Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 17., kedd

KISMAMA-BLOG -A LÁZMÉRÉSRŐL

HOGYAN MÉRJÜK A BETEG GYERMEK HŐMÉRSÉKLETÉT

Csecsemők és kisgyermekek esetén a legjobb módszer a végbélben történo lázmérés.

Ekkor a csecsemot fektessük a hátára. A lábait emeljük fel és a higanyos homérot, amely be van krémezve, vezessük a végbélbe. A homérot csak addig tartsuk bent amíg a higanyszál mozog. Láz esetén általában 1 perc alatt „felszalad” a homéro.

Homérozés alatt elofordulhat székletelési inger, illetve székletürítés ezért célszeru kicsit oldalt elhelyezkedni gyermekünktol nehogy „baleset történjen”.

A végbélben mért homérsékletbol 0,5 C o –ot le kell vonni, mivel azt a zsír és az izomzat melege növeli meg.

Nagyobb gyermek esetén a hőmérő higanyos végét a hónaljába helyezve mérjük a homérsékletet. A homérséklet mérésekor ne hagyjuk magára a gyermeket, ha szükséges, akkor tartsuk közbe a karját. Ezzel a módszerrel kb. 5 -10 percig tart a homérozés.

Az eloző két módszeren kívül lehet még homérsékletet a fülben és a borön is mérni. A fülhoméro nem minden esetben ad pontos eredményt, mert ha a gyermek az adott oldalon feküdt, amelyben a homérsékletet megmértük akkor más eredményt mutat, illetve ha az elem lemerüloben van a méromuszerben.

Mikor beszélünk lázról?

37-38 C o közötti homérséklet esetén hoemelkedésrol beszélünk, de a lázgörcsre hajlamos gyerek esetén már 37,5 C o homérséklet már lázra utal, és el kell kezdeni a lázcsillapítását.

Kimondott lázas állapotról akkor beszélünk, ha a gyermek homérséklete a 38 C o-ot eléri, illetve meghaladja.

A láz tünetei

- kipirult arc -meleg tapintatú bor-száraz bor, száraz cserepes

- lepedékes nyelv

- izzadás

- hidegrázás

- verejtékezés

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése