Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 2., hétfő

KISMAMA-BLOG-A VISSZATÉRŐ ORRVÉRZÉS

VISSZATÉRŐ ORRVÉRZÉS.

Gyermekkorban gyakran találkozunk a visszatérő orrvérzés problémájával. Ez mind a szülő, mind a gyermek számára ijesztő jelenség lehet, és aggodalmat okoz.

Az orrvérzés leggyakoribb oka, hogy a kisgyermek piszkálja az orrát és az ott lévő nyálkahártyát, ereket felsérti.

Az orrnyálkahártya felső légúti megfázások során illetve főleg téli időszakban, amikor a meleg szobában könnyen kiszárad sérülékenyebb. Sajnos a gyermekek kíváncsi természete folytán előfordulhat, hogy az orrba kisebb tárgyakat dugnak, mely sérülést, vérzést eredményezhet.

A visszatérő orvérzés hátterében többféle ok állhat

Erős orrfújás. Azoknál a gyerekeknél, akiknél az orrvérzés gyakran előfordul részletes kivizsgálás szükséges. A visszatérő orrvérzés egyik oka lehet, hogy az orrban lévő érrendszer kanyargósabb lefutású, benne tágultabb erek helyezkednek el, mint normál esetben. Ezek az erek érzékenyebbek, így megfázások alkalmával vagy ha a gyermek erősebben fújja az orrát, akkor könnyen megpattannak.

Daganat. Főleg serdülőkor környéki fiúknál fordul elő az orrban ér eredetű daganat, melyre szintén a gyakori orrvérzések hívják fel a figyelmet.

Magas vérnyomás. Az ismétlődő orrvérzés hátterében a magas vérnyomás betegség is állhat. Ilyenkor spontán orrvérzések is előfordulhatnak, de van, hogy a gyerek elmeséli, hogy idegesség kapcsán ered el az orra vére. Azaz a gyermek ideges, a vényomás megemelkedik és ez váltja ki az orrvérzést.

Orrpolyp. Gyakran fordulhat elő orrvérzés orrpolyp miatt, allergiásokban, azoknál, akik erőltetetten köhögnek pl. krónikus betegség miatt és veseelégteleneknél.

Véralvadási rendellenesség. Az orrvérzés további oka a véralvadási rendszer rendellenessége lehet. Ilyenkor, ha az orrnyálkahártyán lévő ereket apróbb sérülés éri, akkor a vérzés nehezebben áll el.

Ha vérzik a gyerek orra - Gyakorlati tanácsok

Ültessük le gyermekünket egy székre, orrát fogjuk be és a fejét hajtsuk előre, hogy a vér ne folyjon hátra a garatba.

Mit tegyünk, ha vérzik a gyerek orra? Ha a vérzést így nem tudjuk elállítani, akkor papír zsebkendőből vagy gézből készítsünk tampont és helyezzük a gyermek vérző orrlyukába.Ha a tampon átitatódott vérrel, akkor cseréljük ki. Próbáljuk megnyugtatni a gyermeket.

Ha az orrvérzés már többször előfordult és van vérnyomásmérőnk, akkor mérjük meg a gyermek vérnyomását, jegyezzük fel az értéket, majd a betamponált orrú gyermekkel keressünk fel egy fül-orr-gégész szakorvost.

Azért érdemes így akutan megkeresni a szakorvost, mert ilyenkor az orrjáratot megtekintve meg tudja állapítani, hogy a vérzés honnan indult és azt is meg tudja mondani, hogy a vérzés oka azért van e mert az orrban helyileg valami rendellenesség van vagy egyéb ok áll a háttérben.

Ha a fül-orr-gégész nem talált eltérést, akkor keressük fel gyermekorvosunkat. Itt a gyermek vizsgálatát követően hematológiai kivizsgálás kezdődhet (hematológus kolléga segítségével), mely a véralvadási rendszer zavarait vizsgálja illetve egyéb betegségekre derülhet fény (allergia stb., magasvérnyomás betegség).

Kezelési technikák és megelőzés

Néhány esetben a nagy vérzést okozó tágult ereket elsütik/elektromos kauterizálás/ a fülészeten. Ha az ok, az orrban elhelyezkedő ér eredetű daganat, akkor annak műtéti eltávolítására kerül sor.

Ha az orrvérzés hátterében valamilyen betegség áll, pl. magasvérnyomás, alvadási faktor hiány, akkor azt kell kezelni. Időnként fény derül arra, hogy az erek sérülékenyebbek, ilyenkor C-vitamin illetve Rutascorbin adása szükséges.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében? Télen párásítsuk a szobákat, kerüljük a stresszt, figyeljünk arra oda, hogy gyermekünk ne piszkálja az orrát és hogy óvatosan fújja ki orrváladékát.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése