Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 17., kedd

KISMAMA-BLOG-TÉVHITEK A FOGZÁSRÓL

7 TÉVHIT A FOGZÁSSAL KAPCSOLATBAN

A fogzás az egyik legvitatottabb téma a kismamák körében, és legalább annyi tény terjed a fórumokban és a játszótéri pletykavonalon, mint amennyi tévhit kap szárnyra. Ha viszont eloszlatjuk ezeket a tévhiteket, akkor sikerül majd felismerni a valódi fogzást és hatékonyan kezelni azt.

1. A fogzás addig tart, ameddig az egész fog ki nem bújik A fogzás nagyjából 5 hónapos kortól (van, akinél előbb, van akinél korábban kezdődik) folyamatosan tart. A fogzás kellemetlen tünetei általában a fog áttöréséig tartanak. Amikor már áttört a fog hegye, utána már csak növöget a fog, ez már nem fájdalmas.

2. A fog áttörése csak 1-2 nap, ő meg már hetek óta nyűgös
A fogzás és a fog áttörése két különböző dolog. 1-1 fogacska áttörése 4-7 napig tarthat, azonban a fogzás gyakorlatilag 5 hónapos kortól 12-14 hónapos korig folyamatosan. 1 éves kor után már valóban csak a fogak áttörése körüli időszak (néhány nap) szokott problémát okozni, addig azonban a baba gyakorlatilag folyamatosan fogzik. Ha megfigyeled, már 3-4-5 hónaposan folyamatosan hátul és a szemfogaknál is rágcsál, az ínyének ez a része is meg van duzzadva, pedig a szemfogak és a hátsó fogak csak 18-20 hónaposan bújnak ki. Ez azért van, mert a fogzás folyamata nem úgy történik, hogy azon a helyen duzzad meg a kicsi ínye, ahol a következő fogacska ki fog jönni, hanem nagyjából 5 hónapos kortól folyamatosan meg van duzzadva az íny, hol egyik hol másik helyen. Általában amikor az egyik helyen jön a fogacska, más helyen is érzékennyé válik az íny, mert azon a részen is készülődik a fog. Ez teszi lehetővé, hogy az őrlőfogak, amiknek méretük folytán sok idő kell az áttöréshez, 1 éves kor után gyorsabban kibújhassanak. A fogzás maga tehát gyakorlatilag 6-8 hónapon át tart, lehetnek benne rövidebb szünetek 1-1 fog áttörése után, de összességében valóban hetekig tartó nyűgösséget, alvászavart okozhat.

3. A fogzás lázat okozhat A fogzás lázat nem okozhat, hőemelkedést viszont igen. A fogzás alatt viszont a kicsi szervezete kevésbé ellenálló a különféle vírusokkal szemben, így könnyebben lebetegszik. Jó hír azonban, hogy lázas állapotban gyorsabban bújnak ki a fogacskák.

4. A fogzás nem befolyásolja az alvást. Aki ilyet mond, annak még nem volt gyereke… A fogacska áttörése meglehetősen kellemetlen, ezért álmából felébresztheti a babát, nehezebb elalvást okozhat. Gondoljunk csak bele: mi sem tudunk elaludni, ha fáj a fogunk…

5. “Adtam neki fájdalomcsillapítót, de nem hatott, lehet, hogy nem is fogzik?”
A fogzás nemcsak fájdalommal jár, hanem általános nyűgösséget is okoz, így elképzelhető, hogy önmagában a fájdalomcsillapító nem hat, a fájdalom ugyan egy időre elmúlik, de a rossz közérzet megmarad.

6. “Nincs megduzzadva az ínye, biztosan nem fogzik” Az első metszőfogak áttörésénél nem szokott annyira megduzzadni az íny, gyakran csak kifehéredik, majd az áttörés előtt néhány nappal megjelenik a jellegzetes kis fehér csík az íny tetején. A kisőrlőknél és nagyőrlőknél, valamint a szemfogak áttörésekor valóban megduzzad az íny, a teteje véres is lehet, ezt azonban nehezebb észrevenni, mert nehéz odaáig belátni a kicsi szájába.

7. Ha folyamatosan adom neki a fájdalomcsillapítót, biztosan jobban fog majd aludni
Fájdalomcsillapítót nem szabad folyamatosan adni a babának! A paracetamol és ibuprofen tartalmú készítményeket (Nurofen, babyPanadol) maximum 4 napig szabad egyfolytában adni és akkor is csak napi 4 alkalommal, mert kikészíti a kicsi gyomrát! Megelőzésként soha ne adjunk gyógyszert, tehát ne azért kapjon a baba fájdalomcsillapítót, vagy homeopátiás szert, hogy éjszaka ne ébredjen fel, hanem csak akkor adjuk neki, ha volt annak előjele a nap folyamán, hogy a kicsi fogzik (nyálzás, nyűgösség, állandó rágcsálás, étvágytalanság, kifehéredett íny). Ebben az esetben azonban napközben is adjunk neki gyógyszert. A fájdalomcsillapítók helyett én a homeopátiás szereket javaslom. A legteljeskörűbb szer a Viburcol kúp, ami fájdalom- és lázcsillapító is egyben, de lehet alkati szereket is használni.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése