Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. január 5., csütörtök

PÁLYAVÁLASZTÁS-SZEMÉSZETI SZEMPONTOK


Pályaválasztás: szemészeti szempontok

A látás épsége egy igen fontos feltétele a pályaválasztás egészségügyi szempontjainak.Sajnos az el nem végzett minden részletre kiterjedő szemészeti vizsgálatok következményei, előbb utóbb előbukkannak és számos esetben a válsztott pálya megváltoztatására kényszerítenek.

A pályaválasztás szempontjából főleg az örökletes színlátás zavarok (színtévesztés, színvakság) a fontosak, mert bizonyos foglalkozások körében nem megengedett a legkisebb eltérés sem. Bizonyos munkahelyeken a rossz látás is kizáró okot jelent, hiszen az éleslátás elengedhetetlen lehet a megfelelő vagy biztonságos munkavégzéshez.
Látásélesség. Nagyon sok helyen nincs lehetőség a korrekció viselésére, így bizonyos munkahelyeken a rossz látás kizáró okot jelent. Külön hangsúlyozandó a viszonylag nagy dioptriaértékű szemüveg viselése: +6,0 D és -6,0D-nál erősebb. A közeli precíz munka során kitűnő közeli látásélesség szükséges bizonyos szakmáknál (órás, csipkekészítő, kötöttáru készítő, kozmetikus).
Látótér. Nagy látótérkiesések, az egészségeshez képest jelentősen beszűkült látótér leggyakoribb oka a látóideg különböző örökletes sorvadásos betegségei és a zöldhályog. Az örökletes betegségekben a látótér elváltozás gyakran gyenge látással és szemteke rezgéssel is együtt jár. A beszűkült látótér a balesetveszély miatt nagyon fontos kérdés, ezért autóvezetést igénylő szakmáknál jelent kizáró okot.


Látóidegsorvadás eseteiben tilos látóideg-károsodást okozó méreggel – neurotrop vegyszerrel, gázzal – dolgozni (festő-mázoló).
A megfelelően kezelt zöldhályog esetén a továbbtanulás szempontjából nincs hátrányban a gyermek. Olyan pályát érdemes választani, ahol a legkevesebb a zöldhályogos rohamot kiváltó potenciális tényező: sötétség, nehéz fizika munka, fokozott stressz stb.
Adaptáció és akkomodáció. Az alkalmazkodás mértékének vizsgálata az olyan munkahelyeknél nagyon fontos, ahol hirtelen kell a szemnek alkalmazkodni a fényviszonyok vagy a látótávolság változásához. Főleg a járművezetésnél van nagy jelentősége. A farkasvakság (hemeralopia) sötétadaptációs zavar, mely lehet örökletes, súlyos A-vitamin hiány, vagy súlyos szemészeti betegség szövődménye.
A térlátás tanult folyamat, amelyhez - a megfelelő látásélességen túl - a két szem együttes, összehangolt működése szükséges. Gyermekkorban a tér- és mélységlátás hiányának leggyakoribb oka a kancsalság. Ritkább ok az egyik szem elvesztése, amikor daganat vagy baleset miatt az egyik szemgolyót sajnos el kell távolítani.
Hiánya baleset veszélyt okozhat a magasban és mélyben való munka során (építőipari szakmák, kéményseprő, anyagmozgatógép-vezető). Hivatásos gépjárművezetők esetén a jogosítvány megszerzésének és meghosszabbításának a feltétele.
Egyszemű tanulók számára a továbbtanulás során kizáró okot csak a térlátás és a megfelelő összlátásélesség hiánya jelenthet. Ugyanakkor érdemes olyan szakmát választani, amely biztonságos és nem veszélyezteti egyetlen szemének épségét.

Színlátási zavarok

A pályaválasztás szempontjából főleg az örökletes színlátás zavarok (színtévesztés, színvakság) a fontosak, mert bizonyos foglalkozások körében nem megengedett a legkisebb eltérés sem! A színlátás zavarai kizáró okot jelentek minden olyan szakmánál, ahol a színek tévesztése, fel nem ismerése balesetveszélyt, életveszélyt jelenthet:
Elengedhetetlen a finom árnyalatok biztonságos felismerése, megkülönböztetése még akár rossz látási körülmények – félhomály, köd stb. - között is!
A színlátás zavarai, kizáró okot jelenthetnek az alábbi szakmákban
o Elektromos szakmák – elektromos vezetékek különböző színű szigetelése, áramütés veszélye miatt. Félhomályban sem keverhetjük össze a fekete, barna vagy lila vezetékeket.
o Vegyipari szakmák – különböző színárnyalatú vegyszerek biztonságos azonosítása. A vegyszerekkel végzett munkák során fontos a színárnyalatuk megváltozásának észlelése is.
o Biológiai és laboratóriumi jellegű szakmák – környezetvédelemmel, vízgazdálkodással, természetvédelemmel foglalkozó technológus. Élelmiszerekkel foglalkozó laboránsok, technikusok.
o Vadász, vadgazdálkodási technikus – Ne felejtsük el mennyire fontos például az őszi erdőkben a vörös és zöld árnyalatainak biztonságos elkülönítése rossz látási körülmények – köd, szürkület stb. – az életünkbe is kerülhet!
o Egészségügy egyes ágazatai: szülésznő, képi diagnosztikai asszisztens, mentőápoló, szociális gondozó és szervező. Szociális, gyógyszertári, fogászati, fizioterpiás, klinikai elektrofiziológiai és laboratóriumi technikai asszisztens, valamint csecsemő- és gyermekápoló, orvoselektrotechnkiai műszerész és technikus.
o Anyagvizsgáló és minőségbiztosító technikus
o Közlekedés - forgalomirányító, szállítmányozási technikus, vasút üzemvitel technikus stb..
Léteznek továbbá olyan munkakörök, szakmák ahol a színárnyalatok biztos megkülönböztetése nagyon fontos az élelmiszerek frissességének megállapításában és a megfelelő tartósítás megítélésében (kertész, húsfeldolgozó, tartósítóipari munkák.)

Egyéni elbírásálás és felmentés

Bizonyos munkakörök esetén, megszorításokkal, egyéni elbírálás szerint, megengedett lehet a színtévesztés.
Ilyenkor - az általános alkalmassági vizsgálatokon túl - a színtévesztés gyakorlati megítélésére is szükség van. Például az iparban használt összes színárnyalatú vezeték felismerése, azonosítása és elkülönítése lehetővé teszi a jelentkező számára bizonyos gyengeáramú szakmák elsajátítását.
Számos esetben a színtévesztés nem jelent balesetveszélyt, de az adott feladatot nem tudja helyesen ellátni csak súlyos esztétikai hibákkal. Hiszen szükséges a megfelelő színárnyalatok felismerésére, kikeverésére, társítására, alkalmazására (szobafestő, fodrász, kozmetikus, kirakatrendező, bolti eladó, fényképész, képzőművész, ruhakészítő, óvónő, dísznövény- és zöldségtermesztő, virágkötő, stb.).
http://www.webbeteg.hu
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése