Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 17., kedd

A CSECSEMŐKORI FOGZÁSRÓL

A CSECSEMŐKORI FOGZÁS.

A fogfejlődés első jelei már a méhen belüli élet hatodik hetében megtalálhatók, a tizedik héten a foglécen már felül és alul tíz-tíz hámcsomó van, amelyekből a húsz tejfog fejlődése indul.

A fogelőretörés a hatodik és a harmincadik hónap között várható, általában a két alsó középső, majd a két felső középső metsző bújik ki először, ezt követik az oldalsó metszők. Így a csecsemőknek egyéves korukra hat-nyolc foguk van. A huszadik és harmincadik hónap között a kisőrlők és a szemfog előbújását követi a nagyőrlők megjelenése. A harmincadik hónapra kialakul a zárt tejfogsor. Először a metszőfogak esnekáldozatul.

A fogzás időpontjának különösebb jelentősége nincs, az átlaghoz képest nagy egyéni különbségek fordulnak elő. Nagyon ritkán megtörténhet, hogy az újszülött foggal jön világra. Az alsó egyes fogakat szoktuk ilyenkor látni, ezek azonban igen gyenge zománccal rendelkeznek, hamar kihullanak. Néha előfordul, hogy szopási nehézséget okoznak és szükséges lehet eltávolításuk.

Ezzel szemben az elhúzódó fogáttörés okaként öröklött hajlam, D-vitamin-hiány, táplálkozási zavar szerepelhet. Mikor kell a fogzásra gondolnunk?

Az első fogak általában könnyen kibújnak, figyelemfelhívó jel a duzzadt fogíny, a feltűnő nyálzás, valamint hogy sokat rágcsál a baba. A később kibújó első őrlőfogak érkezését már igazi fájdalom kísérheti, melyre a feltűnő nyugtalanság hívja fel a figyelmet. A láz, a hasmenés nem a fogzás velejárója, különböző betegségek tünetei lehetnek, melyekkel érdemes orvoshoz fordulni. Ugyanakkor ismert, hogy lázas állapotban az anyagcsere fokozódása révén gyorsabban törnek át a fogak. A fogíny dörzsölésével, helyi ecsetelővel (Dentinox), esetleg fájdalomcsillapítóval (Panadol szirup) enyhíthetjük a panaszokat.

A fogazatnak rágó, harapó és esztétikai szerepe van. Rágni már a fogínyükkel kezdenek a babák, azokkal az első mozdulatokkal, amellyel kezüket, illetve játékaikat a szájukba veszik. Fontos, hogy már hat hónapos kor előtt, tehát már az első fogak megjelenését megelőzően rágásra serkentsük a csecsemőket (például játék rágókkal). Az első fogak áttörését követően fokozott figyelem szükséges, mert a majszolás, szopogatás mellett már harapásra is képes, a leharapott falatot pedig könnyen félrenyelheti. A tejfogakat, éppen úgy, mint a maradandó fogakat, gondozni kell. A tejfogak legjobb védelme a rágásra szoktatás. A csecsemőt kezdetben étkezésen kívül erre a célra kifejlesztett játék rágóka segítségével késztethetjük rágásra. Az első rágnivaló!

A fogszuvasodás a tejfogakat is érinti, kezdetben a négy felső metszőn láthatjuk olyan csecsemőknél és kisdedeknél, akik napközben vigasztalásként folyamatosan cukortartalmú teát, gyümölcslevet, cukros cumit kaptak. A szuvasodás folyamata a fogíny közelében kezdődik, elpusztítja a zománcot, a tejfog szerkezetéből adódóan a folyamat néhány hét alatt a mélybe terjed, majd a fogkorona letörik, és a fogínyből alig kilátszó fekete csonkok hívják fel a szülők figyelmét a helytelen szoktatásra, melyen ha nem változtatnak, a folyamat tovaterjed az őrlőfogakra is.

Mi lesz a tejfogpusztulás következménye?

Rágás hiányában emésztési zavar léphet fel, illetve a maradandó fogak ferdén, rendetlenül bújnak majd elő. Ezért van óriási jelentősége a megelőzésnek, mely kezdetben a rágásra szoktatást, a cukortartalmú üdítők helyett forrázott víz adását, később a szájöblítés tanítását foglalja magában. Gyermekünk egészséges fogazatának lehetősége a mi kezünkben van, mindennapjainkban is gondoljunk erre!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése