Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 2., szombat

EGYIK LEGGYAKORIBB GOMBÁS FERTŐZÉS-CANDIDA ALBICANS

EGYIK LEGGYAKORIBB GOMBÁS FERTŐZÉS-Candida albicans

A Candida albicans normális bőr- és bélflóránk része. Megtalálható még a légutak és a női nemi szervek nyálkahártyáján. A candidiasisnak nevezett Candida okozta gombás megbetegedések létrejöttéért mindig hajlamosító tényezők felelősek.

A Candida albicans számos kórképet okozhat. A hüvelyi pH-érték-emelkedés a Candida albicans túlzott elszaporodását idézheti elő, ami a vaginális fluornak nevezett hüvelygyulladást okozza. Az anya hüvelyi Candida albicans fertőzése esetén a kórokozó a szülés alatt bekerülhet a baba szájába. Ha az újszülöttek, csecsemők szájnyálkahártyáján apró, fehér felrakódások láthatók piros, gyulladásos udvarral, akkor a szájpenészre (soor) mindenképp gondolni kell. A szájpenészes babák esetén különös figyelmet kell fordítani a pelenkázásra, hiszen a végbél környékén is kialakulhat a gombás fertőzés.

Vannak olyan megbetegedések is, ahol nem egy átmeneti tényező megjelenése okozza a C. albicans elszaporodást, hanem egy súlyosabb alapbetegség hajlamosíthat a candidiasis kialakulására. Legyengült immunrendszer esetén (AIDS), immunszuppresszív szerek alkalmazását követően számolni kell szisztémás gombafertőzések megjelenésére. Az orvosi konzultációval egybekötött gyógyszeres kezelés ilyenkor életmentő lehet.

A betegség okozói:

Eltérnek a vélemények, hogy a betegséget a Candida, vagy egyéb élesztőgomba-fajták okozzák.

A betegség kialakulásának oka sem világos: a gomba elszaporodása okozza az immunrendszer csökkent működését, vagy a szervezet ellenállóképességének csökkenése miatt szaporodnak el a gombák a bélrendszerben.

Candidiasisra akkor kell gyanakodni, ha évek óta krónikusan visszatérő, jellegzetes problémák és tünetek jelentkeznek, amikkel az orvosok a gyógyszeres tüneti kezelésen kívül nem tudnak mit kezdeni (nem történik állapotjavulás), és a hajlamosító tényezők is megvannak, pl. szteroidok, antibiotikumok szedése, cukorbetegség az anamnézisben.

Bőrfertőzés: Ahol a bőr meleg és nedves, a gomba gyulladást válthat ki. A gyulladás vörös folt formájában jelentkezik, mely váladékozhat és viszkethet. A körömágyban elszaporodó Candida fájdalmas duzzanatot okoz és váladékozik. A fertőzött köröm fehér vagy sárgás színű, az ujjtól elemelkedő.

Szájpenész: Sárgásfehér vagy szürkésfehér lepedék a szájüreg belső részén, a szájpadon, a nyelven, néha a garaton, mely nem vagy csak nehezen letörölhető. Csecsemőknél gyakran előfordul.

Hüvelygombásodás: Nagyon gyakori fertőzés. Égő, viszkető érzés mellett túrószerű folyás tapasztalható. A fertőzés ráterjedhet a szeméremtestre.

Nyelőcsőgombásodás: Daganatos betegségben szenvedőknél vagy májzsugorodásban gyakran kialakul. Gyomortükrözéskor látható a nyelőcső falán.

Belső szervek gombás gyulladása: Ha a szervezet védekezőképessége csökken, a Candida szétterjedhet a szervezetben, és gyakorlatilag bármelyik belső szervben okozhat gyulladást. Ezeknek a fertőzéseknek a diagnosztizálása nehéz, kezelése hosszadalmas.

A candidiasis gyógyítása táplálkozással

A candidiasis kezelése komplex terápiát igényel: a gyógyszerek mellett szükséges a bélflóra helyreállítása, a helyes étrend kialakítása. A legfontosabb irányelvek: az étrendből ki kell iktatni minden olyan összetevőt, ami a gomba szaporodását segítheti (magas cukortartalmú élelmiszerek), illetve, ami már eleve tartalmaz gombát (élesztő).

A következő táplálkozási megszorításokkal a Candida albicans okozta megbetegedés létrejötte megelőzhető, illetve a már kialakult állapot súlyossága mérsékelhető:

1-Magas cukortartalmú ételek kiiktatása az étrendből: fehér liszt és az ebből készült pékáruk, csokoládé, sütemény, egyes gyümölcsök (banán), üdítők egy része

2. Gombát tartalmazó ételek elhagyása: élesztő, kefir, egyes sajtok, alkoholtartalmú italok.

3-Gyakran kerülhet penész a következő élelmiszerekbe: földimogyoró, pisztácia, fűszerek, gabona (az ilyen alapanyagból készült lisztnek penészillata van).

Melyek az "értékes" élelmiszerek?

- a gabonafélék közül a barna rizs, a zab, a hajdina, az élesztő nélküli kenyér

- párolt zöldségek

- tejtermékek közül a natúr joghurt, feta sajt, tejföl

- forrásvizek, frissen préselt gyümölcslevek

- szárnyasok (inkább a fehér hús)

Táplálkozástudományi ajánlások szerint a fent felsorolt, teljes értékű, tápanyagokban dús ételek fogyasztása a gombás megbetegedések létrejöttének kockázatát nagymértékben csökkenti.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése