Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. július 6., szerda

TUBERKULÓZIS-BCG OLTÁS


1-A FOGINY TUBERKULÓTIKUS FERTŐZÉSE-BEHATOLÁSI KAPU-PRIMER FERTŐZÉS.
2-AMINEK A KÖVETKEZMÉNYE A NYAKI NYIROKCSOMÓK KÉTOLDALI MEGNAGYOBBODÁSA.

A tuberkulózis,-B.C.G. oltás-

Emlékeztető-A közelmúlt emberi társadalmának egyik emésztő egészségügyi gondja a tuberkulózis volt,mint a évszazados emberi

nyomor következménye. Megszámlalhatatlan emberi életet követelt ez a kór.

Amióta KOCH felfedezte a tuberculózis bacilusát,a kutatókemberfeletti munkát végeztek a hatásos oltóanyag kidolgozására,valamint a megfelelő gyógyszerek feltalálására és alkalmazására.

Hogy milyen hatalmas lépés volt ez az orvostörténelemben csak azok tudják értékelni a maga töténelmi valójában akik átélték ennek a betegségnek a virágkorát-Pályám kezdetén egy bányaközpontban találkoztam ezzel a még akkor tömegjellegü,pusztitó rémmel.A fiatal bányászok között ez volt a vezető halálok.Akkor még csak a temetéseken elhangzott –bányász himnusz-akkordjai emlékeztettek a tuberkulózis elleni küzdelem mindennapi kötelességeire.

Később amikor már a szatmári-Lükő Béla-kórház gyermekosztályán találkoztam a tuberkulózisban szenvedő gyermekek kegyetlen olykor halálos kimenetelü kórképeivel még rettenetesebbé vált számomra ez a betegség.A sokszor halálos kimenetelü agyhártyagyulladás ,a hashártya és mellhártya gyulladásokáltal okozott folyadékgyülemek leszivása mindennapi szomoru élményanyagommá vállt.

A tuberkulózis a nyomor az éhinség megbetegedése.

Ameddig és ahol ez létezik –ott még él a tuberculózis melegágya-

Tehát ez még nem egy eltünt, elfelejtett kórkép.

A tuberculózis a világ egyik legtöbb halált okozó betegsége. Ma már létezik rá gyógymód, ám még mindig több mint 2 milliárd embert fertőzött meg a betegséget okozó Mycobacterium tuberculosis bacilus.

Az esetek döntő többségében a bacilus a tüdőt támadja meg, de az sem számít kuriózumnak, ha a betegség a nyirok-, a keringési, esetleg a központi idegrendszeren jelentkezik. Európában a lakosság szaporodását arányaiban nem követte a betegek száma, az alacsonyabb életszínvonalon élő lakosok között (akár a fővárosban is) a mai napig sok tébécés beteget találni.

Mivel az esetek nagy részében a tüdő a központilag érintett szerv, a legtöbb tünet is a tüdő működésében jelentkezik:mell-, illetve hátfájás;vér felköhögése;többhetes köhögési rohamok.

Emellett tapasztalható még láz, borzongás, izzadás, különösen alvás közben, étvágytalanság, fogyás, sápadtság és gyakori fáradtság.

A betegség felismerésében kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek.

Hogyan kapható el a tbc?

A tbc elsősorban cseppfertőzéssel terjed, tehát a köhögés, a köpködés, a tüsszentés, a nyállal való érintkezés (csókolózás, szex, táplálkozás) mind veszélyt jelenthetnek. Ezenkívül a fertőzött tárgyak is veszélyesek. De a fertőzött szoptató anya is átadhatja gyermekének, mint ahogy szervátültetéssel is terjedhet. A betegek általában azokat fertőzik meg, akikkel szinte naponta találkoznak, hiszen a fertőzéshez többszöri találkozás szükséges a bacilussal. Kivételt jelentek azok, akiknek az immunrendszere legyengült (a HIV-fertőzöttek például különösen veszélyeztetettek: a világban élő 40 millió HIV/AIDS fertőzött egyharmada egyben tébécés is, ráadásul néhány hónappal az után, hogy elkapta a betegséget, meg is hal).

A baktérium, miután belélegezték, megtelepszik a tüdőben, majd amint az immunrendszer gyengül, fertőz, és a vérrel a test bármely területére eljuthat – a vesékbe, az agyba, a gerincbe –, ám ott nem fertőz.


A gümőkor nem csak a felnőttekben fordul elo. A gyermek életének elso két évében nagy a hajlam arra, hogy a korokozó az egész szervezetében elterjedjen.

A gyermek a fertozést megkaphatja embertől és tehéntől egyaránt

.A mi generációnk még végigélte a tuberkulózis minden klinikai válfaját,nem kevás esetben azoknzk a drámai kimenetelével -

Megelőzés: gyerekeknél a TBC –s betegek száma nagyon lecsökkent köszönhetően a kötelező védooltásnak (BCG) amit 0-6 hetes korban kapnak az újszülöttek általában az újszülött osztály elhagyása előtt.

A BCG oltásban részesült csecsemők oltási helyét 6 hónapos korban ellenőrizni kell. Ha az oltás helyén beszűrődés vagy heg nem látható az oltást meg kell ismételni.

A felnőtteken is végeznek bizonyos idoközönként TBC szurést így kisebb az esélye, hogy elkapják.

TUBERKULÓZIS - B.C.G. VÉDŐOLTÁS

Régen a TBC Európa-szerte elterjedt, sok áldozatot követelő fertőző betegség volt. Legismertebb formája a tüdőtuberkulózis, kórokozója, a Mycobacterium tuberculosis azonban minden szervet képes megbetegíteni.

A védőoltás bevezetésének, a tüdőgondozó hálózat megszervezésének, a szociális helyzet javulásának, az állattartás kontrolljának köszönhetően, nagyméretű járványokkal nem kell számolni.
2004-ben a WHO Európai Régiójának 52 országa közül 51 országból összesen 414 163 TBC megbetegedést jelentettek, A hazai csecsemő kori oltási rend szükségessé teszi a gyermekek/serdülőkorúak tuberkulózisának fokozott monitorozását és az eddigieknél is szigorúbb kontaktvédelmet (beteggel való érintkezés), a veszélyeztetett és fertőzött fiatalok megelőző kezelését. A gyermekeken (14 éves kor alatt) előforduló tbc-s megbetegedéseket egyéni klinikai- járványügyi elemzésnek kell alávetni.

Védőoltás: BCG

A BCG-vakcinát 80 éve alkalmazzák a tuberkulózis megelőzésére. Valószínűleg ez a legtöbbször alkalmazott védőoltás a világon. A számítások szerint 1921 óta mintegy 4 milliárd adagot adtak be, és napjainkban is világszerte évente 100 millió körüli újszülött kap BCG-oltást, elsősorban a WHO Expanded Programme of Immunization (EPI) keretében..

A gyermekkori tuberkulózis kiemelkedően kedvező alakulása-

-elsősorban az újszülöttek teljes körű BCG vakcinációjának az eredménye.
A BCG-vakcinációval a fertőzést követően kialakuló, ú.n. gyermek-típusú "primér" tuberkulózist és annak korai generalizációját (miliáris tbc,agyhártyagyulladást lehet megelőzni. A BCG-vakcinációnak nincs másodlagos hatása, azaz nem befolyásolja az ú.n. felnőtt típusú, "postprimér" tuberkulózis kialakulását (kavernás tüdő tbc).
Az oltás a Bacillus Calmette et Guerin rövidítésből kapta a nevét.

Oltási reakció, oltási szövődmény

Az élet első napjaiban szigorúan a bőr rétegei közé (intracutan) adott igen csekély mennyiségű (0.05 ml) oltóanyag bejuttatása után hetekkel (hónapokkal) sárgásan elszíneződő göbcse jelenik meg. Az immunológiai reakció eredményeként az elsajtosodott szövet kiürül, pörkkel fedett seb hetekig észlelhető. A var általában 2-5 hónapon belül leesik és helyén 2-10 mm átmérőjű felületi heg marad. Mindig a bal felkaron kell keresni az oltás helyét! Ezt a szabályos oltási reakciót a háziorvos ellenőrzi, oltási reakció hiányában az oltást 6-12 hónapos kor között megismétli.
Amennyiben borsónyinál nagyobb duzzanat keletkezik, esetleg a hónalj alatti nyirokcsomó duzzanata is észlelhető, feltételezhető, hogy az oltóanyag a bőr mélyebb rétegeibe került, vagy a szükségesnél több volt a befecskendezett mennyiség. A nem kívánt reakció különösebb kezelést nem igényel, szárazon tartása és védelme a mechanikai irritációtól (dörzsölés) elegendő. Igen ritkán a hónalj alatti nyirokcsomó extrém mértékű duzzanata miatt sebészi feltárás szükséges.

Gyakorta tapasztalható, hogy a BCG reakció körül vérbő, hámló, esetenként hólyagos kiütés keletkezik, mely jelenség az immunológiai reakcióval összefüggésben zajlik, Nyugtató, hidratáló krém gyorsíthatja a folyamat múlását. BCG oltással egy időben vagy szabad időközzel bármilyen oltás adható, de oltásra a bal felkart 3 hónapig nem lehet használni!

Oltási ellenjavallat

§ Akut lázas betegség

§ Immunológiai károsodás (veleszületett, kemoterápia után szerzett, HIV pozitív anya gyermeke, terhelő családi kórtörténet, pl.: veleszületett immunhiány)

Koraszülöttek oltása stabil belgyógyászati állapotban testsúlytól függetlenül elvégezhető!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése