Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 7., csütörtök

MIÉRT VESZÉLYES A LÁBON KIHORDOTT TÜDŐGYULLADÁS??

Miért veszélyes a lábon kihordott tüdőgyulladás?

Advertisement

A tüdőgyulladás nincs korhoz kötve, hiszen elsősorban vírusok, baktériumok, ritkább esetben pedig gombák okozzák, melyek bárkit megbetegíthetnek. Idősebb, illetve gyermekkorban gyakori szövődménye a felső légúti betegségeknek, ugyancsak gyakran támadja meg a meggyengült immunrendszerű és az ágyban fekvő betegeket.

A tüdőgyulladás érintheti csak egyes tüdőlebenyeket, de mindkét tüdőt is, a tüdőszövet gyulladása mellett pedig kialakulhat hörgő-, légcső- vagy léghólyaggyulladás is. Ezt a betegséget régóta ismeri az orvostudomány, így kezelése szakszerű és gyors – általában néhány hét alatt, szövődménymentesen lezajlik, de ha nem diagnosztizálják, és nem kezelik, mindennek ellenére akár halállal is végződhet.

A tüdőgyulladás fajtái és veszélyességi foka

A leggyakoribb az úgynevezett közösségi tüdőgyulladás. Ezt vírusok, baktériumok okozzák, és a leghétköznapibb helyen is megkaphatja az ember. A legtöbb beteg gyorsan orvoshoz fordul vele, és a kezelés szinte mindig eredményes és gyors.

A kórházi tüdőgyulladás a több napos, hetes kórházi tartózkodás során alakul ki. Kezelése már nehezebb, az antibiotikumos kúra lassabban hat, ennek oka egyrészt az erősebb vírustámadás, másrészt a meggyengült célszervezet.

A legveszélyesebb fajtája mesterséges lélegeztetés során kapható el, viszonylag ritkán fordul elő. Nagyon nehéz kikezelni, és sok esetben végződik a beteg halálával.

Sűrűn előfordul a lábon kihordott tüdőgyulladás, amikor a beteg nem fordul orvoshoz és nem tesz semmit azért, hogy a tüneteket megszüntesse. Általában enyhe lefolyású, a panaszok sok esetben maguktól is elmúlnak.

A tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladás igen egyértelmű tünetekkel jelentkezik, ennek köszönhetően csak nagyon ritka esetben kezelik félre.

  • Járhat száraz köhögéssel, de sűrű, sárgás, barnás, ritka esetben véres váladékos köhögéssel is.
  • A beteg nehezen vesz levegőt, mintha valaki ülne a mellkasán, emellé sokszor társul szabályos mellkasi fájdalom, illetve légzésre érzett hátfájás. J
  • járhat hirtelen nagyon magas lázzal, de tartós alacsony lázzal, hőemelkedéssel is.
  • Jellemző a fejfájás, illetve ritkán a szédülés is.

Ha viszont a tünetek nem elég erősek, a beteg hajlamos elmulasztani az orvoslátogatást, abban bízva, hogy csak egy kis megfázásról van szó. Ilyenkor a tüdőgyulladás lábon kihordott tüdőgyulladássá válik, ilyenkor egyaránt fennáll a lassú gyógyulás és a súlyosbodó szövődmények kialakulásának kockázata.

Miért veszélyes, ha nem fordulsz orvoshoz?

Ha a tünetek enyhék, a betegség magától is elmúlhat, akkor miért kell mégis minden esetben orvoshoz fordulni?

Ha valakinél tüdőgyulladást állapítanak meg, a gyógyszerek szedését addig írja elő az orvos, amíg a tünetek teljesen el nem múlnak. De ez a gyógyulásnak csak a tünetmentesítési fázisa, a tüdő tényleges regenerálódása ekkor kezdődik, és sokkal hosszabb időt vesz igénybe.

Ha kihagyod a szakszerű kezelést, a teljes gyógyulás még lassabb, a betegség szinte biztosan kiújul. És minden egyes tüdőgyulladás az előzőnél erősebb formában jelentkezik! Így a kezdeti „ártalmatlan”, lábon kihordott gyulladásból több fordulóval egészen a kórházi kezelésig is eljuthatsz.






#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése