugyanazokat a tüneteket is okozza. A torokmandula tokban helyezkedik el, ezért könnyű teljes mértékben eltávolítani. Az orrmandulának viszont nincs tokja, könnyen bent maradhat néhány szaporodásra hajlamos darabka. Ennek esélye az endoszkóp használata óta kicsi. Minél idősebb a gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy a mandula "visszanő". Előfordulhat, hogy a "visszanőtt" mandulát újra ki kell venni.

- Miért veszik ki automatikusan az orrmandulát is, ha valójában csak a torokmandula eltávolítása indokolt?

Ha a torokmandula eltűnik, az összes kórokozó az orrmandulára marad, ami szinte biztos, hogy az orrmandula megnagyobbodását, megbetegedését okozza majd. Az is igaz, hogy a torokmandula betegségekor többnyire az orrmandula is érintett, míg ez fordítva nem mindig van így.

- Mit jelent a leleten olvasható AST és a CRP rövidítés?

Az AST az antistreptolizin titer. A magas AST érték már átélt sorozatos Streptococcus fertőzésekre utal. A CRP-szint vizsgálata az éppen zajló bakteriális fertőzés kimutatására szolgál.

- Mi a lehetséges veszélye az indokolatlan mandulaműtétnek?

A mandula fontos szerepet játszik a kórokozók feltartóztatásában, legyőzésében. Előfordulhat, hogy mandulaműtét után annak a gyereknek, akinél eddig csak torokgyulladások, arcüreggyulladások fordultak elő, mandulaműtét után már leszálló fertőzésekkel: hörghuruttal és tüdőgyulladással is meg kell küzdenie.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése