Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 4., hétfő

HERPES VIRUS FERTŐZÉS JELLEMZŐI


MEGJEGYZÉS- A GENITALIS SZERVEK HERPES VIRUS FERTŐZÉSE A FELNŐTT KORRA JELEMZŐ.VALÓSZINÜ HOGYA A KÉPEN BEMUTATOTT KISDED A SZÜLŐKTŐL FERTŐZŐDÖTT

HERPES VIRUS FERTOZÉS

A mai tudásunk szerint a herpes simplex vírusnak (HSV) 8 alcsoportja létezik, amelyek emberben betegséget okozhatnak. Ezek közül két fajta a legelterjedtebb: a HSV I és a HSV II altípusok.

Az I. típusú herpesz fertozés a borön (ajakherpesz, Herpes labialis) és nyálkahártyákon (szájüregi herpesz, ingivostomatitis herpetica) elentkezik.

A II. típus a nemiszerveket érinti.

A klinikai kép alapján elkülöníthetünk elsődleges és ismétlődő fertőzéseket. A HSV I. esetében az elsődleges fertozés általában már a kora gyermekkorban megtörténik. HSV II. esetén az elsődleges fertozodés a nemi élet során alakul ki fertőzött egyénnel történt érintkezést követően,de előfordulhat bármely életkorban-direkt érintkezés alkalmával..

A herpes simplex vírus okozta megbetegedésre jellemző, hogy a fertőződést követően körülbelül 4-7 nap múlva jelentkeznek az első tünetek viszketés, égő fájdalom formájában. Ezt követően vörös folt jelenik meg, majd kialakulnak a jellegzetes apró, fájdalmas hólyagocskák. Kezdetben a hólyagok tartalma víztiszta színü Az idő előrehaladtával bennékük zavarossá válik, majd kifakadnak és fekélyek alakulnak ki helyükön.

A betegség kivizsgálása

A herpes gyanúja a jellegzetes tünetek alapján merül fel. Fontos a gondos fizikális vizsgálat, mely genitális herpes esetén nőknél a hüvely és a méhnyak colposcopos vizsgálatát is magában foglalja. A pontos diagnózis a hólyagkaparékból nyert minta speciális laboratóriumi vizsgálatával biztonsággal felállítható.

A fekélyek fájdalmasak és általában 7-14 nap alatt heg nélkül gyógyulnak. A betegség lefolyása során a helyi nyirokcsomók (nyaki, illetve lágyéki) általában megnagyobbodnak és fájdalmassá válnak.

Az I. típusú herpes fertozés esetén a hólyagok az ajkakon, illetve a szájnyálkahártyán jelentkeznek. Sokszor ezek olyan fájdalmasak, hogy még a táplálkozást is megnehezítik.

Gyakori a másodlagos felülfertőződés baktériumokkal, mely súlyosbítja a betegséget. Igen súlyos lehet a gyermekkori ekcémában szenvedő kisgyermekek fertozése, ebben az esetben az egész testfelszínen megjelenhetnek hólyagocskák.

A herpes genitalis a nemi szerveket, a végbélnyílás körüli bőrt és a környezo területeket ériti. A fertőzés igen kellemetlen tünetekkel járhat. Az elváltozások férfiakban a hímvesszo bármely részén elofordulhatnak. Noknél leginkább a szeméremtesten fordulnak elo a hólyagocskák, de a hüvelyre és a méhnyakra is ráterjedhetnek.

Egyes esetekben a fertőzés a húgycsövet is érintheti, melyre vizeléskor jelentkezo heves fájdalom hívhatja fel a figyelmet..

A HS vírusok további jellegzetessége, hogy legyengült immunrendszeru betegek (immundeficiensek, pl.: HIV-fertozött, leukémiás stb.) fertozései súlyosabb lefolyásúak és a test egyéb részeire is ráterjednek. A terápiára gyengén reagálnak és akár hetekig is fennállhatnak.

A FERTOZÉS KEZELÉSE

Általános szabály, hogy a kezelés akkor hatásos, ha minél hamarabb elkezdodik. A kezelés szájon át szedheto, illetve ajakherpesz esetén helyi vírusellenes készítmények (pl.: acyclovir, famcyclovir) alkalmazásából áll.

A fekélyek megjelenése után helyi kezelésként fertőtleníto hatású szereket is alkalmazhatunk a tünetek enyhítésére. Immnuhiányos betegekben, kiterjedt fertőzés esetén a vírusellenes szer adása a legtöbb esetben csak intravénásan ha #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése