Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. március 31., csütörtök

SZATMÁRHEGY-DÓNÁTH KÁPOLNA


-SZATMÁRHEGY JELKÉPE -A DÓNÁTH KÁPOLNA #1 Dr.BauerBela

A DÓNÁTH-KÁPOLNA

#1 Dr.BauerBela

SZATMÁRHEGY

-SZATMÁRHEGY-

-

Amikor a római katólikus elemi népiskola tanulója voltam 1941-ben,1o éves koromban nyári üdülő tábort szerveztek nekünk Szatmárhegyen.Ez volt az első ilyen jellegü élményanyagom gyermekkoromban.A Szatmárhegyi Iskola tantermeiben voltunk elszálásolva.

Szabó Jani bácsi volt a szakács aki nagy gőzölgő üstben főzte a mindennapinkat.Ő volt a tábor lelke-szervezte a lepényevési versenyt,a zsákbafutást,kirándulásokat,tábortüzeket.Annak idején még fiatalok és erősek voltak a Fő utcai-jegenyefák és minden szép maradt emlékezetemben

arról a két hétről amit ot eltöltöttem.

A későbbiekben Szatmárhegynek mindig volt egy különös vonzereje-ahová mindig vágytam,mindig felszabadultnak éreztem magam

ha ott voltam.

Amikor megadatott a lehetőségem a sors megengedte hogy legyen egy stabil lakhelyem és kertem-kiéltem minden gyermekkori vágyálmomat./szőlészet,gyümölcstermesztés,kertészkedés és postagalmb tartás/Három évtizede minden szabadidőnket ott töltöttük.

A rózsáim páratlan szépek voltak,a fenyőfáim megvédenek a nyári hőségek tikkasztó kinjától- #1 Dr.BauerBela

KISMAMA-BLOG-LELKI FELŐDÉS 3 ÉVIG

A BABA LELKI FEJLŐDÉSE 3 ÉVES KORIG

Érdekes dolgot figyeltek meg a kutatók a gyerekek fejlődése kapcsán: függetlenül attól korábban hogyan fejlődtek a gyerekek, 3 évesen nagyjából ugyanazt tudják, ugyanarra képesek. Még a koraszülöttek is 3 éves korra hozzák be a lemaradásukat.

Az az igazán klasszikus dackorszak mostanában kezdődik. A gyerek már meglehetősen okos, ezért azt gondolnánk, most már mindent meg lehet vele tárgyalni, de sajnos ez nem minden esetben működik, ezért meg kell nézni, mi áll a dacoskodás hátterében.

A dacnak most már általában oka van és ez itt nem kifejezetten az akaraterő próbálgatásáról szól, mint 2 éves kor előtt, hanem összetettebb folyamatok állhatnak a háttérben. Például fáradtság, testvérféltékenység, vagy a figyelmet szeretné magára felhívni.
Gyakori ok az is, ha nem ért valamit a gyerek
. Például van egy jól kialakult szokás, amin mi változtatunk és őneki nem magyarázzuk meg miért.

Miért? Apropó, ebben a korban érkezik el a szülők kedvence, a “miért?” korszak. A gyermeket most már nem az érdekli, mi micsoda a világban, hanem annak összefüggései foglalkoztatják. Adjunk neki egyszerű, számára is érthető válaszokat, de soha ne ferdítsünk, mert megjegyzi

Napjában többször is megkérdezheti ugyanazt a dolgot, de most tartsuk magunkat a jó öreg mondáshoz, miszerint “Úgy tanul a gyerek, ha kérdez”, mert ez az időszak nagyon fontos az ő világképe szempontjából.

Már egészen komplex feladatokat is rá lehet bízni, mert a 2 tagból álló feladatokat is megérti (pl. “Vedd ki a lábost a mosogatóból és tedd a szekrénybe”), fáradhatatlanul segít a konyhában, minden érdekli, de ha nincs kedve, most már tudja, hogy ellent is lehet mondani.

A legtöbb gyerek ebben a korban kerül óvodába. Ebben a korban már valóban fontos a gyerektársaság, a kicsik élvezik a többi gyerek jelenlétét és most már kooperálnak is egymással játék közben, azonban épp annyira van szüksége az anya jelenlétére is, mint a gyermektársaságra. Valójában az egész napos óvodai tartózkodás még nagyon elfárasztja őket. A kiscsoportosok az első hónapokban általában holtfáradtan mennek haza, függetlenül attól, hogy délután aludtak-e, este nyűgösködnek és ez általában az első fél-1 évben el is tarthat.

Valójában a legoptimálisabb megoldás az lenne, ha 4 éves korig csak délelőtt járnának óvodába, mert ebben a korban még kötődnek a velük levő felnőtt személyéhez is, tehát tulajdonképpen az anyát a kiscsoportosoknak még az óvónéni helyettesíti, és kevésbé számít a csoporttársak jelenléte.

#1 Dr.BauerBela

2011. március 30., szerda

A-DEÁK TÉR/FŐTÉR A 92O-AS ÉVEKBEN

#1 Dr.BauerBela

KISMAMA-BLOG-TÚLZOTT EHGEDÉKENYSÉG

TÚLZOTT ENGEDÉKENYSÉG

Amikor az újszülött sír két etetés között, ahelyett, hogy nyugodtan aludna, a szülők felveszik, járkálnak vele, és akkor csendben marad, legalábbis egy időre. De tegyük csak vissza az ágyikójába, rögtön kezdi az egészet újra. Nem kell azonban attól tartanai, hogy elronthatjuk őket az első két hónapban. Valószínű, hogy hasfájós a babánk, és ettől kínlódik. Amikor felvesszük azért hagyja abba a sírást, mert a mozgatás eltereli a figyelmét és megnyugtatja őt. A három hónapos csecsemőnél mát legyünk óvatosabbak! Ebben a korban a testi rosszullét leggyakoribb okai a hasfájás, nyűgösség, sírós időszak a legtöbb esetben mát megszűnik. Persze, amelyik csecsemőt sokszor felvették és sokat járkáltak vele, a sétáltatást, a társaságot továbbra is ugyanúgy igényli.

Ha a szülőt könnyű játékba vinni

Az elkényeztetés enyhe formája akkor fordul elő, amikor az anya állandóan játszik veleedü. Ettől a gyermek lassanként elfelejti, hogyan szórakozzék egyedül. Unatkozik, elhagyatottnak érzi magát, ha egyedül hagyják, azért sír, hogy felhívja magára a figyelmet. Ami eleinte mulatságosnak tűnik a felnőttnek, később fárasztó munkává válhat.

Ha az anya, valahányszor kicsit nyűgös a gyerek, rögtön felveszi és ringatja, néhány hónap múlva azt látja, hogy amikor csak ébren van, szinte mindig nyűgösködik és nyújtja karját, hogy vegyék fel. Ha a mama továbbra is enged, a kicsi hamar rájön,

hogy ujja köré csavarhatja a mamát. Az elkényeztetés leggyakoribb az első gyereknél. A szülők hajlamosak arra, hogy mindazokat a reményeket és félelmeket, amelyeket saját magukkal kapcsolatban éreztek, átvigyék elsőszülöttükre. Az elkényeztetésben közrejátszik az aggódás is, hogy kizárólag ők a felelősek a baba biztonságáért és boldogságáért. Éppen ezért amikor sír úgy érzik, hogy tenniük kell valamit. A második gyereknél már több tapasztalattal és érzékkel rendelkeznek, tudják, hogy időnként saját érdekében meg kell tagadni bizonyos dolgokat a gyerektől. Már nem éreznek bűntudatot, ha néha meg kell keményíteniük a szívüket. Egyes szülőkben több a hajlam, hogy elkényeztessék gyereküket. Például, ha túl sokat kellett várniuk az első babára és attól félnek, hogy már több nem lehet. Ilyenkor a gyerektől várják, hogy megvalósítsa mindazt, ami nekik az életben nem sikerült, eközben pedig a gyerek rabszolgájává válnak. Könnyebben elkényeztetik gyereküket azok a szülők, akik örökbe fogadták a babát, és úgy érzik, hogy csak emberfeletti teljesítményekkel tudják bizonyítani, hogy eleget tesznek a szülői feladatnak. Hajlamos az elkényeztetésre az a szülő is, aki szégyelli, ha valamiért megharagszik a gyerekére, és azzal akarja helyrehozni a dolgot, hogy inkább mindent megad neki, amit csak akar. Bármilyen ok is rejlik mögötte, ezek a szülők mind kicsit túlságosan készek arra, hogy feláldozzák saját kényelmüket és jogaikat, hogy megadjanak mindent. is Ebből nem lenne semmi baj, ha a kisbaba tudná, hogy mit kell kívánnia. De még nem tudja, mi a jó neki. A természetben, az ösztöneiben van, hogy a szülőktől várja a biztos irányítást. Ha a szülők nem következetesek, a gyerekbenbizonytalanság támad.

Hogyan tegyük jóvá ez elkényeztetést?

Minél hamarabb észreveszzük, annál könnyebb a hibát helyrehozni. Persze sok akaraterő kell hozzá. Először is tisztáznunk kell magunkban, hogy ha a gyerek mindent

a szüleitől akar megkapni, ha túl követelőző lesz, túlságosan hozzákötődik a szüleihez, és önállótlanná válik. Az elkényeztetett csecsemőnél előfordul, hogy nem akar aludni. Ez a rossz szokás észrevétlenül alakul ki, legtöbbször a hasfájós, sokat síró babák esetében. Az a csecsemő, aki kitartó éjszakai hadakozást folytat szüleivel, hogy ölben sétálgassanak vele, közben magával is küszködik, hogy el ne aludjon. Ez a küzdelem kimeríti a szülét és a babát is. A csecsemő napközben is ingerlékenyebb lesz, és néha kevesebbet eszik. Általában könnyű a kis zsarnokot leszoktatni az ilyen esti műsorokról, ha a szülők belátják, hogy azok éppolyan rosszat tesznek a babának, mint őnekik. A tennivaló egyszerű, rakjuk az ágyikójába, amikor eljön az ideje, köszönjünk el tőle kedvesen, de határozottan, és menjünk ki a szobából. Visszamenni nem szabad! Első este lehet, hogy 20-30 percig dühösen fog sírni, de ha látja, hogy nincs eredménye, egyszer csak elalszik. Második esete már esetleg csak 10 percig sír. A harmadik nap már rendszerint egyáltalán nem sír. Ezek az alvási problémák meglepően gyorsan rendbe jönnek.

#1 Dr.BauerBela

2011. március 29., kedd

KISMAMA-BLOG-VÁLÁS-KORCSOPORTOK

A VÁLÁS HATÁSA KÜLÖNBÖZŐ KORCSOPORTU GYERMEKEKRE

A válás egy kudarc legalizálása,amit többnyire megelőz az érzelmi elhidegülés.A gyermek későbbi magatartása aszerint alakul,hogy milyen életkorban érte a gyermeket a család szétbomlása illetve mennyire sikerült egy új megfelelő környezet reorganizálása.

A válás világszerte súlyos pszichoszociális probléma.Az ötvenes években csupán az Egyesült Államokban másfél mlió 18 évnél fiatalabb gyermeket és ifjút érintrtt a cszülők elválása és ezek száma mostmár évente mintegy 4-5oo ezrrel nő.

A válás a házasság problémájából adódik-a házasság célja szövetkezés és közös részvétel az otthon megteremtésére,egy keret képzése a gyerek nevelésére,akikben a szülők saját életsorsukat folytathatják.

A gyermekek fokozott felelősséget rónak a szülőkre,a válás nem csupán a felnőttek problémája hanem összefügg a gyermekek neveléséről vallott eltérő felfogással,vagy az arra való képtelenségről.

AZ OVODÁSKORBAN JELLEMZŐ TÜNETEK

Ebben a korban a gyermek kezdeti, leggyakoribb reakciója az elszakadástól, a szülőtől való eltávolodástól való úgynevezett szeparációs félelem. Számukra az egyik szülő kilépése a családból azt jelenti, hogy az eddig biztonságot jelentő kapcsolat váratlanul megszűnhet.

Az óvodáskorú gyermek ezért fokozottan igényli a szülő állandó jelenlétét, s nehezen viseli el a megszokott időrendjében történő változásokat /pl.: óvodába járás, a szülő munkába indulása /.

Jelentős szorongással éli át a szülő nélkül eltöltött időt, amit aztán újbóli találkozáskor agresszivitással reagál le.

Újabb elkülönülést jelent a gyermek számára a lefektetés ideje. Amit ugyancsak félelemmel él meg. Gyakran nem tudja az anya elaltatni gyermekét, vagy a pici éjszaka felébredve követeli az anyja figyelmét.

Gyakori a regresszió, vagyis a korábbi életkori fázisra jellemző viselkedési minták újraéledése, vagy korábbi fejlődési problémák ismételt jelentkezése.

A gyermek a fejlődési visszaeséssel jelzi, hogy időt kér az események feldolgozásához. Ilyenkor visszatér valamilyen korábbi játékához, vagy ismét bepisil, ezek a jelek jellegzetes tünetei a regressziónak.

E viselkedés szabályos lefutási ideje néhány hét. Ha a gyermek ez idő alatt elegendő támogatást és érzelmi biztonságot kap, a viselkedésbeli visszaesés megszűnik.

Az óvodás korú gyermek nem érti, hogy a szülők miért viselkednek ellenségesen egymással, miért veszekednek, és miért tűnik el az egyik szülő. Fantáziájában a halállal kapcsolja össze ezt az eltűnést, fogalmi zavar keletkezhet a piciben. A gyermek egész viselkedésében, zavartságában tükröződik, hogy elveszítette biztonságát. Az egyik szülő távozása visszautasításként jelenik Ennek a kiegyenlítésére szolgálnak az elveszített szülő visszaszerzéséről szóló fantáziák.

Időszakosan csökkenhet a játék élvezete is, vagy valamelyest többször és agresszívabban játszik társaival.

A KISISKOLÁS KORRA JELLEMZŐ TÜNETEK

A kisiskoláskorban nagy változások történnek a gyermek lelki életébenAz iskolába kerüléssel különösen fontossá váló értelmi szféra, az érzelmek addigi egyeduralmát csak akkor tudja zavartalanul felváltani, ha a szülők kielégítették, és továbbra is kielégítik a gyerek legfontosabb érzelmi szükségleteit.

Az ebben a korban jelentkező hatások azzal magyarázhatók, hogy a válás az említett váltást nehezíti vagy akadályozza meg: az egyik szülő elvesztése, a szülőkkel való megváltozott kapcsolat az érzelmi szféra megterheléséhez vezet, és ez jelentősen nehezíti, késlelteti a kritikus fejlődési szakasszal járó alkalmazkodást.

A gyermek fejlettebb értelmi képességi már segítik a válási élmény megértésében..

A szülők között kapcsolat megromlása nehezen magyarázható meg a 6-8 évesek számára is.

Az egyik legjellemzőbb reagálás az egyik szülő eltűnésére a szomorúság Veszélyes, amikor a gyermek ellenállás nélkül alárendeli magát a szülők küzdelmének: csendesen tűri, hogy mind a két szülő felhasználhassa őt a másik ellen. Ha ez fokozatosan beépül a gyerek személyiségébe, akkor ennek következménye az lesz, hogy érzéketlenné válik, lemond saját vágyairól, igényeiről és lassan önálló céljai, elképzelései eltűnnek.

A félelem már igazi, pl. a gyermek attól fél, hogy idegenekhez kerül, vagy hogy nem kap enni stb.

Erre az életkorra jellemző a legintenzívebb vágyakozás az eltávozott szülő után oly módon, hogy csak az ő jelenlétében, a testi közelségében érzi jól magát, árnyékként követi mindenhová, és ha időnként mégis el kell szakadnia tőle, ezt őszinte és jól érzékelhető kétségbeeséssel veszi tudomásul. Ennek komoly fizikai tünetei is lehetnek, amik csak a válást tervező szülő távozásakor lépnek fel ill. megjelenésekor el is tűnnek /pl.: szívtáji fájdalmak, asztmatikus légzési zavarok/. Másik ilyen fizikai megnyilvánulás, mintegy megtorló akció a gyakran előforduló éhségsztrájk. Tudatos agresszióból fakad.. A fiúk számára fontos ebben az életkorban, hogy megfelelő azonosulási mintát találjanak, egy azonos nemű felnőttben. Ezért az apa kilépése a mindennapos családi élet köréből súlyos veszteséget jelent.

Ilyenkor nem ritka, hogy a fiúk azonnal újraházasodásra próbálják rábeszélni az anyát. Ekkor már a gyerekek a családi élet viszonylag önálló szereplőinek számítanak, és egyre kevésbé védettek a szülők közötti nyílt konfliktusoktól. Az életkor előrehaladásával a gyermek mind alkalmasabbá válik arra, hogy szövetségessé váljék a másik szülő elleni harcban.

A NAGYOBB ISKOLÁSKORRA JELLEMZŐ TÜNETEK

. Amíg a kisebb gyermek haragja és a szomorúsága szétszórt, nem kötődik konkrét tárgyhoz, addig a nagyobb iskolás gyermekek legjellemzőbb reakciója az erőteljes, célra irányuló, tudatos düh, amiben már a morálistöltés is megjelenik. l. Az előző korcsoporttól eltérően ezek a gyermekek meglepően éretten és reálisan viszonyultak a szülők váláshoz. Igénylik, és megértik a válás körülményiről szóló tájékoztatást, egyben minden más korcsoporthoz képest nagyobb a veszélye annak, hogy a gyermek valamelyik szülő oldalán kénytelen részt venni a másik szülő elleni harcban.

A tapasztalatok szerint a szövetségbe vont gyermek válás utáni alkalmazkodása lényegesen nehezebb.

A gyerek saját magáról kialakított képe ekkor még erősen kötődik a családhoz, ezért a szülők válása, a korábbi családstruktúra felbomlása sokszor jelentősen megzavarj a formálódó identitást, és a hozzá kapcsolódó értékrendszer stabilitását.

A SERDÜLŐKORRA JELLEMZŐ TÜNETEK

A serdülőkorban a szülők válása legalább annyi veszélyeztető tényezőt rejt magában, mint a fejlődés korábbi szakaszában. Ha a serdülő nem érzi maga mögött a család nyújtotta biztonságot, nem tudja a saját üteme szerint váltogatni a gyermek és a felnőtt szerepeit: vagy „gyermek” marad és nem indul meg, ill. erősen késik a szülőkről való érzelmi leválás, vagy ellenkezőleg, élesen szakit gyermekszerepével, és szimbolikusan, vagy ténylegesen elhagyja a családját. Az érési tempó ilyen zavarai mellett további veszélyeztető tényezők térnyerése, az életkorra jellemző intenzív szexuális és agresszív késztetések így könnyen parttalanná válhatnak. Fantáziavilágának középpontjában a partnerkeresés és párválasztás áll. Így a válás kiváltotta szorongások is ezen a területen sűrűsödnek. Aggódni kezd saját házasságának kimenetele miatt, foglakozik, hogy soha nem köt házasságot, vagy nem akar gyermeket házasságából. A családról való érzelmi elválás időben egybeesik a gyermekkor családi szerkezetének valóságos széthullásával; a szülők válása folytán a serdülő számára kézzelfoghatóan jelenik meg az a tény, hogy a gyermekkor végképp visszahozhatatlan. Ha ezzel a problémával sikerrel birkózik meg, a családi krízis által befolyásolt érzelmi és intellektuális érés gyorsabb és teljesebb lehet, mint az átlagos serdülőé.

A GYERMEKEKRE VONATKOZÓ FELADATOKIII.

Hat olyan lélektani feladat van, amit az elvált szülők gyermekeinek hibátlanul kell megoldani:

Tudomásul kell venniük a házasság felbomlását, vagyis szembe kell nézniük a realitással.

Függetleníteniük kell magukat a szülői konfliktusoktól, és a szokásos elfoglaltságokat újra fel kell vállalniuk.

Fel kell dolgozniuk az egyik szülő elvesztésének / a családi mindennapokból való eltűnésének / élményét.

Fel kell oldaniuk a szükségképpen jelentkező haragot, és önvádlást.

El kell fogadniuk a válás véglegességét, le kell mondaniuk a szülők újraegyesítésének vágyáról.

El kell érniük, hogy a maga valóságában ítéljék meg az emberi kapcsolatok lehetőségeit.

#1 Dr.BauerBela

2011. március 28., hétfő

KISMAMA-BLOG-A BÁNTALMAZÁS

A GYERMEK BÁNTALMAZÁSÁNAK A KÖVETKEZMÉNYEI

A gyermek gyengesége miatt gyakran válhat az idősebbek-agrassiiójának a tárgyává-,az iskolában a tanár vagy túlkoros tanulók,vagy a családban a szülők részéről.Egyes közösségekben különösen veszélyeztetett a gyermek,igy kiemelése ebből a környezetből szükségessé válhat.Ez társadalmi szempontból is külön mérlegelendő,mert a valódi bántalmazást néha a család tagadása ellenére kell kideriteni,ami mögött igazságosnak felfogott fenyités,hirnévmegmentés állhat,vagy pedig a gyermek estleges vádjait kell obiektiven tisztázni.

A bántalmazásoknak általában csupán 5-1o %-át deritik fel,mert maga a sértés tanuk nélkül zajlik,de ha észlelik is a szomszédok,vonakodnak tanuskodni,Sajnos az orvosok is eltitkolják gyanujukat,mert nem látják bizonyithatónak,baleset vagy hanyagság következményeivel szemben.

Meg lehet különböztetni-elhanyagolt,fizikai szükségleteiben-ki nem elégitett és bántalmazott-brutalizált –gyermekeket,akiknek anyagi ellátottsága/ruházat,élelem stb/kifogástalan lehet.A bántalmazás súlyos egészséget kárositó következményekkel járhat,olykorvéletlenszerüen.Esetleg halált is okozhat.

Néha a –sokhelyütt látható vérömleny mér gyanussá teszi a szülők által emlitett baleseti eredetet.A kettős konturu verésnyomok,csikos bőrszineződés,égési sebek,kitépett haj stb-szintén baleset ellen szólnak.

A helyzetet sokszor megnehiziti,hogy a gyermek gyakran nem hajlandó-talán félelemből vagy bűntudatból-az őszinteségre,vagy az orvos nem tételezi fel egyes-jobb családokban-a brutalizálást.

Gyakran az ilyen kegyetlenkedés mögött-a család kezdődő felbomlása,nyomora vagy alkoholizmus állhat fenn.A tettlegesség többnyire az egyik szülőtől,főleg az anyától származik,mások a züllött,büntetett előéletü apa szerepét hangsúlyozzák.

A –bántalmazó szülőknek lehetnek jellemző vonásai-éretlenek-indulatosak-egocentrikusak-vagy szadisták.Az ilyen szülők nagyobb követelményekkel lépnek fel,segitő szerepüket nem töltik be a gyermekkel szemben,szükségleteit és esetleg képességkorlátait sem veszik figyelembe.Egyes éretlen szülők maguk keresnének gyermekként védelmet és szeretetet saját szülöttüknél,tehát a szerepet mintegy megforditják.

A brutális szülők kegyetlenkedéseit többnyire nem kiséri büntudat,jelentős részük,gyermekkorukban többszörös bántalmazást szenvedtek el.

Az –aggressiót-kiválthatja a gyermek sirása,bármilyen fajta ellenkezése,-néha a –kicsiny a bűnbak-a szülők egymás iránti ellenszenve esetén,főleg,ha békiteni próbál.A nem tettleges szülő biztathatja a másikat,hogy hallgatásával türi annak kegyetlenségét.

A súlyos testi bántalmazáso- zömmel a kisgyermekkorban történnek,mig az ún.-lelki kegyetlenkedés-idősebbeket is érinthet.A szülők pl-neveléi célzattal a kis iskolást –sötét szobába zárhatjá,éheztetik,szomjaztatják,térdeltetik.De minden tudatos psychés elhanyagolás vagy sadista jellegü dresszura-bánásmód már közvetve bántalmazásnak minősül,ami valószinüleg a gyermek fejlődésének torzulását váltja ki.

A –sértett gyermek-lehet passziv,vagy úgy reagál,hogy valóban felveszi a reá szabott tulajdonságokat.Sajnos a tévesen értelmezett –orvosi titoktartás-is hozzájárulhat a kegyetlenkedések elfedéséhez.A gyermek érdeke az orvosi titoktartásnál is fontosabb.

#1 Dr.BauerBela

KISMAMA.BLOG-FERTŐZŐ BETEGSÉG-BŐRTÜNET

FERTŐZŐ BETEGSÉGEK BŐRJELENSÉGEI.


Bőrtünetekkel elsősorban a gyermekkori fertőző megbetegedések járnak, kiütések formájában jelennek meg,egyesek könnyebben mások nehezebben ismerhetők fel.A kiütések jellegei függhetnek a betegségek stádiumaitól is.Ime néhány közülük azonnali tájlkozódás végett.:
- Vörheny (scarlatina): pontozott pír
- Rózsahimlő (rubeola): diszkrét rózsaszínű, színes gombostű fejnyi.kiütés
- Kanyaró (morbilli) borsónyi, lividvörös, összefolyó jellegü.
- Vírusos kiütés (exanthema virosa): legtöbbször rubeolára emlékeztet.
- Bárnyhimlő (varicella): foltos-göbcsés, hólyagos-pörkös stádiumok, gyorsan szaporodva, egymás mellett.


EGYÉB FERTŐZŐ MEGBETEGEDÉSEK:

Impetigo: A bőr staphylococcus vagy streptococcus, esetleg mindkettő baktérium által okozott fertőző megbetegedése.
- apró hólyagos: gyerekeken fordul elő elsősorban ( köznyelv ótvarnak nevezi).
- magas hólyagos: felnőtteken fordul elő.


Kis vörös folt jelenik meg, majd víztiszta bennékű hólyag (vesicula) alakul ki melyet gyulladásos gyűrű övez. Ha ezek megpattannak sárga színű váladék ürül. Folyamat gyorsan terjed, összefüggő felületet alakít ki.
Hygieniai hiányosságok miatt alakul ki főleg csöveseken, leromlott egészségi állapot miatt.


Herpes simplex: gyermekkori vírusfertőzés következménye, amely időszakosan fellángol. A bőrön és a nyálkahártyákon, valamint a genitalis területeken alakul ki.
1. bőr és nyálkahártyákon (száj) nagyszámú aphta szerű elváltozás jelentkezik magas lázzal és lepedékkel.

2. Genitáliákon égő érzés, fájdalmas vizelés, folyás észlelhető. Papulák és hólyagocskák jelenek meg.

Spontán gyógyul kb. egy hét alatt.


Gombás fertőzések: a gombás fertőzéseket hagyományosan két csoportra oszthatjuk: felületes és mély fertőzésekre.

A gombáknak három típusa ismeretes: dermatophytonok, sarjadzó és penész.
A gombák a nedves, meleg helyeket szeretik, igen ellenállóak a kezelési formákkal szemben. Megjelenéskor többnyire felületes, finom hámreakciót ad, amely általában körkörös. Az aktív és már gyógyult részek váltakoznak, erősen viszketnek.
Szemölcsök: Kicsi, kemény kinövések a bőrön, amelyeket általában vírus okoz, ennek megfelelően enyhén fertőzőek.

Öt típusukat különböztetjük meg:

  • Közönséges szemölcs: kissé kiemelkedik a bőr felszínéből, színe megegyezik a bőr színével, vagy szaruszerű, durva felülete miatt barnás színű. Nagysága 3-25 mm lehet, időnként egymásba kapcsolódhatnak. Bármely életkorban jelentkezhetnek, de leggyakoribb gyermekkorban, főként a kezeken. Fájdalommentes elváltozások, kivéve, ha nyomásnak kitett felületen helyezkednek el.
  • Lapos szemölcsök: sima felületűek, színük megegyezik a bőr színével, esetleg világosbarnák, méretük nagyon kicsi. Általában csoportosan tűnnek fel, leggyakrabban a gyermekeket érinti, főként bőrsérülések vonala mellett.
  • Talp szemölcsei: Kemények, kör alakúak, alapjuk mélyen a talp vagy sarok szövetébe ágyazott. Gyakran fájdalmasak. Ha felületüket lekaparjuk sötét pontok válnak láthatóvá – ezek a szemölcsöket ellátó erek
  • ARC szemölcsök: vékony, kocsányos képződmények, melyek kb. 3 mm hosszúak és kemény hegyük van. Rendszerint az arcon, nyakon, állon, szemhéjakon egyenként vagy csoportosan nőnek
  • ANO-GENITÁLIS szemölcs: a papilloma, vírus okozza. Többszörös, kis méretű karfiolszerű kinövések a külső nemi szerveken és a végbélnyílás környékén..
    A legtöbb szemölcs maximum néhány hónap alatt spontán is eltűnik, de esztétikai okok valamint az esetleges fájdalom miatt kezelésre szorulnak: speciális ecsetelők, sebészeti eltávolítás, lézerkezelés.


A bőr parazitás megbetegedései:


1. Scabies- rüh:

Leggyakoribb tünetei: az éjszakai viszketés, viszkető vesiculák, pustulák, esetleg járatok különösen az ujjak közeiben és a csuklótájon. Az atkák, peték, barna pontok csak mikroszkópos vizsgálattal láthatók. Fertőzés útján terjed, általában testi kontaktus útján.

Kezelése: Novascabin illetve Jacutin oldat illetve krém használata az egész testfelületen két alkalommal közte szünetet tartva. A visszafertőzés elkerülése érdekében célszerű a családot vagy közösséget egy időben kezelni, valamint a ruházatot is fertőtleníteni – forró vizes mosás, vasalás esetleg megsemmisítés.

2. Pediculosis – tetvesség:

Az élősködőnek három faja ismert – a fejtetű, a lapostetű és a ruhatetű. A fejtetű a hajszálak között telepszik meg, itt rakja le serkéit erős viszketést okozva.
A lapostetű a durvább szőrzetben jelentkezik, szintén erős viszketést okoz, ugyanígy a ruhatetű is mely a test piheszőrzetén rakja le serkéit.
Kezelése: Nittifor vagy Pedex oldattal való kezelés, valamint a környezet fertőtlenítése a visszafertőződés elkerülése miatt.


3. Egyéb ízeltlábúak okozta bőrbetegségek:
- Poloska: ágy vagy bútorok hasadékaiban él, csípései vonalakban vagy csoportosan fordulnak elő. Feltehető, hogy szerepet játszik a hepatitis B átvitelében
- Bolhák: A bolhák vérszívó paraziták, melyek az emberek, kutyák, macskák és egyéb fajok véréből táplálkoznak.
- Kullancsok: általában alacsony növényzetben élnek, sokféle betegséget okozhatnak, ezért a bőrből való eltávolításuk igen lényeges. Lyme-kór, kullancs encephalitis.
Igen jelentős még a bőr színének megváltozása a hepatitisben, mely gyakran vírus eredetű megbetegedés. Az icterusos beteget a pontos diagnózis felállításáig minden esetben el kell különíteni.

Az ápolás, gondozás, rehabilitáció elvei:
A bőrgyógyászati megbetegedéseket elsősorban külsőleg kezeljük. Ilyen kezelési módok:
- Hűtőborogatás
: viszketést, gyulladást csillapít, fertőtlenít.
- Párakötés: vérbőséget idézünk elő, vagy a már meglévő gyulladást fokozzuk.
- Gyógyfürdő: csecsemő vagy felnőtt beteget bőrgennyedés esetén enyhe fertőtlenítő oldatban fürdetjük.
- Kenőcsök: a kenőcsalapanyaghoz kevert gyógyszerek a bőrben helyi hatást fejtenek ki.
- Rázókeverék: viszketés csillapítására alkalmazzuk.
A vizsgálatot és kezelést mindig jó megvilágításban, gumikesztyűben végezzük. A kezelés során alkalmazott ecsetelőket, kenőcsöket tamponnal visszük fel a bőrre, vigyázva arra, hogy a már használt tamponnal ne nyúljunk a kenőcsös tégelybe. A gyulladásos, hólyagos vagy pörkös, gennyes területeket mosdótálban az egész testet fürdőkádban fürdetjük – a kezelés befejezése után gondosan fertőtlenítünk. Fürdetés után először a környéki, ép felületeket töröljük meg, csak azután a beteg területet – óvatosan, dörzsölés nélkül, enyhe rányomással végezzük. A törlésre használt textilt szintén fertőtlenítjük.
A ragtapaszokat mellőzzük. Igen fontos a betegek körömápolása: körmük legyen mindig tiszta és rövidre vágott – vakarózással ne tudja továbbvinni a fertőzést, illetve ne fertőzze felül a sérült bőrfelület

A VITILIGÓ-t az alábbi rendellenességek okozhatják :

A VITILIGÓ egy szerzett autoimmun bőrelváltozás, mely a stressz, sokkhatás, valamint a pubertáskori és életkorbeli hormonváltozásokkal aktiválódik. Feltételezhető családon belüli halmozódás, azaz genetikai hajlam.
A betegnek az immunrendszere kibillen egyensúlyából, és a vitiligó nevű betegséget előidéző szerveket támadja meg. Fontos kiemelni a vegetatív stressz, és a pszichoszomatika fontosságát.

#1 Dr.BauerBela

2011. március 27., vasárnap

RÓPPOSTA GALAMBJAIM


-GYERMEKKOROMBAN ÉN IS KEDVELTEM AZ ÁLLATOKAT-LÉVÉN HOGY A KÖRNYEZET AHOL NEVELKEDTEM,A HIDONTULON, A GYERMEKEK HATÁRTALAN ÖRÖME VOLT A KISÁLLATTENYÉSZTÉS.
/GALAMBOK,NYULAK,ÉNEKESMADARAK,SZELID GERLICÉK ÉS TERMÉSZETESEN A SZEMÉLYES TULAJDONU KISKUTYÁK ÉLETÜNK HŰSÉGES NAGY ÖRÖMEI-AKKOR NEM TUDTAM KIÉLNI TELJES INTENZITÁSSAL EZEKET A GYERMEKKORI ÖRÖMÖKET,MERT AZ ISLKOLAI TELJESITMÉNY HATÁROKAT SZABOTT.MIUTÁN- SZABAD EMBER- LETTEM A MAI NAPIG IS VANNAK POSTAGALAMBJAIM-
-iME AZ EGYIK NAGYON SZÉP POSTAGALAMBOM,AMIT A TERMÉSZET
SZÉP ALKOTÁSÁNAK TARTOK.

KISÁLLATTENYÉSZTÉS/GALAMBOK,NYULAK ÉNEKES MADARAK,SZELIDGERLICÉK
#1 Dr.BauerBela

KISMAMA-BLOG-AZ IKREK HAVÁBAN SZÜLETETT

HA A GYERMEK AZ IKREK HAVÁBAN SZÜLETETT

Tudjuk, hogy a kisgyermeket minden érdekli, ami csak történik körülötte, de ha az Ikrek jegyében született, csaknem mindenkin túltesz kíváncsiságával.

Igyekszik mihamarabb kapcsolatba kerülni a körülötte élőkkel. Erős közlésvágya miatt általában korán elkezd beszélni, és hogy megtudhassa, mi van a kiságyon-pelenkázón túl, többnyire gyorsan és ügyesen megtanul helyet változtatni is. Szereti, ha sétálni viszik, ha változatos helyszíneken tájékozódhat arról, milyen is a világ;

Élénk figyelemmel kíséri a körülötte zajló eseményeket, és rendkívüli mértékben igényli a társaságot. Amit lát és hall, azt a későbbiekben javarészt rögtön tovább is adja, mivel igen lényeges számára, hogy az aktualitásokról ő tájékoztathassa elsőként környezetét. Érdemes már akkor is sokat beszélni hozzá, amikor ő maga még csupán mimikával és hangokkal képes visszajelezni.

Mozgékonyságából adódóan nevelése sok türelmet és odafigyelést kíván. Fontos, hogy nap mint nap biztosítsuk számára a megfelelő mozgáslehetőséget és levegőzést, különben nem lehet vele bírni. A rendszeres tevékenységekre, a szokásrendszer elfogadására elég nehezen vehetjük rá, ám éppen azért, mert igencsak könnyen motiválható, az Ikrek-gyermek számára nagyon fontos a jó napirend kialakítása.

Mindig gondoskodni kell arról, hogy eleget pihenjen
, mivel a sok élmény intenzív befogadása és feldolgozása során hajlamos túlfárasztani magát. Elalvás előtt teremtsünk körülötte nyugodt körülményeket, és türelmesen, nyugodtan várjuk ki, amíg lassan lecsendesedik.

Étkezései nem zajlanak feltétlenül mintaszerűen. Inkább többször eszik keveset, mint egyszerre sokat, és ha már elégnek találja, nem táplálkozik tovább. Önállóbb korában meg-megfeledkezhet arról, hogy a neki csomagolt uzsonnát elfogyassza, hiszen mindig történik körülötte valami érdekes dolog, amiből semmiképpen sem akar kimaradni.
Játékait viszonylag hamar megunhatja, ezért pénztárcakímélő megoldásként ajánlatos olyasfajta eszközöket beszerezni számára, melyek variálhatók vagy mozgáshoz köthetők.

Amint az Ikrek-szülött nagyobbacska lesz, szülei megtapasztalhatják, hogy a kitartás és a rendszeretet nem tartozik legfőbb erényei közé. Egyszerre több dologba is belefog, közülük sokat félbehagy, hogy máris új kaland után nézhessen. Nem árt biztatni, hogy lehetőleg fejezze be, amit elkezdett, vagy legalábbis számolja fel megkezdett tevékenységét (rakja el a széthajigált játékokat, ruhákat). A példamutatás természetesen jelentősen megerősítheti az ilyesféle nevelő szándékú kérést.
A gyermekközösségekbe többnyire jól beilleszkedik, sok barátot szerez, igaz, váltogatja is őket. Bár a hangyaszorgalom távol áll tőle, gyors felfogásának köszönhetően nemigen akad problémája a tanulással. Az alapos, elmélyült ismeretszerzés helyett sokkal szívesebben választja az információk könnyed felcsipegetését, ez pedig hajlamossá teheti a felületességre is..

Növekedése során, mint mindenki más, az Ikrek-gyermek is egyre gyakrabban kerül önálló döntéshelyzetbe. Ez pedig nem ritkán problémát jelent számára, ugyanis egy-egy lépés mellett és ellen egyaránt rengeteg racionális, logikus érvet képes kiagyalni. Végül aztán az önmagával folytatott belső vitába belefáradva fejest ugrik az eseményekbe, vagy ha teheti, halogató technikát választ. Mindez épp olyan erőteljesen kihathat kapcsolatai alakítására, mint pályaválasztására.

Felnőttként javarészt emberközeli, mozgékonyságot és jó kommunikációs készséget kívánó területen bukkan fel. Jól megállja a helyét kereskedelmi, újságírói, szállítmányozási, utaztatási pályán, de tolmácsként, tanárként vagy menedzserként is boldogul.

#1 Dr.BauerBela

2011. március 26., szombat

KÖTŐDÉSEK-A ZSIDÓ-KORZÓ

A ZSIDÓ-KORZÓ ÉS ANNAK KERESKEDŐI.

A Kazinczy-tól egy lépés és ott volt a zsidó korzó, ahol az üzletsoron mindent árut megtaláltál és ahol/főként csehszlovákiából és lengyelországból hozták az árut és még déligyümölcs lerakat is volt.A tulajdonosok döntő többsége zsidó származásu volt.Megemlitem hogy a század elejei években 13 ezer zsidó,4oo körüli román és a többi 3o.ooo-ig magyar származásu lakosa volt a városnak.A magyarok,gazdák,iparosok a zsidók a kereskedelem és pénzügyi világ hozzáértői voltak.A tehetősebb zsidó réteg az uralta majdnem az egész központ kereskedelmét.

A Várdomb utcán a szegényebb zsidók éltek és mint rövidárusok,rőfösök keresték kenyerüket és általában nagycsaládosok voltak.A tulajdonképpeni-zsidó korzó-az –Iparos Otthon-Swartz üzletétől a várdomb utca és Főtér sarka és egészen a Spitz Béla textilnagykereskedő/a mostani ASTÓRIA szálló épülete.Ennél a kereskedőrétegnél észleltem az évezredek folytán kialakult hajlamukat erre a foglalkozásra.

Akár két példát is mondhatok-a zsidó kereskedővel egyszerüen nem lehetett összeveszni-a feltúrázott vevőt mindig csititgatta,majd egy ajánlatott neki ilymódon-nézze aludjunk mindketten 1-2 éjtszakát,gondolkodjunk és biztos vagyok benne hogy jól jövünk ki mindketten-vagy-jóanyám télikabátszövet után nézelődött a Spitz Béla üzletében.Ő odajött hozzánk és ajánlotta a közelmultban lengyelországból hozott árut.Annak idején apám a fronton volt és nem engedhettük meg magunknak a szövet megvásárlását és ezt elmondta Spitz-nek-Erre Ő igy válaszolt-Asszonyom ön az én megbizható kliensem,vigye el az árut mert ilyenhez ritkán jutunk hozzá és amikor lesz pénze kifizeti.Kommentár nélkül.-

#1 Dr.BauerBela

KÖTŐDÉSEK-A ZSIDÓ KORZÓ


LIGETI ZSUZSA GYÜJTEMÉNYE-A DEÁK-TÉR-ZSIDÓ KORZÓ-BEM UTCA #1 Dr.BauerBela

KISMAMA-BLOG-KERÉKPÁROS BALESETEK

KERÉKPÁROS BALESETEK GYERMEKKORBAN

Örvendetes módon a kerékpáros turizmus növekvő tendenciát mutat, szinte valamennyi kerékpárkölcsönzőben lehet gyereküléses kerékpárt beszerezni. Akár biciklis ülésben, akár saját kerékpáron közlekedik gyermekünk, nem árt néhány dologgal tisztában lennünk.

Milyen kerékpárülést válasszunk? Az elmúlt tíz évben rohamosan nőtt azon családok száma, ahol már egész kisgyermekkortól biciklizéshez szoktatják a gyermeket. Nem mindegy azonban, hogyan! Kerékpáros ülésbe csak olyan gyermeket ültessünk, aki már stabilan ül, meg tudja tartani magát. A biciklis ülések közül mindenképp olyat válasszunk, amely a vázra szerelhető - azaz nem a csomagtartóra. Egyrészt ez stabilabb, másrészt rugalmas, így nem terheli a gyerek gerincét. Szintén nagyon fontos szempont, hogy az ülés megfelelő védelmet biztosítson a küllők ellen. Kisgyermekek körében nagyon gyakori az úgynevezett "küllős baleset", ami akkor következik be, amikor a gyermek lába védelem hiányában beszorul a küllők közé. Amellett, hogy súlyos lábsérülést szenvedhet, a kerék hirtelen blokkolása miatt szinte biztos az esés. A gyerekülések egy részénél ez oldalfallal, másikuknál a lábak rögzítési lehetőségével van megoldva. Az ülés biztonsági övét mindig állítsuk a megfelelő méretre

Gyermek a biciklis ülésben Gyermekünk ülését mindig a mi ülésünk mögé szereljük, soha ne a kormányra, előre. Egyszer se feledkezzünk meg a bukósisakról! Gondoljunk bele: az ülésbe rögzített gyermek egy esetleges eleséskor tehetetlenül csapódik a földre! Ha fejét semmi sem védi, súlyos sérüléseket szenvedhet. Sok kórházba járást kerülhetnénk el, ha például szánkózás közben is hozzá szoktatnánk porontyunkat a fejvédő sisakhoz.

Minél kisebb egy gyermek, annál nagyobb a fej/test arány, és gyengébb a nyak. Ennek következtében a fej tehetetlensége megnő, illetve nő a gerincvelői idegek sérülésének esélye, melyek a csontszövettel ellentétben nem vagy csak részben regenerálódnak. A megfelelő méretű és helyesen rögzített sisak megléte nagyon fontos, ugyanis a kisgyermekek körében nagyon magas a súlyos kerékpáros fejsérülések száma.

A legkényelmesebb gyermekülés sem alkalmas arra, hogy hosszú ideig utaztassuk gyermekünket. Maximum háromszor egyórányi biciklizés javasolt naponta. Kerékpáros túráink során vegyük figyelembe, hogy útitársunk nem végez fizikai munkát, a menetszél is hűtheti, így kellően öltöztessük fel. Nyáron a napelleni védelemről is gondoskodjunk!
Közúton, lakott területen kívül kötelező a fényvisszaverő mellény használata!

Óvodások a kerékpáron Az óvodáskorú gyermekek többsége már önállóan képes kétkerekű biciklit hajtani, a veszély felmérésére azonban még alkalmatlan, a közlekedési szabályokat sem ismeri, ezért ne engedjük az utcára egyedül kerekezni. A KRESZ szabályainak ismerete mellett szoktassuk hozzá a kerékpár - lámpák, fényvisszaverők - megfelelő műszaki állapotának ellenőrzéséhez is.

Tanítani természetesen a legjobban úgy lehet, ha jó példát mutatunk: bukósisakot viselünk, nem megyünk át a pirosban, körültekintően közlekedünk.
A leggyakoribb balesetek csupán horzsolással járnak, ezek alapos fertőtlenítése elkerülhetetlen. Mélyebb sérüléseknél az orvos mérlegeli a tetanusz elleni védőoltást, hisz a kórokozó baktérium a poros, talajjal szennyezett felületeken él és súlyos betegséget okoz. A tetanuszoltás a legutóbbi ajánlások szerint nem egy, hanem öt (egyesek szerint tíz) évig jó. Ez praktikusan azt jelenti, hogy gyermekkorban nagyon ritkán kell emlékeztetőt adni, mert az alapimmunizálásban megkapják az emlékeztetőt.

A súlyos sérülthöz hívjanak mentőt!

#1 Dr.BauerBela

KISMAMA-BLOG- EGYES ROSSZ SZOKÁSOK

A GYERMEK EGYES ROSSZ SZOKÁSAI

Nem betegség,nem befolyásolhatja a gyermek fejlődését,csupán a környezetre van kedvezőtlen hatása az alábbiakban felsorolt rossz szokásokoknak.Jómagam nem is nevezném kóros szokásoknak.A szülők ne aggódjanak miattuk, mert a gyermek –kinövi-őket.

Az-újjszopás-a gyermek sztereotipiák közül a legkorábbi saját testen manipulálás.Elvben bármelyik újjat,néha az egész kezet,sőt a lábújjakat is szophatják,de a hüvelyújj-éppen nagyobb mozgási lehetőségei miatt-erre különösen alkalmas.Az újjszopás leggyakrabban elalvás előtt vagy érzelmileg negativ hangsúlyos helyzetekben/unalom, éhség, szorongás, fáradtság/vagy az életkörülmények lényegesebb változásánál/elválasztás az anyától,kórházba jutás,beiskolázás/észlelhető leginkább.

Az első életév után is megmaradó hüvelyújjszopást több szempontból szokták magyarázni-igy pl-a gyermekben túl nagy lehet a gyöngédség utáni vágy,amelyet a társadalmunk nem elégit ki annyira,mint más primitivebb körülmények között élő népeknél,ahol az anya állandóan testközelben,a hátán vagy a csipőtáján hordja gyermekét.

A másik lehetőség az anya állandó vagy gyakori távolléte,vagy akár ellenséges beállitottsága a gyermekkel szemben.-

A-körömrágás-a legelterjedtebb gyermeki testi manipulációs forma..Leggyakoribb a 8-1o életév között,de ifjaknál sőt felnőtteknél is észlelhető.Iskoláskoruaknál gyakoriságát 1o-3o %-ra becsülik-fiuknál nagyobb arányban fordul elő.A kéz körmeit-néha csak egyes újjakról-leharapja,majd megrágja,lenyeli vagy kiköpi a gyermek..Néha körömágyig,sőt újjbegyek bőrét is érintve történik a lerágás.-egyes gyermekek kényszeresen figyelik a lerágott körömmaradványok egyforma nagyságát-néha jelentős időt áldoznak erre.Egyes feszültségi helyzetekben fokozódik a körömrágás.

A-hajzat vagy a hónaljszörzet kényszerü kitépegetése-csavarása,húzogatása főleg leányokon észlelhető,de az előbbieknél ritkább jelenség.-többnyire egyébb neurótikus tünetekkel és gyakran nyomott alaphangulattal eggyüttesen jelentkezik,de társulhat más viselkedészavarral.Néhány elmebeli fogyatékos gyermek a hajat kitépése után le is nyeli.

A-fej és néha a test ritmikus-ringató vagy dobáló jellegü mozgatása.-a legtöbb csecsemőn észlelhető elalvás előtt.

A-fej odaütögetése a falhoz-vagy a butorhoz.-már ritkább tünet,amely a szülőkat sőt a kisérő hangjelenségek miatt a szomszédságot is nyugtalanitja.Ez a tünet fiúkon gyakoribb,a gyermeki össznépességnek 3,6-15 %-át érinti.-átlagban 8 hónapos korban kezdődik és kb 2 éves koráig tarthat.A 4 dik életévben megszünik ez a kellemetlen tünet de egyeseknél praepubertásig is tarthat.

A-hazudozás-a valóságnak meg nem felelő tények tudatos állitása,azon szándékkal,hogy mások megtévesztése révén az egyén bizonyos célt elérhessen.A gyermekeknél a nem igazat mondás mögött gyakran nem szerepel motivációként a szándékos félrevezetés-egészen más késztetések állnak a háttérben.Egyesek szerint a kisgyermek látszólagos hazugságát mégis a –valóssal-tévesztik össze gyakran,elfeledvén hogy egy 5 éves kor alatti kicsiny-a valóság és a képzelgés között csak részben tud különbséget tenni.-

A gyermekkori lopás-régen erkölcsi és nem lélektani zavar problémáját képezte.A tárgyak gyermeki elsajátitásával-éppúgy mint a hazudozással-csaknem minden szülőnek szembe kell néznie,de ezeknek a tetteknek csupán egy része tekinthető valódi tolvajlásnak,mert az utóbbihoz szükséges bizonyos értelmi fejlettségi szint elérése,okszerü gondolkodási készséggel és a morális etikai fogalmak lelkiismerte stb.kialakulásával eggyütt.Ezért a lopásról csupán a 8 életév körül,vagy az után beszélhetünk.

Mindig célszerü az eltulajdonitás és a valódi lopás között különbséget tenni.

A-tűzzel játszogatás és-gyujtogatás-érthetően társadalmi-közösségi veszélyt jelent.pedig hátterében ősi atavisztikus késztetések és kielégülések állnak.-még a felnőttekre is a nyilt tűz nézése és szitása-a velejáró melegségérzéssel eggyüt-lebilincselően kellemes hatással van,egyben agresszióval vagy veszélyérzettel kapcsolódhat össze.A gyermeknél az ambivalenciát még fokozza a tűz tiltott jellege és a vele kapcsolatos rombolási lehetőség.

#1 Dr.BauerBela

2011. március 25., péntek

A LÁNCOS TEMPLOM-KÖLCSEY KOLLÉGIUM

#1 Dr.BauerBela

BARÁTSÁGUNK SZELLEMISÉGE

BARÁTSÁGUNK SZELLEMISÉGE-

A mi generációnkat megviselte a XX dik század szeszélyes történelmi fordulatainak embertpróbáló kiméletlensége.De voltunk annyian hogy valaki mindig bedobta a mentőövet-és partra vergődtünk-Egy szerető,életednek tartalmat követelő család,egy iskola a maga történelmi erkölcseivel ,rendjével az autentikus értékek felismerésével,gondozásával és nem utolsó sorban hogy teljesitményed örömélményhez juttatott már gyermekkorodban.

Ez az iskola, kötelezett arra hogy tarsolyodban hordoznod kell a- ketyegő órát- és egy életen át becsü-

lettel ,tisztakezü munkával,egyenes gerinccel,hittel

épitkezned kell az igényelt predestinációd kitelje-

sitéséért.

Ez volt nekünk a REFORMÁTUS FŐGIMNÁZIUM - a KIRÁLYI KATÓLIKUS FŐGIMNÁZIUM. az ÁLLAMI MAGYAR FIÚLICEUM/a mai KÖLCSEY KOLLÉGIUM-és az ezen intézmények pedagógiai jellegeit még hosszú ideig megörző tanári kar.

Ezen intézményekneknek mindig volt egy disztingvált erdélyi magyar szellemisége. Ez a hangulat átitatta diákságának életfelfogását,függetlenül.a kortól,ranglétrától vagy a helytől ahová távoztak a nagyvilágba az arra utaltak,ki milyen remény-

kedéssel vagy kétkedéssel küzdve.

Egyszóval a Szatmárnémeti magyar ételmiség egy számottevő rétegét alkották.gondolkodásban.és alkotókészségben.

Hasonló értékrendet képviseltek olyan időkben, amelyekben az egysikú-fanatizált értelmiségi modeltől eltérni- eredendő bűn -volt.

Ez mindmáig az az intézmény amely,iratlan szabályaival az együvétartozás,a szolidaritás,a történelmileg, nemes ,önzetlen,mindenkor segitőkész életreszóló barátságokat alakitotta, tanulói között.

Az erkölcsi öntisztitás és öntisztulás állandó jelenléte, távoltartotta tőlünk a kishitüséget a megalkuvást és mindazt ami emberileg,erkölcsileg kivetendő-A véleménykülönbségek amik a viták hevében olykor nagyon felfokozottak voltak, nem zavarták a szellemi harmóniát,nem ejtettek sebet senki érzelmi Én-jén.

Egy kiegyensúlyozott társadalmi és erkölcsi értékitélet jellemzett bennünket,egy-standard-demokrácia-szellemisége,szélsőségek nélkül de mély főhajtással mindennemü elvi vagy gondolkodási értékek előtt.

A bohém hangulat,a sziporkázó elmék villanásai,olykor napokig mosolyra fakasztottak bennünket és felritkitották azt a szellemi –ködfágylat ami bennünket körülvett.

-Sok barátunkat elvesztettük,mások eltávoztak Erdélyből azért mert úgy alakult a sorsuk,mások az erdélyi magyarság kiválóivá lettek-avagy az egyetemes magyar irodalomtörténet nagyjaivá váltak -de mi a végváriak-akik még mindannyian eggyütt élünk szellemiségünkben, barátságunk emlékét őrizve, és mindezeket leirva a fiatalok okulására,hogy a szeretet a hit és igaz barátság nem veszhet el az-újra meg újra feltupirozott,eszement politikai.társadalmi –habrangy –elméletek között.

Ez volt az akkori-KÖLCSEY-s szellem amit megéltünk és vallottunk iskolatársaimmal és barátaim-mal./Részlet a –Sorstársak-cimű irásomból./

#1 Dr.BauerBela

KISMAMA-BLOG-VAKBÉLGYULLADÁS

AZ APPENDICITIS GYERMEKKORBAN.-

Az orvostörténeti documentumokból kitünik,hogy mióta orvoslás létezik az emberi társadalomban a heveny appendicitis mindig egy súlyos betegség volt főként akkor ha nem kellő időben került felismerésre.A diagnosztikai tévedések sok áldozatot követeltek úgy a felnőtteknél de méginkább a gyermekeknél.Az általa okozott halálozás még néhány évtizeddel ezelőtt is magas volt.

Az appendicitis megbetegedési mutatói a gyermekeknél magasabb mint a felnőtteknél.Csecsemőknél igen ritka,gyakoribbá válik 4 éves kor után és a leggyakoribb 1o-15 év között.-Minnél kisseb a gyermek, a betegség felismerése, annál több nehézségbe ütközik és természetszerüen annál több a nem diagnosztizált esetek száma,és ennek a nem kivánt következményei.

A felsorolt tények arra köteleznek bennünket, hogy bármilyen heveny jellegü hasi fájdalomnál minden orvos elévülhetetlen kötelessége az első lépésben az appendicitis kizárása.De tovább megyek-ilyen esetekben akik észlelik a gyermeket azok is kötelesek orvoshoz fordulni.Inkább legyen a kétes esetekben megfigyelés alatt a gyermek egy sebészeti osztályon/mondjuk fölöslegesen/minthogy egy dráma tanui legyünk,egész életre szóló lelkiismeretfurdalással.Az orvosi gyakorlatban bármilyen jellegü felületesség vagy nem kellőképpen alátámasztott biztonságosság előbb utóbb elszámoltat bennünket,és a visszfordithatatlan következmények felelősségével.terhel egy egész életen át.

A betegség végső diagnózisának a felállitása és a kezelése a sebész szakorvos feledata.Az alábbiakban csupán a szülők tájékoztatására akarok egynéhány jellemző tünetet felsorakoztatani:

- az appendicitis az esetek döntő többségében hirtelen kezdődik

- a fájdalom nem éri el azonnal a maximumát hamen fokozatosan erősödik.

- az enyhébb esetekben a fájdalom jellege lehet tompa,vagy súlyos

- gangrénás formáknál, nagyon éles szinte türhetetlen

- az eseteknek a 9o%-ban a fájdalom a jobb csipőárokban a leg-

- kifejezetteb,de kisugározhat a medence vagy veseárok felé

- egyes esetekben főként kissebb gyermekeknél a fájdalom az egész

- hasra kiterjedhet,mert a kissebb gyermek képtelen lokalizálni a fájdalmat.

- ha tapintásra a gyermek egy helyen rögziti a fájdalmat az nagyon értékes tünetnek itélhető

- kisérő tünetek lehetnek lehetnek a hányinger,hányás,hőemelkedés

- vagy láz,elesettség,sápadtság,aláárkolt szemek,szenvedő arc

- A megfelelő megfigyelő képességgel rendelkező szülők észrevehetik a következőket-

- a gyermek meggörnyedve jár,olykor a kezét a fájdalmas jobb csipő

- árkon tartja

- a lépcsőn való járás fájdalmas,szinte minden lépcsőfoknál

- ha két sarkára állitva a gyermek ugrik egyet,éles fájdalmat jelez a jobb csipőárokban.

- a jobb here lehuzásával ugyszintém élénk fájdalom észlelhető.

Ahogyan az orvosnak szent kötelessége a mindennemü heveny hasi fájdalomnál legelőször kizárni az appendicitiszt-ÚGY A SZÜLŐNEK IS KÖTELESSÉGE MINDEN JELLEGÜ HASI FÁJDALOMNÁL AZONNAL AZ ORVOSI VIZSGÁLATOT IGÉNYELNI.

Mint gyakorló orvos szeretném még két fontos dologra felhivni a figyelmet:

1-A gyermeknél a hasi fájdalom jelenléte vagy lokalizációja nagyon

körülményesen értékelendő és mint klinikai tünet főként a kicsinyeknél meg-bizhatatlan.

2-A grippés járványok idején más gyermekgyógyász és sebész kollégámmal,jómagam is észleltem az apendicitis számbeli növekedését.Ezekben az esetekben a betegség kezdete megfelel a grippe tüneteinek,majd 5-7 nap után a gyermek hasi fájdalmakról,hányingerről,hányásról panaszkodik és kialakul az apendicitis jellemző képe.

#1 Dr.BauerBela

2011. március 24., csütörtök

KISMAMA-BLOG-A FOGZÁS

A FOGZÁS KRONOLÓGIAI IDŐRENDJE

A FOG

ÁTMENETI FOGAK-HÓNAPOKBAN

ÁLLANDÓ FOGAK-ÉVEKBEN

Felső maxiláris

Alsó maxilaris

Felső maxiláris

Alsó maxiláris

Közpső metsző

6-12

5-10

6-8

6-8

Szélső metsző

8-13

7-16

7-9

7-9

Szemfogak

16-22

16-23

10-12

9-12

Molaris 1

11-18

11-18

9-11

9-11

Moláris 2

20-33

20-31

10-12

10-13

Moláris 3

-

-

5-7

5-7

Moláris 4

-

-

12-14

12-13

Moláris 5

-

-

17-30

17-30

#1 Dr.BauerBela