Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 17., kedd

KISMAMA-BLOG-A PIKKELYSÖMÖR


VELESZÜLETETT PIKKELYSÖMÖR EGY 8 ÉVES FIÚGYERMEKNÉL

A pikkelysömör,

orvosi nevén psoriasis (ejtsd: pszoriázis) öröklött hajlamon alapuló, idült, nem fertozo borbetegség.

A betegség gyakori, 100 emberből átlag 2 szenved pikkelysömörben. Bármely életkorban elofordulhat, az esetek fele serdülő illetve fiatal felnőttkorban kezdodik. Ugyanakkor nem ritka a gyermek-, sot csecsemokorban kezdodo pikkelysömörös megbetegedés. A típusos tünetek - makacs, vörös, beszurt, pikkelyesen hámló bőrgyulladás elsosorban a térdek könyökök, bokák felett illetve a hajas fejbőrön - mellett gyermekkorban gyakori a nem típusos tünetek fellépte is, mely megnehezíti a betegség felismerését a nem szakorvos számára. Csecsemőkorban leggyakrabban a pelenkás terület makacs, hagyományos kezelésre nem gyógyuló, élénkvörös, éles széllel elhatárolódó gyulladása (pelenkapsoriasis), valamint a hajlatok (hónalj, köldök - és a hajas fejbőr, megbetegedése képében jelentkezik. Gyermekkorban is gyakoriak a hajas fejbor tünetek, jellemzo továbbá a testszerte, foként a törzsön elszórtan megjelenő 0,5-2 cm átmérőjü pikkelyesen hámló, gyakran enyhén viszkető tünetek megjelenése

Szerencsére mind gyermek-, mind felnottkorban igen ritkán fordulnak elő a súlyos, néha egész testfelületet érinto, vagy ízületi gyulladással járó formák

A pikkelysömör öröklött hajlamon alapszik, gyakran mutat családi halmozódást, de sem megjelenésének valószínusége, sem a tünetek súlyossága nem számolható elore, azaz nem feltétlenül jelenik meg az utódok mindegyikében, sot generációkat "ugorhat", vagy elofordul, hogy a családban csak oldalágon (pl. unokatestvér, nagybácsi) találunk pikkelysömörös rokont. Természetesen az is elofordul, hogy a beteg családjában senkinek sincs pikkelysömörös betegsége.

A betegség lefolyása idült, a kezelésekkel tünetmentességet lehet elérni, de véglegesen nem gyógyítható. Ismeretesek olyan ún. provokáló tényezok, melyek a tüneteket rontják, ezek ismerte és lehetséges elkerülése fontos. Ilyenek a fizikai sérülés, melynek helyén gyakran alakul ki típusos pikkelysömörös bőrjelenség, a hurutos ill. bakteriális fertőzések, melyek leginkább szóródó bőrtüneteket provokálnak, az elhúzódó stressz és egyéb negatív pszichés tényezok, a hormonális változások, a túlsúlyosság. A betegség kezelési módja függ a tünetek elhelyezkedésétől, súlyosságától, a beteg életkorától. A kezelés beállítása bőrgyógyász szakorvosi feladat.

Alapvető és minden pikkelysömörös számára kiemelkedően fontos az általános bőrápolás, a bőr szárazsága, gombás bőrfertőzések (pl. hajlati kipállás), seborrhoeás bor (zsíros arcbor, korpázó, zsíros haj) ugyanis mind rontják a pikkelysömörös tüneteket. Fontos tehát a bor megfelelő tisztítása, hidratálása, seborrhoeás bőrpanaszok esetén annak bőrgyógyászati kezelése.

A pikkelysömör kezelésében leggyakrabban különbözo hatóanyagtartalmú (salicyl, steroid, kátrány, dithranol) hámlasztó, gyulladáscsökkento, gyullasztó külsoleges készítményeket alkalmazunk, gyakran kombinációban. Nem újkeletu, de napjainkban reneszánszát élo, és az új modern készülékek birtokában igen hatékony és biztonságos kezelési módszer a fényterápia. Összegzésként tehát elmondhatjuk, hogy a pikkelysömör bár nem gyógyítható, de megfelelo, egyénre szabott kezeléssel jól karbantartható bőrbetegség, melynek gondozásához bőrgyógyász szakorvosra valamint az orvos és beteg jó együttmuködésére van szükség.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése