Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 17., kedd

KISMAMA-BLOG-A FOGSZABÁLYOZÁSRÓL

FOGSZABÁLYOZÁS

A szép fogazat amellett, hogy egészséget, magabiztosságot sugároz, önbizalmat is ad! A hibátlan mosoly „megszerzéséhez" fogszabályozó kezeléseket vehetünk igénybe.

A fogszabályozás a fogorvoslás külön területét képezi, speciális felkészültséget kíván a szakorvosoktól. A fogszabályozást hiba lenne a kozmetológiai kezelések közé sorolni, hiszen az esztétikus megjelenés kialakítása mellett fontos a fogtorlódások, fogak közötti hézagok, a megdőlt fogak, valamint az állcsontok rendellenes helyzetének kezelése, hiszen ezek mind-mind szerepet játszanak a jó harapás, s a tiszta beszéd elérésében.

De mi is valójában a fogszabályozás? Elsősorban megelőzés, a fogmegtartás egyik módja, hiszen csak a szabályos fogsort lehet könnyen tisztítani, így érhető el a tökéletes szájhigiénia. A „kusza" fogazatban könnyebben megtapad a lepedék, ami a nem megfelelő rágás hiányában befolyásolja a fogak öntisztulását, ezért könnyebben alakul ki fogszuvasodás, s fogágybetegség. Csak megfelelően álló, jól záródó fogsor esetében kerülhető el az egyes fogak túlterhelése, valamint az állkapocsizületi problémák jelentkezése. Más betegségekhez is vezethet a nem megfelelő harapás, a rágási zavarok emésztőszervi panaszokat, különböző fejfájásokat is okozhatnak.

A fogszabályozás célja a fogazat zavartalan működésének elérése, a fogak esztétikus elrendezése, valamint élethossziglani megtartása. A fogszabályozó kezelés kezdete előtt a paciensnek meg kell tanulnia, hogyan tartsa tökéletesen tisztán fogait, s kezeltetnie kell a már meglévő szuvasodásait - s ha van -, fogágybetegségét is. Csak ép fogazattal lehet belekezdeni a kezelésbe, melynek első lépéseként felmérik, milyen típusú fogszabályozóra is van szüksége a paciensnek. Ezután lenyomatot vesznek az alsó és felső fogsorról, mely alapul szolgál a minták elkészítéséhez. Szükséges még egy panoráma röntgenkép, egy oldalirányú koponyafelvétel, valamint digitális arc- és szájfotók. A fogszabályozó készülékkel enyhe, folyamatos nyomást gyakorolnak a szabálytalan fogakra, így az idővel képes a fogat visszairányítani a fogsorba. A kezelés során kivehető vagy rögzített fogszabályozó kerülhet alkalmazásra,

a rögzített fogszabályozó a paciens igényének megfelelően készülhet fémből, illetve más esztétikus anyagból.

A rögzített fogszabályozó készüléknél egy-egy dróttartó sínt ragasztanak a fogakra, majd a sínben végigfektetnek egy speciális drótot, amit rögzítenek. A drót erőt fejti ki a kiálló fogakra, s azokat elmozdítja a kívánt irányba.

A kivehető fogszabályozó készüléket minden napszakban a lehető leghosszabb ideig javasolt viselni, működési elve megegyezik a rögzített fogszabályozó készülékével, ám nem annyira hatásos, ezért legtöbbször kisebb mértékű rendellenességeknél alkalmazzák.

Akár kivehető fogszabályozó készülékkel, akár felragasztott, rögzített fogszabályozóval látják el a pácienst, minden esetben ismertetik a készülék viselésével kapcsolatos tudnivalókat, de elmagyarázzák a helyes fogmosási technikákat is.

Aranyszabály - ha szükséges -, a fogszabályozást nem lehet elég korán kezdeni. A szakma régen túllépett azon az állásponton, hogy csak maradandó fogazatnál alkalmazható az eljárás. A rendellenességek kezelése kivehető készülékkel már 3-14 éves korban elkezdődhet, ilyenkor elsősorban az állcsontok növekedését, az alsó és felső állcsont egymáshoz való helyzetét szabályozzák. Ha mégsem születik meg a várt eredmény, akkor 14 éves kor után a hatásosabb, rögzített készülékre válthatnak. Sok minden befolyásolhatja a fogszabályozás időtartamát, de általában kivehető készülékekkel 2-5, rögzített készülékekkel 1-2 év szükséges a megfelelő eredmény eléréséhez.

De nem mindig csak a szándék határozza meg a fogszabályozás elkezdését, bizonyos sérülések, műtétek után felnőtt korban is szükségszerű lehet a beavatkozás. A fogszabályozási eszközök és technikák fejlődésének köszönhetően ma már bármilyen életkorban elkezdhető a fogszabályozás, s bár természetesen figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat, de kijelenthető: a beavatkozásnak nincs felső korhatára!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése