Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 4., hétfő

NYÁRI VIRÓZISOK-COXACKIE ÉS ECHO VIRÓZIS


RUBEOLÁHOZ HASONLÓ KIÜTÉSEK A FELSŐ ÉS ALSÓ VÉGTAG BŐRFELÜLETÉN-A TENYEREK ÉS TALPAK VALAMINT AZ UJJAK ÉLÉNK VÖRÖS SZINE.

Nyári virózisok,mi is az enterovírus?

Az elmúlt hetekben gyakran olvashattunk, hallhattunk az enterovírusok okozta fertőzésekről, a legutóbbi híradások a kínai gyermekek körében zajló járványról (eneterovírus-71) számoltak be.
Az enterovírusok - amelyek egyidősek lehetnek az emberiséggel - a bélrendszerben megtelepedő vírusok egyik csoportja. Számos gyakori és jelentős emberi megbetegedésért felelősek, változatos klinikai képet mutatva.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik
Az enterovírusok több alcsoportokba sorolhatók:
o Coxsackie-vírusok - nevüket a New York állambeli Coxsackie városáról kapták, ahol a vírust először mutatták ki 1948-ban.
o Echovírusok - kezdetben nem volt ismert, hogy bármilyen állati vagy emberi betegséget okoznának ezek az emberi bélhámból izolálható kórokozók, ezt sugallja elnevezésük is (enteralis cytopathogen human orphan [árva] vírus).
o Enterovírus 68-71 típusok - az 1970 óta az újonnan felfedezett enterovírus típusokat az évszámok alapján osztályozzák.
o Poliovírusok - a járványos gyermekbénulás kórokozói.
o Nem-polio enterovírusok - A járványos gyermekbénulást okozó poliovírusoktól történő elkülönítés céljából, a többi alcsoportot összefoglalóan nem-polio enterovírusnak nevezzük.
Az emberi megbetegedést okozó enterovírusok egyetlen hordozója maga az ember. A vírusok, bár megfertőzik a gyomor-bélrendszert, de tartósan nem telepednek meg benne. Emberek között cseppfertőzéssel és székletkenődéssel ("piszkos kéz") terjednek. A vírusok leggyakrabban nyáron és ősszel fertőznek.
A nagy népsűrűségű, rossz szociális színvonalon élő népességben a fertőzés gyakrabban és fiatalabb életkorban következik be.

Az enterovírus fertőzések tünetei

Poliovírusok, járványos gyermekbénulás. Világszerte - így hazánkban is - a polio-vakcinák az életkorhoz kötött, kötelező védőoltások közé tartoznak, térségünkben poliovírus okozta járvánnyal számolni nem kell.
Echovírus. Az echovírus-fertőzések túlnyomó többsége tünetmentesen zajlik le. Tünetes esetekben hasonlítanak a coxsackie-vírus-fertőzések tüneteihez.
Coxsackie-vírusok. A coxsackie-vírusok okozta kórképek és tünetek az alábbiak lehetnek:
o Hólyagos garatgyulladás (herpangina). Általános felső légúti hurutos tünetek mellett hólyagcsák jelennek meg a garatíven és a lágy szájpadon.
o "Nyári nátha."
o Fájdalmas mellhártyagyulladás. Jellemző a rohamokban jelentkező, a mellkasra és a has felső részére lokalizálódó fájdalom. A beteg lázas, sápadt és erősen izzad - súlyos beteg benyomását kelti.
o Vírusos agyhártyagyulladás és agyvelőgyulladás. Jellemző tünetek a láz, a hányás, fejfájás, tarkó merevség, kifejezett izomfájdalom.
o Szívizomgyulladás. Újszülött- és csecsemőkorban kialakuló, coxsackie-vírus okozta szívizomgyulladás halálozási aránya nagy. Amennyiben a beteg túléli a fertőzést, akkor a gyermek maradványtünetek nélkül gyógyulhat.
o Bőrtünetek. Rózsahimlőhöz hasonló kiütések jelentkezhetnek a bőrön, és a szájnyálkahártyán. A kéz-láb-száj szindrómában a szájnyálkahártyán, a tenyéren és a lábfejen hólyagos bőrkiütések alakulnak ki.
o Gyomor- és bélhurut.
o Vérzéses szemkötőhártya-gyulladás.
o Here-, mellékhere-gyulladás, heveny vesegyulladás.
68-71 típusok vérzéses szemkötőhártya-gyulladást, agyhártya-, és agyvelőgyulladást, kéz-láb-száj betegséget okoznak.
A korábban lezajlott, jelentősebb enterovírus 68-71 járványok számos sajátossággal rendelkeztek.
A poliovírusokon kívül az egyéb enterovírusok ellen nem rendelkezünk aktív immunizálást biztosító védőoltással. A közegészségügyi intézkedések segítenek korlátozni a fertőzés terjedését.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/1377/mi-is-az-enterovirus
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése