Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 4., szerda

KISMAMA-BLOG-HALLÁSCSÖKKENÉS

HALLÁSCSÖKKENÉS-FÜLKÜRTHURUT

Ősszel, télen és tavasszal a fülkürt hurut az egyik leggyakoribb, nem súlyos, de kellemetlen és hosszan tartó betegség.A fülkürt - orvosi nevén Eustach-féle kürt - a dobüreget az orrüreggel összekötő cső. Jelentősége, hogy kapcsolatot létesít a dobüreg és a külső légnyomás között.

Normális működés esetén a dobhártya két oldalán kiegyenlíti a légnyomást. Gyermekeknél laposabb szöget zár be ezért nehezebben nyílik meg, mint felnőtt korban. Gyors magasságváltozáskor, például repülés közben, főleg a fel- és leszálláskor sokszor kellemetlen feszültséget és dugulást érzünk a füleinkben. Ezt úgy kerülhetjük el a legkönnyebben, ha a fejünket előrehajtjuk, mert így a nyaki lágyrészek összetorlódva előnyös helyzetet teremtenek a fülkürt megnyílására. A megnyitást egyébként a szapora nyelés által is elérhetjük. Fejünket hajtsuk, tehát előre és nyeljünk szaporán. A rágógumizás és a cukorka szopogatása is eredményes.

Amennyiben náthásak vagyunk, utazás előtt feltétlenül használjunk az orr álkahártyáját lelohasztó orrcseppet. Nátha, orrdugulás esetében ne fújjuk túl erősen az orrunkat, mert ilyenkor az orrgaratból a levegő nagy erővel zúdul a dobüregbe, s oda az orrban levő kóros váladékkal baktériumok és vírusok is bekerülnek.

Felső légúti hurut esetén, mely megfázáskor lép fel, az orrüreg és a garat nyálkahártyája, valamint a fülkürt orrüregi szájadéka is begyullad.

A gyulladt nyálkahártya megduzzad, ami szűkíti, sőt teljesen el is zárhatja a fülkürt nyílását. Ezáltal megszűnik a dobüreg szellőzése. A fülünkben kellemetlen feszülést, dugulást érzünk, s a hallásunk is csökken. A negatív nyomás következtében a dobhártya beszívódik, (másképpen fogalmazva: a külső, magasabb légnyomás benyomja) emiatt a dobhártya feszülés alá kerül.

A kórfolyamat alapját tehát az képezi, hogy nyeléskor nem nyílik meg a fülkürt. Ennek több oka lehet

A fülkürt-nyitó izom elégtelensége következtében is lehet átmeneti halláskárosodás..A fülkürtnyálkahártya duzzanata miatt, mely létrejöhet a környezetből ráterjedő gyulladás (krónikus arcüreggyulladás, orrmandula gyulladása) vagy allergia következtében előállhat a halláscsökkenés.

A fülkürtszájadékot elzáró megnagyobbodott, beteg orrmandula következtében (gyermekeken vagy felnőtteken is lehetséges)

A tubaszájedék rosszindulatú orrgarati daganat miatti is beszükülhet A fenti okok miatt megszűnik a középfül ventillatiója, a levegő felszívódik és az üregrendszerben negatív nyomás alakul ki.A mindennapi gyakorlatban többnyire felsőlégúti huruthoz (többnyire vírusfertőzés) társul. Egyszerű esetben csak az orrgarati tszájadék nyálkahártyája duzzad meg, s gátolja a fülkürt szellőzését..

A fülkürt működésének zavarát a szervezet elsavasodása is okozhatja. A fülkürt nyálkahártyájában a méregtelenítési folyamatok során duzzanat és kóros nyákképződés jön létre, mivel a szervezet a váladékon keresztül is próbál megszabadulni a feleslegessé vált savaktól, ill. a szervezetben keletkezett és a savak megkötése során kialakult méreganyagoktól. Ez a duzzanat és nyák képződés gátolja a cső szellőzését.

A fülkürthurut tünetei és kezelés


A náthát követően egy vagy két napra, ritkán akár egy hét múlva is a fülekben teltségérzést, pattogást, füldugulást érzünk. A hallás csökken. Némelyek úgy érzik, mintha hordóból beszélnének.

A fülek eldugulnak, gyakran percek vagy akár órák múlva pattannak csak ki, s akkor áll helyre a normális hallás. Ez a folyamat azután ismétlődik. Végül pedig újra és végleg eldugul a fül.


Előfordulhat fájdalom is, de nem mindig jellemző. Ez lehet enyhe, de elviselhetetlen fájdalom szerencsére sohasem jelentkezik. Ilyen panaszok észlelése esetén keressük fel
a fül-orr-gégész szakorvost. Amennyiben ez valami miatt nem lehetséges, használjunk az orr nyálkahártyáját lohasztó orrcseppet, orrsprayt.

Kerüljük a huzatot. Füleinket lazán dugjuk be vattával, mert itt nem a hang-, hanem csak a hőszigetelést kell megoldanunk.
A fülkürthurut egy kellemetlen, gyakran hosszan tartó, de nem súlyos, a felső légúti hurutot-náthát követő makacs betegség.
Gyógyulása pár naptól akár egy-két hétig is eltarthat. Vegyük komolyan, mert ha nem vigyázunk, középfülgyulladás léphet fel szövődményeként.

A torokgyulladás esetén javasolt gyulladásgátló teák fogyasztása, melyek enyhítik a panaszokat és a láz során elvesztett folyadékmennyiséget is pótolják. Nátha esetén még a panaszok kialakulása előtt a betegségre hajlamosak használjanak orrcseppet #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése