Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 19., csütörtök

KISMAMA-BLOG-FÜLES BAJOK

FÜLES BAJOK

A külső fül gyulladását általában vírusok vagy gombák okozzák. Leggyakrabban nyáron, fürdőzésre alkalmas időben, a strandszezon idején fordul elő. Írásunkban olvashatnak még a középfülgyulladásról, a fülbe került idegen tárgyakról, és a fülbevalókról is.

Az uszodában összeszedett fülgyulladás igen kellemetlen, általában a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium és az Aspergillus gomba okozza, tünetei a következők:

- viszketés,
- fájdalom,
- fülfolyás,
- a hallójárat a legtöbb esetben érzékeny,
- nyomásra fájdalom jelentkezik.

Általában antibiotikumos fülcseppeket írnak fel, melyet a fül orvos által végzett tisztítása után naponta többször is használni kell. Akinek érzékeny a füle, az uszodában használjon füldugót.

Súlyosabb esetben alakul ki a középfülgyulladás

A megfázás után a középfülgyulladás (otitis media) a leggyakoribb gyermekkori betegség. 3 éves koráig a legtöbb gyermeknek volt már középfülgyulladása, ami sok esetben újra visszatér. A középfülgyulladás felnőtt korban is előfordulhat, de inkább gyermekkori betegség. A tünetek felismerése és a fül fertőzöttségének korai azonosítása igen fontos a betegség komoly szövődményeinek, például halláskárosodás és egyéb problémák, elkerülése érdekében. A gyulladás általában akkor kezdődik, amikor vírusos vagy bakteriális fertőzés okozta torokgyulladás, nátha vagy más légzőszervi betegségek továbbterjednek a középfül irányába.

Tünetei:

- szokatlan érzékenység,
- alvászavarok,
- a fül(ek) húzogatása, nyomkodása, piszkálása,
- láz,
- a fül váladékozása,
- érzéketlenség a halk hangok iránt vagy hallási nehézségekre utaló jelek, mint például ha a gyermek túl közel ül a televízióhoz, vagy figyelmetlen,
- fájdalom,
- szövődményekre utaló jelek lehetnek: fülzúgás, szédülés, hányinger, hányás.

Fülvizsgálat

A fül vizsgálatára fülpanaszok miatt, illetve a szokásos ellenőrzés részeként kerülhet sor. Az orvos az otoszkóp nevű eszközzel néz a fülbe, hogy a külső fül, illetve a dobhártya esetleges rendellenességeit felfedezze. Az eljárás rendszerint fájdalmatlan, de ha a fül a fertőzés miatt érzékenyebb, akkor kellemetlennek fogja találni. A nagyobb gyermekek fülét álló helyzetben is meg tudják vizsgálni, a kisgyermeket vagy a csecsemőt azonban ültessük az ölünkbe, fejét szorítsuk a mellünkhöz, hogy megnyugodjon, és ne ránthassa el a fülét.

A fülfájás csillapítása

A fájdalmat enyhítheti a fül alá tett, törülközőbe csavart meleg vizes palack vagy elektromos hőpárna, illetve a jól ismert meleg só (A lábosban felmelegített sót tegye vászonzacskóba, és jól bugyolálja be ruhadarabokba, úgy tegye a fülre. Vigyázat! A forró só égési sérüléseket okozhat, ha nem vigyázunk.)

Soha semmit se rakjon a fülébe (vattát se!), mert ez esetleg súlyosbíthatja a bajt.
Ne feledje, hogy a fájdalom csökkenése önmagában nem gyógyítja meg a háttérben húzódó betegséget.
Mindig ki kell kérnie orvosa tanácsát, főleg ha a fájdalom tartós.

A fülfájásokat - eredetüktől függetlenül - általában hatékonyan enyhítik a fájdalomcsillapítók. A fertőzéses eredetű fülfájásra általában antibiotikumos kezelést alkalmaznak.

A fülbe került idegen tárgyak

A kisgyermekeknél gyakran előfordul, hogy apró tárgyakat, például gyöngyöt vagy babszemet gyömöszölnek a fülükbe. Ha ilyesmit észlel, csak akkor próbálkozzon a fülbe dugott tárgy eltávolításával, ha az nagyon közel van a külső hallójárat elejéhez, és egészen biztos abban, hogy nem fog sérülést okozni a külső hallójárat hámján vagy a dobhártyán. Ha bármilyen kétsége támad, forduljon orvosához, vagy vigye gyermekét a legközelebbi kórház baleseti ambulanciájára.

A fülbe került rovarok

A fülbe került rovart úgy távolíthatja el biztonságosan, ha a fülbe nagyon óvatosan langyos vizet önt. Közben a fülcimpát húzza hátra és fölfelé, így kiegyenesíti a hallójáratot. Még egyszerűbb, ha hanyatt fekszik a fürdőkádban, és fülét a vízbe meríti. Ha a rovar mindennek ellenére is a fülben marad, forduljon minél hamarabb orvosához!

A fülbelövés

Sokan viselnek fülbevalót. Ha helyesen végzik, a füllyukasztás tökéletesen veszélytelen és fájdalmatlan beavatkozás, de kellő hozzáértés nélkül végezve kellemetlenségekhez, fertőzéshez vezethet. Forduljon megbízható kozmetikushoz, s kérdezze meg, milyen módszert használ; legelterjedtebb az úgynevezett ”fülbelövés” és a helyi érzéstelenítésben, speciális tűvel végzett lyukasztás. Ellenőrizze a helyiség tisztaságát és az eszközök sterilitását. A lyukasztás utáni első hetekben csak arany fülbevalót viseljen, és a fülcimpáit naponta kétszer enyhén szappanos vízzel mossa meg. Ne lyukasztassa ki a fülét akkor, ha a fülkagylót vagy annak környezetét érintő valamilyen bőrbetegsége van. Ha a lyukasztás után valamelyik fülcimpája gyulladását vagy gennyesedését észlelné, forduljon orvosához.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése