Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 7., csütörtök

A GYERMEKKORI TÜDŐGYULLADÁSRÓL


A RADIOLÓGIAI KÉP A JOBB TÜDŐMEZŐ ALSÓ HARMADÁBAN/NÉZD A PIROS NYIL IRÁNYÁT/EGY KITERJEDT ÁRNYÉKOT MUTAT.

Gyermekkori tüdőgyulladás

Gyermekkorban a légúti fertőzések igen gyakoriak, ritkábban fordul elő, hogy a fennálló légúti fertőzés szövődménye tüdőgyulladás lehet.

Ha a gyermekben tüdőgyulladás alakul ki, a betegség jelei és tünetei az életkorától függnek, valamint a kórokozó típusától (tehát hogy baktérium vagy vírus), és a kialakult fertőzés súlyossági fokától is.
A gyermekkori tüdőgyulladás legjellemzőbb jele
a köhögés és a gyorsabb légzés. A gyermek jelezheti, hogy légzési nehézséggel küzd pl. az orrjáratok égő érzése, ún. kilégzési szörtyzörej, és a hasi- és nyakizmok kisegítő mozgása a belégzés alkalmával.
Egyéb általánosabb jelek és tünetek: általános elesettség érzése, nyugtalanság, irritabilitás, láz, fejfájás. Esetenként kialakulhat hasi fájdalom, hányinger, hányás (főként a köhögést követően). Mellkasi fájdalom is előfordulhat, de ez ritkább, mint a felnőttkori tüdőgyulladás esetén.
Az orvosi diagnózis alapjai: a tünetek, a gyermek fizikális vizsgálata és a mellkasröntgen.

Bakteriális eredetű tüdőgyulladás


A baktériumok által okozott tüdőgyulladás általában csak egy tüdőlebenyt érint. A gyermekkor bármelyik szakaszában kialakulhat, és gyorsan fejlődik. Jellemző rá a kiugróan magas láz, és az ún. produktív köhögés, tehát a köpet jelenléte, bár igen sok gyermek inkább lenyeli azt, minthogy felköhögné.
A leggyakoribb kórokozó ezekben a gyermekkori esetekben a Streptococcus pneumoniae, (v. pneumococcus), leginkább csecsemő- és kisgyermekkorban fordul elő. Kezelése valamely penicillin-típusú antibiotikummal történik.

Vírusos eredetű pneumonia


A vírusos tüdőgyulladás talán a leggyakoribb, és a gyermekkor bármely szakaszában, talán gyakoribb a csecsemőkorban, és az iskolakezdés előtti életkorban.
A vírusos tüdőgyulladás – ellentétben a bakteriális eredetűvel – nem korlátozódik egy tüdőlebenyre, hanem a tüdő teljes állományára kiterjed. A tünetek változóak, attól függően, hogy a betegség hirtelen, vagy fokozatosan alakul ki, és lázas állapot kíséri-e a betegség kifejlődését.
Ebben az esetben – természetesen – az antibiotikumok nem használnak. A javulás magától következik be, néhány nap, vagy néhány hét múlva. A legtöbb gyermeken a köhögés a fertőzést követően még több hétig is eltarthat.

Mycoplasma fertőzés okozta tüdőgyulladás


Ez a kórokozó a leggyakoribb az iskoláskorban és fiatal felnőttkorban előforduló tüdőgyulladások esetén, csecsemő- és kisgyermekkorban ritkább. Zárt közösségekben nem ritka, pl. családokban, bentlakásos iskolákban.
Klasszikus esetben a Mycoplasma-fertőzés fokozatosan alakul ki, jellemző tünetei torokfájás, meghűléses tünetek, nem túl magas láz és általános elesettségérzés. A fertőzés fennállása alatt a köhögés egyre romlik, a gyermeken légzészavar alakulhat ki. A diagnózist segíti a mellkasröntgen és a vérkép vizsgálata.
Kezelésében az antibiotikumok használatosak aminek részleteit az orvos állapitja meg.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése