Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. augusztus 5., péntek

A GYERMEK VÉRMÉRSÉKLETÉRŐL

Genetikailag öröklődik a vérmérséklet

A gyermekek temperamentumáról eddig is úgy tartották, hogy öröklött dolog, most azonban egy kanadai kutatócsoport bebizonyította, hogy valóban az.

A temperamentumot az agy frontális lebenye szabályozza. Ha a bal oldali lebeny az aktívabb, a gyermek kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb, ha a jobb oldali, akkor könnyebben kijön a sodrából és nehezebben nyugszik meg.

A McMaster Egyetem kutatói azonban most azt is kiderítették, hogy a DRD4 nevű gén összefüggésben áll a temperamentummal. Azok a gyerekek, akik a gén rövidebb változatával rendelkeztek, nyugodtabbak voltak, míg a hosszabb változattal rendelkezők nyugtalanabbak voltak, kevésbé tudtak odafigyelni és nehezen nyugodtak meg.

A Psychological Science c. magazinban közzétett felmérés adatai tudományosan is bizonyítják azokat a korábbi kutatásokat, amik bizonyították, hogy az ingerkereső, nyugtalanabb típusú szülők gyermekei is ingerkeresők lesznek

“De mit csináljak, ha a gyermekem a nyugtalanabb fajtába tartozik?” – merülhet fel benned a kérdés teljesen jogosan.

Először is: ha tudatosul benned és elfogadod, hogy a gyermeked belevaló típus, akkor képes leszel elfogadni ezt a helyzetet – ez már önmagában sokat segíthet, hiszen nem azon fogsz rágódni, vajon mit rontottál el, amiért ilyen nyüzsgős a babád, vajon mi baja lehet.

Másodszor: ha temperamentumosabb a gyermeked, akkor ennek megfelelően kell őt kezelned. Sok mozgás, sokféle változatos program a lakáson belül és kívül is, sok idő a szabad levegőn – ez kielégíti az állandó ingerkereső adottságát. Valamint nála nagyon fontos a határozott napirend, a jól körvonalazott szabályok az életében, a kiegyensúlyozott, következetes, rendszeres élet ahhoz, hogy ne legyen sírós, később pedig hisztis és elviselhetetlenül akaratos.

Mivel ő nyugodt társaival ellentétben kevésbé tudja a napirendjét szabályozni, ezért szükség van rá, hogy te segíts neki ebben, különben rendszertelen lesz az élete és alvászavarok léphetnek fel.

Ha a gyermeked hisztizik és nem érted miért, ha mindenki osztogatja a tanácsokat és ettől folyton elbizonytalanodsz, ha nem érted, miért akaszt ki néha teljesen a gyermeked és miért mondasz olyasmit neki, amit később magad is megbánsz, akkor vedd tudomásul ezeket a tényeket.



#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése