Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 5., csütörtök

KISMAMA-BLOG-HAJHULLÁS-KORPÁSODÁS

HAJHULLÁS KORPÁSODÁS GYERMEKKORBAN

A hajszálak kifejlodése már a magzati állapotban megtörténik, melyet gyapjúhajnak, magzati szorzetnek (lugano) nevezünk. A hajhullás (hajváltás) már a terhesség 6. hónapjában elkezdodik, és csak a születés után fejezodik be (1- 8 héten belül). Ezen folyamat eredményeként új szemölcs és hajcsíra keletkezik, melybol elkezd kinoni az új, sokkal erosebb haj.Sajnálatos tény azonban, hogy mindezzel nem ér véget a gyermekkorban eloforduló hajhullás témaköre, hiszen a kopaszodás manapság sok gyermeket fenyeget

.A hajhullás kisgyermekkorban több okra vezetheto vissza, Általánosságban elmondható, hogy a szervezet segélykérő jelzése.Kiválthatja különféle bélflóra zavarokból adódó felszívódási probléma, vagy A vitamin túladagolás. Amennyiben gyermeke fejbore viszket, vagy pikkelyesen hámlik, gondolhat psoriasis kialakulására.

A tünetek háttérben állhat még vírus, baktérium vagy élosködo okozta fertozés is, mely súlyosnak nem tekintheto, de kezelést igényel. A serdülokor elotti gyermekeknél igen gyakori a tinea capitis, mely a fejbor gombás fertozését jelenti. Amennyiben kezeletlenül marad, foltos hajhullást eredményezhet.Kisgyermekkorban nem ritkák a mérgezések, mivel a nagyobb csecsemo és kisgyermek mindent a szájába dug. Ennek következtében alakulhat ki toxikus alopecia. A gyerekkori hajtépés (trichotillomania) mögött, szinte kivétel nélkül az anyától való elszakadás, a megkapaszkodás frusztrációja és nagy fokú szorongás áll.

A kotpásodás

A hajas fejbor több szempontból is különleges borfelületnek nevezheto. A szorrel és mirigyekkel egyik legdúsabban borított testtájunk lévén ezek megbetegedései fokozottan jelentkeznek ebben a régióban. A manapság leggyakrabban megjeleno tünet a hajas fejbor korpásodása, ami a problémával küzdoknek sok gondot okoz a ruhán, vállon állandóan megjeleno kisebb-nagyobb hámsejtcsoportok, viszketés, súlyosabb esetben kipirosodással járó gyulladás miatt. A korpásodás lényegében fejborünk fokozott hámlását jelenti, melyet számos tényezo kiválthat. Ez az állapot sajnos nagyon gyakori, pontos felmérés nem áll rendelkezésünkre, de becslések szerint a felnottek kb. 60%-a küszködik a problémával. Megjelenése annyira általános, hogy sokan nem is tartják kórosnak fejborük fokozott hámlását. Tudnunk kell azonban, hogy a korpásodás egy tünet, nem önálló betegség, a hátterében az alkati tényezokön túl jól meghatározott borbetegség is meghúzódhat (pl. pikkelysömör).A korpásodás általában igen makacs állapot, a tünetek elmulasztása után rendszeresen kiújulhat, ami állandó kezelést és nagy türelmet igényel a betegek részérol.

ElŐfordulás:

A hajas fejbor korpásodása leggyakrabban seborrhoeás (faggyúmirigyek fokozott muködésével járó) bortípusnál figyelheto meg. Faggyúmirigyek foként a hajas fejborön, az arcon, mellkas és hát felso részén találhatók..Gyermekkorban az elofordulása viszonylag ritka, késobb serdülokorban a hormonális változások serkentik a faggyúmirigyek muködését, ezért a serdüloknél, fiatal felnotteknél látható leggyakrabban seborrhoeás korpásodás. Ez foleg fiúkat érint, mintegy 5 százalékban.Természetesen az arcon és a mellkason nem törvényszeruen jelennek meg a gyulladásos tünetek, ilyenkor a hajas fejbor hámlása hívja fel a figyelmet a seborrhoeás alkatra.Elofordul azonban, hogy a korpásodás faggyúmirigy túlmuködés nélkül, sot kimondottan száraz boru egyéneken is kialakul. Ezt az ellentmondást úgy oldhatjuk fel, hogy megértjük, a korpa csupán a hajas fejbor kóros folyamatainak, gyulladásának megnyilvánulása, és bizony a hasonló megjelenést más-más ok hozza létre. Például jellegzetes hámlás alakul ki pikkelysömörben a fejborön, melyet egy immunológiai alapon létrejövo borgyulladás vált ki.

Az emberibőrön leggyakrabban megtelepedő gombák a dermatofitonok. Ezek a fajok keratinkedvelok, leggyakrabban a bőr szarurétegében, valamint a hajban és körömben szaporodnak.

A dermatofiton törzsek lehetnek:

a. antorpophilek ( emberrol-emberre terjedoek), általában kis fokú gyulladást okozóak

b. zoophilek (állatról emberre terjedoek), ezek erosebb reakciókat okoznak

c. geophilek (a talajból emberre terjedoek) ezek általában ún fakultatív patogének)

Mikrosporia:

A hajas fejbőr, illetve a piheszorös bor felületes gombás megbetegedéseit okozzák. A gomba a haj/szörszálakban helyezkedik el, a hajszál belsejében találhatóak a fonalak, míg a spórák a hajszál külsején. Ennek következtében a hajszál roncsolódik és letörik. A klinikai megjelenése ezért teljesen tipusos, 2-3 darab régi 2 forintosnyi hámló terület jelenik meg a hajas fejborön, amely területeken a haj egyforma magasságban (2-3 mm) letöredezik. Ezek a területek Wood lámpa fényében zöldesen fluoreszkálnak. Korábban komoly járványokat okozott, ma foleg gyermekotthonokban észlelheto. A pubertás során akár spontán is gyógyulhat, de a helyi kezelésre is jól reagál. Heget, maradandó kopaszságot nem hagy hátra. Bejelentésre kötelezett.

Favus (fejkosz)

Maradandó kopaszsággal járó, felületes gombás betegség. Gyermekkorban kezdodik, de spontán nem gyógyul meg, felnottkorban is megmarad. Kórokozója a Trichophyton schoenleini a fejbort betegíti meg. A fertozés emberrol emberre terjed, egy másik alfaja az egér-szörről terjed az emberre és a pihés bört betegíti meg. A hajszálakban fonalak és légbuborékok alakulnak ki.

A tünetei jellegzetesek: a hajszálak tövén sárga, pajzs alakúképletek jelennek meg, a scotulumok, melyek a hejhagymák felé bomborodnak be. Ezek a scotulumok hajmaradékból, gombafonalakból, spórákból, valamint elpusztult fehérvértestekbol tevodnek össze. A beteg területnek jellemzoen egér-vizelet szaga van, mert a gomba acetamidot termel. A maradandó kopaszságot egyrészt a scotulumok állandó mechanikai nyomása, valamint a gomba toxicus anyagcseretermékei okozzák. A bőrben csak többszöri fertozés esetén tapad meg, ezért családi megbetegedést okoz. Bejelentésre kötelezett.

A Trihophitonok számos egyéb fertozést is okoznak, amelyek a hajas fejbor és a piheszorös bor fertozéseit okozzák. A felszínes fertozések területén a minimális borpír jelenhet meg, a hajszálak alkalmankéni letöredezésével. Mély (profund) fertozés esetén a hajas fejborön éles szélu, a felszínbol kiemelkedo virágágyszeruen kiemelkedo gennyes csomók alalkulnak ki. A felszínen sárga pörk alakul ki, amely heggel gyógyul.Herpes simplex vírus által okozott betegségek

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése