Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. október 31., péntek

VOX POPULI-VOX DEI


#1 Dr.BauerBela

A RÜH CSECSEMŐ ÉS KISDEDKORBAN -KÉPEKBEN

A RÜH CSECSEMŐ ÉS KISDEDKORBAN KÉPEKBEN 

rüh egy olyan bőrbetegség, amit egy erős viszketést előidéző parazita okoz. A beteség akkor jelenik meg, amikor ezek a paraziták lerakják a bőrben tojásaikat. Három-nyolc nap alatt új paraziták jönnek létre, amelyek a bőr felszínére költöznek, hogy tovább terjedjenek és szaporodjanak. A nőstények ekkor újra tojást raknak és ismét elkezdődik a szaporodási folyamat.
A rüh nagyon fertőző, kisebb járványok is kialakulhatnak az óvodákban, iskolákban. A beteg bőrének érintésével, annak ruháival, takaróival vagy más dolgaival való érintkezés esetén terjed tovább. A rüh szexuális úton is terjedhet. A lappangási idő négy-hat hét.

A rüh tünetei és jelei
Az elsődleges tünet az intenzív viszketés, ami a fertőzést követő egy hónapban jelenik meg. A viszketés az éjszaka folyamán, meleg nyári napokon vagy forró fürdő után rosszabb.
A paraziták mikroszkopikusak, szabad szemmel nem láthatóak, de a rüh által vájt járatok a bőrben igen. Piros, duzzadt, vékony csíkok, főleg vakarás után láthatóak. A bőrkiütések kis hólyagocskákból állnak, amik a vakarástól kipirosodnak. A járatok főleg az ujjak között és a hajlatok belső részén láthatóak. A rüh látható még a köldök környékén, a könyökökön, bokákon és a fenéken. A kisgyerekek tenyerén, nyakán és fején is megjelenhetnek a kiütések.

Szövődmények
A rühnek nincsenek komplikációi, de nagyon fertőző, többen is megbetegedhetnek egy családban. A vakarás az egész test felületére továbbterjeszti a fertőzést. Ezek a viszketések varasodást is okozhatnak, ami szintén egy baktérium-okozta bőrbetegség.
A rühesség kezelése
Orvoshoz kell fordulni, ha a gyerekeden a rüh tüneteit észleled. A diagnózis felállításához orvosi vizsgálat kell. Mintát vesznek a bőrből és mikroszkóp alatt megvizsgálják. Az orvos felír majd egy krémmel vagy folyadékkal történő kezelést, amit a bőrre kell kenni ahhoz, hogy megölje a parazitákat. A krémet az egész testre fel kell kenni, nem csak azokra a részekre, ahol kiütések vannak. Egy hét után meg kell ismételni a kezelést. Mindenkinek, aki érintkezett a beteggel, kezeltetnie kell magát, még akkor is, ha nem mutat tüneteket.
Tudni kell, hogy a viszketés érzete a kezelés befejeztével még jelentkezhet. Ez nem azt jelenti, hogy a betegség még tart, hanem azt, hogy a bőr irritált. Ha a bőrön bakteriális fertőzésre utaló jeleket veszünk észre, antibiotikumos kezelésre van szükség. Hideg fürdők, szteroidos krémek, folyadékok enyhítik a viszketést, csakúgy mint a szájon át bevehető antihisztamin.
A betegség megelőzése
A rühességet nehéz megelőzni. A hiedelmekkel ellentétben, a rüh nem a higiénia hiányának betegsége. Rendkívül fontos, hogy minden fertőzött ember és a körülötte lévők is egyidőben kapjanak kezelést, megelőzve az újrafertőzést. A ruhákat és a fehérneműt alaposan ki kell mosni melegvízben és jól meg kell szárítani. Azokat a ruhadarabokat, amik nem moshatók mosógépben, légmentesen el kell zárni egy hétre. Ha a gyerek elkapja a rühet, szólni kell az iskolának, óvodának. A gyerek visszamehet az iskolába, amikor befejeződik a kezelés.

IKOPNOGRÁFIA

1-



2-



3-



4-



5-



6-



7-



8-



9-



10-






#1 Dr.BauerBela

A GYERMEKKORI "TIC "-RŐL

A gyermekkori "tic"-ről


A tic valamilyen formájával szinte minden nap találkozunk, mégis sok tévképzet él róla, ami nehezíti felismerését, elfogadását, kezelését. Ugyanakkor nagy gondot okoz a tic-et mutató gyermek szülei, hozzátartozói, pedagógusai, társai számára. Ezért érdemes beszélni róla. Fiúkban gyakoribb rendellenességről van szó, de lányoknál is előfordul. Sokszor családi halmozódást mutat, de a pontos öröklésmenet nem ismert.
·         A tic akaratlan, hirtelen, gyors, rövid, ismétlődő, sztereotip mozgás (motoros tic) vagy hangadás (vocalis tic). Az extrémen súlyos eseteket kivéve nem jelentkezik folyamatosan
·         . A motoros tic egyszerű formái lehetnek például hunyorgás, grimaszolás, orrhuzogatás, a szemgolyók hirtelen elfordítása, fejrángatás, vállrándítás, lábdobogás, összetett formái például a szökdécselés, ugrálás, tapogatás.
·         A vocalis tic lehet például szipogás, szimatolás, krákogás, köhögés, dünnyögés, röfögés. Összetett formák esetén a helyzethez nem illő szavak, szótagok, rövid mondatok ismételgetése jelentkezik. Motoros tic-ek közül a hunyorgás, szemforgatás esetén gyakran szemészeti, köhögés, krákogás esetén gégészeti vagy allergológiai problémára gondolnak a szülők, de sokszor még az orvosok is. Az akaratlan mozdulatok sokszor célszerűnek tűnnek, például a fej megrázása a haj elsöprése céljából, de egy idő után fel kell tűnjön, hogy nem erről van szó. Sokszor a gyerekek társítanak egy akaratlagos mozdulatot a tic-hez, pl. elsimítja a haját a fejrázás után. Nagyobb gyerekek el tudják mondani, hogy a tic-et megelőzi egy kellemetlen érzés, általában a tic helyén.
Nagyon fontos tudni, hogy nem akaratlagos jelenségről van szó. Megtévesztő lehet, hogy a gyerekek egy időre, többnyire néhány percre, de akár órákra is vissza tudják tartani 
a kóros jelenséget, de utána még nagyobb erővel tör elő. Olyan, mintha a szünet után „kitikkelné” magát a felgyűlt feszültség miatt.
 A tic-et nyugtalanság, düh, stressz, izgatottság, fáradtság fokozza, pihenés, lazítás vagy éppen figyelemkoncentráció csökkenti. Jellegzetes helyzet, amikor a tic-elő gyermek az orvosi rendelőbe belépve, a helyzet okozta izgalom miatt azonnal mutatja a tünetet, majd a kezdeti beszélgetés alatt megnyugodva illetve vizsgálat alatt, feladathelyzetben teljesen tünetmentessé válik. Érdekes azonban, hogy kérésre a gyerekek minden tünetüket be tudják mutatni. Bizonyos élethelyzetek kifejezetten provokáló hatásúak. Ilyen például az iskolakezdés. Augusztus végén, szeptember elején mindig megnő a tic miatt jelentkező betegek száma. A hullámzó lefolyás azonban spontán is jelentkezhet, nem mindig köthető érzelmi állapothoz, pszichés feszültséghez. A tic diagnózisát a tünetek alapján kell felállítani, semmilyen egyéb vizsgálómódszer nem segít. 
A tic rendellenességek legsúlyosabb formája a Gilles de la Tourette szindróma. Egy évnél tovább fennálló többféle motoros tic és legalább egyféle vocalis tic esetén beszélhetünk róla, de ezeknek nem kell egyidejűleg fennállni.
 A betegség lefolyása alatt a tic-ek típusa, helye,  gyakorisága, súlyossága változik. A betegség nagyon összetett, minden eset egyéni. Vannak olyan idegrendszeri betegségek, amelyeknek része lehet tic, ilyenkor Gilles de la Tourette szindróma nem áll fenn. 
Vannak a tic tünetekhez gyakran társuló egyéb tünetek és betegségek: ilyenek a kényszercselekvések-kényszergondolatok (obscessiv-compulsiv rendellenesség), a hyperaktivitás-figyelemzavar szindróma(ADHD) valamint egyéb viselkedészavarok is. 
A betegség oka nem ismert. A leginkább elfogadott elmélet szerint az agyi ingerületátvivő anyagok, az un. neurotranszmitterek, elsősorban a dopamin és szerotonin egyensúlyának megbomlása okozza, dopamin túlsúly alakul ki, de ennek oka ismeretlen.
A felnőttkorba érve a tünetek enyhülnek vagy elmúlnak, tehát az agy érési folyamatainak is lehet szerepe. Nagyobb tanulmányok azt mutatják, hogy serdülő- vagy felnőttkorra az esetek egyharmada lesz tünetmentes és további harmadánál enyhülnek a tünetek. 
A tünetek gyakran enyhék, komolyabb kezelést nem igényelnek
. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy miről van szó. Ha nem vagyunk biztosak a dologban, többnyire a háziorvos is felvilágosítást tud adni. Ha súlyosabbnak látja a helyzetet, szakorvoshoz (elsősorban gyermekpszichiáterhez) vagy pszichológushoz fogja irányítani a gyermeket. Neurológusra akkor lehet szükség, ha más betegségtől, pl. epilepsziától kell elkülöníteni a tic-rendellenességet.
Fontos, hogy a gyereket ne figyelmeztessük, főleg ne szóljunk rá, hogy „hagyd már abba”. Természetesen sokszor nehéz, de meg kell próbálni nem észrevenni a tüneteket.
Az orvos vagy pszichológus részéről a tünetek elmagyarázása, tanácsadás, hosszabb beszélgetés sokszor olyan megkönnyebbüléshez vezet, hogy a tic-ek gyorsan elmúlnak.
A szülők megértve, hogy miről van szó, könnyebben elfogadják a helyzetet és a gyerek is megszabadul a szándékosság vádjától. Mindenképp gondolni kell az önbizalom erősítésére, 
a megfelelő önértékelésre
. Fontos, hogy a pedagógusok is tudjanak a problémáról, és a szülőkhöz hasonlóan kezeljék a helyzetet. Ők tudnak segíteni abban is, hogy az iskolatársak ne csúfolják, hecceljék a gyereket illetve meg tudják védeni az esetleges kiközösítéstől. 
A nem-gyógyszeres kezelések közé különböző viselkedés-terápiák tartoznak. Ennek egyik fajtája, amikor megtanítják a gyermeket a tic-et megelőző érzés felismerésére és összekötésére valamilyen akaratlagos viselkedéssel, amelyik egyben akadályozza a tic kitörését.

A viselkedés-terápiák, vagy a szintén használatos relaxációs tréningek a kevésbé súlyos esetekben jönnek szóba.
Számos gyógyszeres kezelés is létezik. Ezek alkalmazásánál az orvosnak mérlegelni kell, hogy a kedvező hatás és a szinte minden gyógyszernél fellépő kisebb-nagyobb mellékhatások 
olyan egyensúlyban legyenek, hogy a jó közérzet és a megfelelő iskolai teljesítmény is megmaradjon.
Természetesen a fent említett esetleges társuló betegségeket is kezelni kell. 

#1 Dr.BauerBela

2014. október 30., csütörtök

A NAPFÉNY OKOZTA POLIMORF BŐRKIÜTÉS,

Napfény okozta bőrbetegség.Főként a nyári 2-3 napos napfürdőzés  idézi elő.Tavaszi és őszi napozás nem váltja ki.Tünetei- foltos ,viszkető bőrkiütés jelenik meg.áltában  kis vörös foltok vagy hólyagok alakjában alakjában ,bármely testrészen ami napfénynek van kitéve.Hegesedés nélkül gyógvul.
#1 Dr.BauerBela

RITKA BETEGSÉG-A PIEBALDIZMIA*TARKA BŐR/

Piebaldizmia/TARKA BŐR/ ritka autoszomális domináns betegség . A betegségre jellemző a veleszületett többszörös szimmetrikus hipopigmentált vagy festékhiányos foltok A fehér foltok már születéskor jelen vannak és az esetek többségében nem terjednek,nem szaporodnak.De vannak progresziv klinikai formák is. 

1-



2-



3-



4-


5-


#1 Dr.BauerBela

TETÜFAJTÁK

1-Ruhatetü



2-Lapos tetü



3-Fejtetü


#1 Dr.BauerBela

2014. október 29., szerda

A 4-6 ÉVES GYERMEKEK NEVELÉSI PROBLÉMÁI

A 4-6 éves gyermek nevelésével kapcsolatos problémák és megoldások

 Egy születésnapi buliba készülődtünk, miközben arra lettem figyelmes, hogy ötéves kislányom a tükör előtt áll és különböző gumikat és csatokat próbál a hajába beleerőszakolni, közben pedig dühösen kiabál: "Úristen, hogy nézek ki, így nem mehetek sehova!"
Szerencsére visszafogtam magam és nem nevettem ki, bár annyira édes volt a felnőttes dühkitörésével.
 A gyermeknevelés egyik nagyon fontos szabálya: gyermekünket soha nem szabad kinevetni!  Ha egy kisgyerek azt érzi, hogy nem veszik komolyan, sérülhet az önértékelése és frusztrált lesz, ami haragot és erőszakosságot válthat ki.
Ha gyermekünk a babákkal, plüssállatkákkal, illetve más játékokkal agresszíven játszik, pl. veri a macit, megkötözi a babát, stb. akkor el kell fogadnunk ezeket az érzéseket, és engedni kell, hogy így játsszon. Rendszerint érthető okai vannak annak, miért teszi ezt. Lehet agresszív szülői magatartás, képek a televízióból vagy a játszótársak befolyása (tanulási modellek). Próbáljuk megérteni ezeket az okokat és beszéljünk róluk szemrehányás nélkül gyermekünkkel.
Kerüljük az olyan játékszerek vásárlását (pl. pisztoly, kézigránát-utánzatok), amelyek közvetlenül erőszakos játékra ösztönöznek. Ezt a döntésünket újra és újra beszéljük meg gyermekünkkel. Ha mégsem szeretnénk megtagadni tőle, akkor egy ilyen kívánság teljesítése előtt alaposan beszélgessünk el vele és ismételten magyarázzuk el neki, nem találjuk jónak az olyan játékokat, melyekkel - még ha csak játékból is - embereket ölnek, megsebesítenek vagy kínoznak.
Hogy bírkózzunk meg a konfliktusokkal?
Igyekezzünk én-üzeneteket küldeni (Gordon). Ezekkel gyermekünk tudtára adhatjuk, hogyan is érezzük magunkat egy adott helyzetben, milyen érzéseket ébreszt bennünk, ha gyermekünk számunkra elfogadhatatlan magatartást tanúsít.
Az én-üzenetek által gyermekünk megtapasztalja, hogy egy bizonyos viselkedéstől szenvedünk. Kerüljük a vádló te-üzeneteket, mint például: "Te aztán szörnyű vagy!". Ettől a gyerekek úgy érzik, hogy nem fogadják el és lebecsülik őket. Ha ilyesmit gyakorta kell hallaniuk, az aláássa önbecsülésüket és fennáll a magatartászavar kialakulásának veszélye.
Egy konfrontációs folyamatból gyakran hatalmi harc alakul ki a szülők és a gyerekek közt. Leginkább azok a gyerekek mennek bele hatalmi harcokba, akik túl kevés pozitív figyelmet és törődést kapnak, mivel az ezzel kapcsolatos kellemes hatalmi érzés a hiányzó pozitív érdeklődést helyettesíti. A szülő rendszerint szigorú reakciója megerősíti a gyerek "problémás" viselkedését, főleg akkor,  ha a kölykök megtapasztalják, mennyire indulatba jönnek szüleik.
A lopás és  hazudozás olyan magatartásmódok, amelyek a fejlődés során sok gyereknél megfigyelhetők. Ezeket azonban csak akkor tekintjük hibásnak, ha biztosak vagyunk abban, hogy a gyerek tudatosan cselekszik, és közben pontosan tudja, hogy a lopás és a hazudozás helytelen dolog.
Ha észrevesszük, hogy gyermekünk hazudik, először tűnődjünk el azon, vajon valóban hazudik-e a kicsi, azaz tudatosan állít valótlan dolgokat, vagy esetleg egyszerűen másként látja a tényeket, mint mi. Ilyen helyzetben maradjunk nyugodtak és szembesítsük gyermekünket azzal, ahogy mi látjuk a dolgot.
A gyerekek gyakran hazudnak a büntetéstől vagy kellemetlenségektől való félelemből. A hazugság mögött húzódó "szabálysértéseknek" magától értetődően következményeket kell maguk után vonni, mégpedig olyat, amely a szabály elleni vétséget hazugság nélkül is követné, pl. rombolás esetén jóvátétel. Azt azonban érdemes kideríteni, hogy a hazugság alapjául szolgáló szabály nem túlzottan korlátozó-e, illetve fontos, hogy jó példát mutassunk ezen a téren is gyermekünknek.
A gyermeknek részt kell vennie a károk megszüntetésében, még akkor is, ha "lopás" nem rossz szándékból történt. El kell magyaráznunk egyértelmű és világos szavakkal a tényálllást. "Ezek a játékok egy másik kisgyerek játékai, nem szabad elvenned őket. Ha egy másik gyerek elvenné a te macidat, biztosan nagyon szomorú lennél. Azt szeretném, ha többet nem vennél el másoktól semmit. Most visszavisszük a játékokat." Maga a visszaadás, a jóvátétel és a bocsánatkérés, mint következmények, önmagukban is elég kellemetlenek. Végezetül még ilyen helyzetben is öleljük át gyermekünket és dicsérjük meg, hogy nagyon jól megbirkózott a jóvátétel feladatával.
Gondoljuk végig, miért lophat a gyermekünk. Néha a lopás segélykiáltás a több szülői figyelem reményében, néha azonban a kicsi áldozatul esik fogyasztói társadalmunk sokrétű kísértésének.
Nemritkán úgy ötéves kor körül előfordulhat egy  ún. második dackorszak.Emögött az érvényesülés, az önállóság és az autonómia minden egyes gyerekben meglevő jogos vágya rejtőzik.
Sok helyzet létezik, amelyben ebben a korban sem kell feltétlenül dühkitörésig fajulnia, mivel a gyermek akaratát a szülők elfogadhatják. Ezek fontos élettapasztalatok a gyermek számára, így érzi hatékonynak magát. Megerősödik az önbizalma és az önbecsülése.
Erőszakos konfliktus megoldására alkalmazhatjuk a "megnyugvási idő"módszerét: a gyereket rövid időre száműzzük az izgatott, mindkettőnk számára elviselhetetlen helyzetből. Ez elsősorban a gyermek számára kellemetlen, másrészt viszont lehetőséget nyújt számunkra, hogy megnyugodjunk.
A megnyugvási idő, neveléspszichológiai szempontból a büntetés egyik formája. Ennek egészen egyszerű oka van: ha helyesen használjuk, a gyermek számára kellemetlen.
A büntetések ősidők óta a leggyakoribb "nevelési intézkedések" közé tartoznak, ez azonban nem jelenti azt, hogy jók vagy problémamentesek volnának. Éppen ellenkezőleg. Ha nevelési célra használjuk,a büntetés rendkívül komplikált dolog, melynek során sok hibát követhetünk el.
A nevelési célú büntetés nem lehet túl szigorú, mert különben félelmet, menekülést és haragot idézhet elő. Másrészt viszont elég szigorúnak kell lennie ahhoz, hogy kellemetlennek érezzék, különben nincs semmi visszatartó hatása.  A büntetésnek ezenkívül közvetlenül a nemkívánatos magatartás után kell következnie, hogy a helytelennek tartott viselkedéssel való összefüggést a megbüntetett személy érezze.
A büntetést csak óvatosan használjuk nevelési eszközként!
A büntetés közbeni hibák gyakorlatilag törvényszerűen fellépnek, ha azt szülői haragból és gyűlöletből szabjuk ki, hiszen ebben a helyzetben hiányzik a lehetséges hibák elkerüléséhez szükséges világos gondolkodás képessége.
A tesi fenyítés büntetésként való alkalmazása mindig helytelen, mivel sok kárt okoz, viszont kevés haszna van. A haragból vagy tehetetlenségből adott ütések ahhoz vezetnek, hogy a gyerek félelemből adja fel a büntetéssel sújtott viselkedést megkínzottsága miatt és nem azért, mert belátta annak helytelen voltát. Az állandóan ilyen légkörnek kitett gyerekek gyakran az utcára menekülnek a szülői házból, és nemritkán a drogfogyasztás rabjaivá válnak.
A verések másik lehetséges következménye az, hogy a  megvertben gyűlölet és harag ébred fenyítőjével szemben, amit ő a maga részéről ismét csak másokon, vélhetően gyengébb embereken tölt ki. Ez a veszély abban is megmutatkozik, hogy a megvert gyerekeknek körülbelül a fele az őt verő szülőt valamikor megüti, míg a nem vert gyerekek jóformán soha nem tesznek ilyet.
A verés megalázó, frusztráló mind a szülőnek, mind a gyereknek.
Összefoglaló tanácsok:
  • Vegyük komolyan gyermekünket, soha ne nevessük ki!
  • Tartsuk fontosnak gyermekünk kérdéseit és őszintén válaszoljuk meg azokat!
  • Mindennap fordítsunk bizonyos időt gyermekünkre. Ez alatt az  "odafigyelési idő" alatt gyermekünk határozza meg, mit szeretne velünk közösen csinálni.
  • Mutassunk példát az őszinteség, a beleérző képesség és a felelősségtudat területén.
  • Vállaljuk hibáinkat és ezzel mutassuk meg gyermekünknek, hogy még mi is tudunk naponta új dolgokat tanulni és hogy még mi, mint szülők sem vagyunk tökéletesek.
  • Ha szükségessé válik egy korlátozás, akkor próbáljuk meg a nyílt beszéd és az én-üzenet használatával, adott esetben a következmények és a megnyugvási idő segítségével végrehajtatni a számunkra fontos szabályt.
  • Mellőzzük a szidalmazással és veréssel járó büntetéseket!
  • Karoljuk fel gyermekünk nyiladozó teljesítőkészségét; és bízzuk meg a kicsit elvégzendő apró feladatokkal (pl. az asztal leszedésével). Így megismeri a felelősség vállalását és annak érzését, hogy a család hétköznapjaiban is tud hasznos segítséget nyújtani. Ezek a tapasztalatok emelik a önértékelést és egyúttal csökkentik az agresszív magatartásra való hajlamot.
Fontos: a kisgyermek- és óvodáskor a nevelési folyamat szempontjából a legfontosabb időszak! Az ebben az életkorban elkövetett nevelési mulasztásokat nem lehet az iskolában "kijavítani". Ezért is hasznos, hogy szorosan együttműködjünk az óvodákkal, ahol a nevelőknek szintén nagy a felelőssége.


#1 Dr.BauerBela

SZOMORÚAN-ELHAGYATVA


#1 Dr.BauerBela

A NET VÉDELMÉBEN

A NET VÉDELMÉBEN




Amikor 73 éves fejjel az internet tanulás –kálváriáját jártam, jómagam sem gondoltam hogy megengedi Nekem az Úr hogy olyan tallérokat tegyek még a köz asztalára amiket az alábbiakban fogok  közölni. Tulajdonképpen én sem vettem komolyan az egész elektronikus ügyet, már csak azért sem mert, a környezetem is dicsérte a humorérzékemet egy ilyen vállalkozás hallatán. Egyszóval megmosolyogtak egyesek leplezetlenül a szemembe, a jobb érzésűek a hátam mögött. De settenkedve,lopakodva elsajátítottam az elektronika szövevényes ismereteit
Csodálatos dolog az amikor egy kattintással jelzik a kollégák, a tudományos fórumok,az anyukák hogy szükségük van a munkádra,úgy ismeretlenül, csupán a leirt tények minősége alapján. Az alkalom hogy kiteregedheted és hasznosíthatod azt, amit értéknek tekintenek munkádban..
Most amikor elteltek az évek és már jócskán alkonyodik, még álmodni sem mertem hogy mindaz a verejtékesen felhalmozott gondolatadattár és megteremtett írás/ 12.000 oldalon/ azok kezébe kerülhet akik értéknek tekintik és felhasználják mindennapi segítő imáikban és ténykedésükben a gyermekgondozási és gyermekgyógyászati gyakorlatban.
Ezek az-- átokra teremtett szürke verébtársaim- és a sors ajándékozott meg ezzel a lehetőséggel-az Internettel-
 hogy egy egész élet,de főként az  utóbbi tizenkét év kemény munkájával, a szakmai rend tudomására hozzam azt a szerény értéket,amiért egy egész életet áldoztam,és megfellebbezhetetlen módon tárjam a kétkedők elé is.
Most már megnyugodtam,már nem vívom az ármányok elleni csatákat,az érdemtelenek elmarasztaló acsarkodásait. Abszolút igazolt tényekkel bizonyítottam.
Már nem bíráskodik felettem a kisebbségi voltom minden nyomorúsága,minden fala, amiről mindig kötelezően vissza kellett pattannom.
Az alkotás szelleme számomra most már szabadon leng, igazolva azt a tényt hogy-a nem ismert, nem érinthető és érzékelhető személyekről is szól az alkotott érték és annak minősége, a szabadon szárnyaló gondolatokról,a hivatástudat feddhetetlen .embert szolgáló .erkölcsileg tiszta emberi ténykedéseiről

GOOGEL-PROFIL REGISZTRÁCIÓ-2014-OKTÓBER-29-ÉN






#1 Dr.BauerBela

PENICILLIN ALLERGIA EGY 3 ÉVES GYERMEKNÉL


#1 Dr.BauerBela

A RENDSZERTELEN ALVÁS ÁRTHAT AGYERMEK INTELLIGENCIÁJÁNAK


Komoly hatással lehet a gyermek intelligenciájára, ha a szülők nem alakítják ki idejében a lefekvés pontos menetrendjét - mutatta ki egy brit kutatás.
beszélj rólaA tanulmányban 11 ezer hétéves gyerek értelmi képességeit vizsgálták, szüleiket pedig kikérdezték a hároméves, ötéves és hétéves kori altatási szokásaikról - írta a BBC hírszolgálata a Journal of Epidemiology and Community Health című tudományos lapban megjelent tanulmány alapján. 

Rosszabbul teljesítették a matematika- és az olvasási, valamint a térlátási feladatlapot azok, akik nem feküdtek le aludni rendszeresen ugyanabban az időben, vagy 21 óránál később kerültek ágyba.

Az alváshiány felboríthatja a test természetes életritmusát, és ronthatja a tanulási képességeket. Az esti rutin hiánya a hároméveseknél fordult elő leggyakrabban: minden ötödik rendszertelen időben feküdt le. Hétéves korukra a gyerekek több mint fele rendszeresen ugyanabban az időben, 19.30 és 20.30 között ment aludni. "Lehetséges, hogy a rendszertelen lefekvés a kaotikus családi állapotokat tükrözi, és talán ez többet árt az értelmi képességeknek, mint a kevés alvás.

Ezt is igyekeztünk figyelembe venni"
- magyarázta Amanda Sacker, a University College of London kutatója, a felmérés vezetője. A későn vagy rendszertelen időben elalvó gyerekek jöttek a leginkább hátrányos helyzetű családokból, nekik ritkábban meséltek esténként, ők ehelyett általában - gyakran a saját szobájukban - nézték a televíziót. A társadalmi tényezők kiszűrése után is megmaradt azonban az összefüggés a rendszertelen alvásidő és a gyengébb szellemi teljesítmény között.

"Az eredmények azt sugallják, hogy a rendszeresség fontos a gyermek életében. A lefekvés pontos idejét legjobb kisgyermekkorban rögzíteni, ám sosem késő" - fogalmazta meg a
kutatás üzenetét Sacker. A szakemberek arra nem találtak bizonyítékot, hogy a 19.30 előtti altatás javítaná a szellemi teljesítményt.

"Első pillantásra úgy tűnhet, ha kevesebbet alszik a gyerek, kevésbé lesz okos, azonban az agyfejlődés társadalmi és biológiai tényezői ennél sokkal bonyolultabb módon hatnak egymásra. Véleményem szerint az iskolásoknak a jó teljesítmény érdekében jól kell éjjel aludniuk" - hangoztatta Robert Scott-Jupp, a brit Királyi Gyermekgyógyászati és -egészségügyi Kollégium munkatársa.
könyvjelzőDelicious


#1 Dr.BauerBela

2014. október 27., hétfő

KLINIKAI KÉPEK AZ USZODASZEMÖLCSRŐL

A betegség leírása röviden
Az uszodaszemölcs kórokozója a poxvírus. Nevét onnan kapta, hogy leggyakrabban azok között fordul elő, akik uszodába járnak. Az uszodában az is elég, ha a gyermek mezítláb lép be a zuhanyzóba, vagy éppen más törölközőjével törölközik. Ha pedig egyszer valakit megfertőzött, akkor gyermekközösségekben, óvodás kisiskolás korban szinte járványhoz hasonló gyorsasággal és megbetegítő képességgel terjed.
Hajlamosít a betegségre, ha valakinek száraz a bőre, mert a vírusok a száraz bőrön könnyebben megtelepszenek és elszaporodnak. Elsősorban azok a gyerekek fogékonyak, akik atopiás dermatitisben, ekcémában szenvednek. Részben azért, mert az érzékeny bőrük kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben, részben pedig azért, mert a kezelésükhöz használatos szteroid kenőcsök sajnos visszafogják a bőr természetes védekezőképességét.
szemölcsök, ha nem kerülnek eltávolításra továbbterjedhetnek, különösen igaz ez, a nemi szerveken lévő szemölcsökre.
Tünetek:
A tünetek általában néhány milliméter nagyságú sárgás-fehér, középen enyhén behúzódott, fénylő, gyöngyszerű papulákból állnak. A környezetük általában ép, de irritáció esetén a környező bőr kissé vöröses lehet.
Leggyakoribb előfordulási hely az arc, a nyak, a hónalj és lágyékhajlat, a nemi szervek és a végbél környéke, valamint a törzs felszíne.
Számuk egyidejűleg néhánytól néhány százig terjedhet.
Erős viszketéssel járhat, mely csak a további terjedését generálhatja.

IKONOGRÁFIA

1-Száj körül és az állakon



2-A comb belső felülete és a külső nemi szervek



3-Farpofák



4-Szem körül



5-Nyakon és az állakon



6-Jobb szem körül



7-Az ajkakon



8-Hónaljban



9-Arcon



10-Szemhéjon

11-A jellegzetes klinikai kép




#1 Dr.BauerBela

RÉSZLETESEBBEN A SZŐRTÜSZŐGYULLADÁSRÓL

Részletesebben a szőrtüszőgyulladásról




A szőrzettel rendelkező testfelszínen lényegében bárhol kialakulhat a szőrtüszők gyulladása, de ez – jellegéből fakadóan – általában látható helyeket érint. Korántsem csak esztétikai problémáról van szó, mert némely esetben maradandó elváltozásokat idéz elő, a helytelen házi „kezelés” pedig sokat ronthat az állapoton, sőt néha súlyos betegséget is okozhat.

 

Tünetek


Igen gyakori megbetegedés a szőrtüszőgyulladás (folliculitis), amely – természetéből adódóan – a szőrrel, hajjal borított területeken alakul ki. Általában 1-2 mm átmérőjű, apró gennyhólyagot látunk, melynek a közepét szőrszál fúrja át. A kórokozó a Staphylococcus aureus nevű baktérium. Sokszor következik be baktériumhordozás, vagyis a beteg, illetve a családjában valaki „kórokozó-hordozó". Ez azt jelenti, hogy orr-, illetve torokváladék-vétel során ismételten kitenyészthető a baktérium. Nehezen szüntethető meg ez az állapot, mégis kísérletet kell tenni rá, mert sokszor a gyógyulás kulcsát jelenti. A betegség következményeként a szőrszálak tövénél gennyhólyag képében mutatkozó, felületes bőrfertőzés jöhet létre.

A gyulladás lehet egészen felületes, ilyenkor alig veszi körül vérbővebb udvar; illetve mélyebb, amikor a vérbő udvar nagyobb. Elsősorban az erősen szőrös bőrfelületeken szokott előfordulni, ezért férfiakon gyakoribb. Főként a lábszáron, combon, karon, hajas fejbőrön, szakáll- és bajusztájon fordul elő, de a törzs szőrös területein bárhol kialakulhat. A nem megfelelő borotválkozás, felülfertőzések, dörzsölés (pl. farmernadrág miatt), rossz higiénés viszonyok, olajos, szennyes munkakörülmények is elősegítik a szőrtüszőgyulladás keletkezését. Az előbb felsoroltak következtében a szakálltájon kialakuló szőrtüszőgyulladás különösen krónikus lefolyású lehet.

 

Diagnózis

A klinikai kép alapján könnyű a diagnózis. El kell különíteni a pattanásos bőrtől (akné) és más, az arcon előforduló gyulladással, bőrvörösséggel (rosacea és perioralis dermatilis) járó, valamint a túlságosan leborotvált és a hámba visszafúródó szakállszőrök okozta szőrtüszőgyulladástól. Gyógyszerek, munkaanyagként a szervezetbe jutó halogének (jód, bróm, klór), gombás fertőzések is okozhatnak hasonló tüneteket.

 

Kezelés


A szőrszál kihúzásával a felgyülemlett genny kiürül, ezért a kezelés kulcsa a csipesszel való eltávolítás. Nagyon fontos a fertőtlenítő ecsetelés. Makacs esetekben célzott antibiotikus kezelés is szóba jöhet. Elsősorban azonban a helyi kezelés a legfontosabb. Neomagnol-oldatos borogatás, fertőtlenítő ecsetelők alkalmazása szükséges. Nagyon súlyos, a gyógykezelésre nem reagáló esetekben korábban röntgenkezelést is alkalmaztak, a szőrtüsző gyökerét roncsolták. Napjainkban erre nem kerül sor. Hegesedés nélkül, nyomtalanul gyógyul általában, azonban gyakran a megfelelő terápia ellenére is előfordul, hogy a vártnál lényegesen tovább fennáll.

 

Szőrtüszőgyulladás a hajas fejbőrön


Ebben a formában sem vitatható a Staphylococcus aureus nevű baktérium kórokozó szerepe, de az utóbbi időben a betegség kialakulásában a szervezet kóros immunválaszának is szerepet tulajdonítanak. A szőrtüsző mentén bekerülő kórokozó helyi gyulladást hoz létre, gennyes beolvadás alakul ki. Attól függően, hogy ez milyen mértékű, az egymás mellett elhelyezkedő szőrszálak gyökerei között egymással összefüggő, bőr alatti járatok, tályogok alakulnak ki. Szerencsére ez utóbbi forma nagyon ritka.
Súlyos esetben az egész hajas fejbőr területén számos, 2-3 cm átmérőjű csomó alakul ki, amelyek felpuhulnak, tályogokká alakulnak. Ezeket meg kell nyitni, ekkor bő genny távozik. A tályogok egymással a bőr alatt összefüggnek, egy helyen a bőrt megnyomva, számos tályogból ürül a genny. Gyakran maradandó, heges, kopasz foltokkal gyógyul a betegség.
Csaknem kizárólag férfiakon fordul elő. Évekig elhúzódó folyamat. Kialakulásában, illetve a fenntartásában szerepet játszanak a rossz higiénés viszonyok, olajos, piszkos munkakör. A szőrtüszőgyulladás szövődményeként alakulhat ki a kelés (furunkulus). Ennek első tünete a fájdalom, majd később duzzanat, melynek közepén egy-két nap múlva sárga gennyhólyag alakul ki. Sokszor mérsékelt láz is kísérheti. A sárgásfehér gennycsap kiürülésekor kiürül az elhalt szőrtüsző is, amely a megbetegedés elindítója volt.

 

Mikor alakul ki súlyosabb kórkép?

Mérsékelt gyakorisággal fordul elő a tarkótájon jelentkező, krónikusan fennálló, a gyulladás gyógyulásakor túlsarjadó hegszövet képződéséhez vezető szőrtüszőgyulladás. Tünetei riasztóbbak: a tarkótájon tömör, kiemelkedő, gyakran túlsarjadó hegszövettel, tágult szőrtüszőnyílásokkal, gennyhólyagokkal, nyomásra gennyet ürítő, mélyebb, kis tályogokkal tarkított bőrfelületet láthatunk. A betegségnek ez a formája krónikus lefolyású, heggel, maradandó kopaszsággal gyógyul. Szinte kizárólag férfiakon fordul elő, kiváltásában szerepel játszik a magas, kemény gallér izgató hatása. Ezt elsősorban valamilyen egyenruhát viselő személyen láthatjuk. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő kezeléstől, a kiváltó tényező megszüntetésétől várható javulás.


Egyéb formái


A halántéktájon, a hajas fejbőr határán az előbb említett Staphylococcus nevű baktériumon kívül más kórokozók (pl. Streptococcus) is létrehozhatnak kerek, besüppedt hegekkel gyógyuló, krónikus bőrfertőzést. Ez utóbbi forma igen ritka. Jellemzője elsősorban a seborrhoeás (rendellenes faggyúmirigy-működésű) területeken, tehát a halántéktájon, homlokon, 2-5 mm átmérőjű, középen behúzódott bőrjelenségek, gennyhólyagok megjelenése, amelyek 1-2 nap alatt sötétbarna, tapadó pörkké alakulnak át. 3-4 hét múlva a pörk leválik, és kerek, besüppedt heg marad vissza. Néha mérsékelt viszketéssel jár. Elsősorban férfiakon fordul elő.


El a kezekkel!


Azaz: szabad-e a szőrtüszőgyulladás talaján kialakuló „kelést” kinyomni?
Sokkal nagyobb baj alakulhat ki a nem megfelelő kezelés következtében, mint az eredeti probléma volt. Különösen a felső ajkon, orrnyílás környékén lévő furunkulusokat tilos nyomkodni, mert a kórokozót a nyirokutakba préselhetjük be, s a vénás hálózaton keresztül az agyalapi vénák útján gennyes agyhártyagyulladást idézhetünk elő.
Gondolnunk kell arra is, hogy fertőző bőrfolyamatról lévén szó, veszélyt jelent a családtagok számára. Különösen fontos az ép bőrünk, valamint a fürdőkád tisztán tartása, fertőtlenítése. Vannak egyes belszervi bántalmak (pl. cukorbetegség), amelyek esetében kialakulására fokozottabban lehet számítani. Ez elsősorban a felnőttek esetében igaz, mert a gyermekkori szőrtüszőgyulladás hátterében a legritkább esetben találkozunk cukorbetegséggel, sokkal inkább azzal, hogy a gyermek vagy családtagjai, társa, a gennykeltő baktériumot tünetmentesen hordozzák.


#1 Dr.BauerBela