Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. június 4., szombat

GYERMEKFOGÁSZAT

GYERMEKFOGÁSZAT-

A szájápolás elsajátítása már gyermekkorban nagyon fontos, ez később nagymértékben meghatározza, hogy felnőttként milyenek lesznek fogaink. A kisbabáknál rendszerint a 6. és a 24. hónap között bújnak ki a tejfogak, ilyenkor az íny vörös, enyhén duzzadt lesz, ami általában kisebb-nagyobb fájdalommal járó folyamat, mely nyugtalansággal, olykor hőemelkedéssel jár. Esetenként a fogzás akár hónapokkal is eltolódhat, emiatt nem kell aggodalmaskodniuk a szülőknek.

Az apróságokat minél hamarabb érdemes megismertetni a fogkefével, rávenni őket, hogy minimum reggel és este mossanak fogat, s nélkülözzék a magas cukortartalmú nasikat. Ha következetes a szülő, s maga is jó példát mutat, könnyen elérhető, hogy óvodáskorú csemetéje már önállóan mosson fogat. A gyermekfogászatnál különösen hangsúlyos a helyes táplálkozás fontossága, hiszen a rágás során folyamatosan alakul az állkapocs, tisztulnak a fogak, ezért lényeges, hogy minél többet rágjon a gyermek.

Tejfogak szuvasodása: Már a tejfogak „karbantartására" is érdemes figyelmet fordítani, mert a szuvas tejfogak között kinövő maradandó fogak könnyebben romlanak. A szuvasodást okozó baktériumok korán - elsősorban az anya nyálából - a gyermek szájába kerülnek, s ezek gyorsan „akcióba lépnek", ezért is szükséges már gyermekkorban a megfelelő szájhigiénia. A tejfogak szerkezete különbözik a maradó fogakétól, a fogbél nagyobb, a zománcvastagság viszont csak fele a végleges fognak, így a szuvasodás korábban megindulhat. Kezelésük ugyanolyan fontos, mint felnőttkorban, ajánlott a gyermekfogászattal foglalkozó specialista felkeresése. A szuvas fogak elcsiszolásával sima felszínt hoznak létre, amit fluoridtartalmú lakkal ecsetelnek, de ha szükséges, a tömésnél is fluoridos tömőanyagot alkalmaznak. Ha a szuvasodás különösen mély, ugyanúgy gyökérkezelés történik, mint a maradófogak esetében.

Tejfogak eltávolítása: A maradófogak előbújáskor nyomást gyakorolnak a tejfog gyökerére, amitől az szinte magától kiesik. Sok esetben a gyermek maga, vagy a szülő távolítja el a lötyögő fogacskát, ám ha ez valamilyen oknál fogva nem történik meg, a tejfogat fogorvos veszi ki.

A gyermekfogászatban a barázdazárás egy megelőző folyamat, amikor a rágófogak felszínén lévő mélyedéseket félévvel a fog előretörése után feltöltik, majd egy speciális géllel lezárják a fog belsejébe vezető réseket, így csökkentik, vagy teljesen megakadályozzák a fogszuvasodás lehetősségét. A beavatkozás nem jár fájdalommal, jó lehetőség arra, hogy a gyermek pozitív élményekkel távozzon a fogorvosi székből, mely tulajdonképpen a gyerekfogászat egyik pszichológiai alapelve.

Fogtorlódás fordulhat elő abban az esetben, amikor a tejfogak még a szájban vannak, de a maradó fogak már előretörnének. Ilyenkor megesik, hogy a végleges fog oldalra dőlve, nem esztétikusan bújik ki, de ez általában beavatkozás nélkül korrigálódik, de előfordulhat, hogy csak fogszabályozó kezeléssel lehet a helyes irányba terelni a fogakat.

Ha egyértelműen látszanak bizonyos orvoslásra szoruló eltérések, nem kell megvárni a fogváltást, a fogszabályozás jóval korábban elkezdődhet.

A gyermekfogászati fogszabályozás során kivehető készülékkel befolyásolható az állcsont növekedése, egymáshoz való viszonya, nagysága, de ha megjelentek a maradófogak, akkor, már rögzített készülékkel történik a korrekció. Öröklött tulajdonság, például a „pókharapás", de bizonyos rossz szokások, ujjszopás, nyelési rendellenességek, izmok alul – vagy túlműködése is okozhatja a nem megfelelő állkapocs –vagy fogelhelyezkedést. Az időben elkezdett, rendszeres fogszabályozással sok későbbi, felnőttkori fogászati probléma megelőzhető.

Bölcsességfog eltávolítása: serdülőkor végén – vagy később – előfordulhat, hogy a bölcsességfogak számára nincs elegendő hely a fogívben, vagy nem megfelelően helyezkednek el, ezáltal nem tudnak előbújni, s az állcsontban maradnak. Ez fájdalommal, panaszokkal járhat, gyulladás alakulhat ki, a megoldást pedig a bölcsességfog felszabadítása, körülvágása, végső esetben eltávolítása jelentheti.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése