Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2017. június 1., csütörtök

Hogyan lehet relaxálni az iskolában?



Hogyan lehet relaxálni az iskolában?
 „Munka után édes a pihenés” – A címmel nem a nyári vakációra utalhatnék, bár kétségtelen, hogy ez az időszak a legpihentetőbb diákok és pedagógusok számára egyaránt. Fontos, hogy huzamosabb ideig tudjanak a diákok kikapcsolódni, feltöltődjenek élményekkel. De vajon év közben van-e erre lehetőségük iskolai kereteken belül?
2013-ban elfogadott Nemzeti Alaptantervben szerepel a relaxáció és meditáció tanítása, amelyet a testnevelés órákon kell megvalósítania a pedagógusoknak. Az ötlet Dr. Bagdy Emőke professzortól, a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület elnökétől származik. A pszichológus egy olyan programot dolgozott ki, amelyben a feladatok és gyakorlatok az adott korosztály fejlettségi szintjéhez igazodnak. Tehát a tanterv előírja az iskolai relaxációt, a tanulóknak van arra a lehetőségük, hogy az órák között megpihenjenek, feltöltődjenek és így újult erővel folytathassák a napot. A keretek adottak, a megvalósítás a testnevelés tantárgyat tanító pedagóguson és a diákok motivációján, aktivitási szintjén múlik.

 A mindennapos testnevelésnek szerves részét képezi a relaxáció és a tudatos pihenés, mert ezáltal jobban tudnak a tanulók koncentrálni, könnyebben tanulnak és hatékonyabban birkóznak meg az iskolai feladatokkal. Úgy vélem, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekeknél kiemelt jelentőségű ez a terület. A nyugalmi testhelyzetben történő gyakorlat alkalmat ad arra, hogy a gyermek önmagára figyeljen, kizárja a zavaró külső ingereket, és a saját testében zajló folyamatokra koncentráljon. Ezáltal fejlődik a gyermek testtudata és izom-érzékelése. A pár perc pihenés segít, hogy a tanult ismeretek integrálódjanak, beépüljenek és ezáltal egy stabil tudássá váljanak. 

“Csendkirály” után a gyerek uralja magát
Az óráimon heti rendszerességgel alkalmaztam illetve kollegáim is alkalmaztak olyan pihentető gyakorlatokat, amelyek segítik a gyermekek belső nyugalmát megtalálni. Alsó tagozatos gyermekeknél játékos formában jelent meg, általában az óra végén valamely mozgásos játék részeként vagy levezetéseként. Hátukon feküdtek a gyermekek, csukott szemmel, általában valamilyen mesét hallgatva. Fontos, hogy test és beszéd feletti kontroll kialakuljon a gyermeknél, és egyszerre tudja is azt alkalmazni.  Segítségemre volt a Csendkirály nevű játék, ami a megteremtette a relaxációhoz szükséges csendet. Általában 2-3 percig tudták megtartani ezt az állapotot, ezután mozgolódni, beszélgetni kezdtek…Ilyenkor abbahagytam a gyakorlatot, engedtem, hogy átmozgassák testrészeiket és testhelyzetet változtassanak.  Ha a gyermek egyáltalán nem tudta követni az instrukciókat, nem erőltettem, mert esetleg az ellazulás helyett feszültség is keletkezhet benne.

Tiniknek: zenére lazítás
Felső tagozatos gyermekeknél gyógytestnevelés órákon alkalmaztam a pihentető gyakorlatokat. Mivel a foglalkozásoknak kötelező eleme, így igyekeztem minden órába beépíteni. A serdülő korosztálynak fontos a zenehallgatás, a relaxációhoz is igényelték az aláfestő zenét.  Hangsúlyoztam a kezdetektől, hogy nem az a cél, hogy elaludjanak, hanem hogy ébren tudjanak pihenni. A fokozatosság elvét követtem, először csak rövid ideig feküdtek hátukon csukott szemmel a tanulók. További instrukciót kezdetben nem adtam. Későbbiekben megpróbálták ellazítani egyes testrészeiket. Minden tanuló máshogy viszonyult a relaxációs szituációhoz, egyeseknek könnyen ment és egyből el tudtak lazulni, másnak nehezebben, valaki zavarba jött és próbált kibújni a „feladat” alól.  Hiperaktív gyermekeknek az alaphelyzet felvétele is kihívást jelentett, nem tudtak mozdulatlanul feküdni. Az óravezetés stílusát tehát igyekeztem az egyéni képességekhez igazítani, hogy egy tanuló se érjen kudarcélmény. Az eltérő fejlődésmenetből adódóan a korosztály nem feltétlenül mérvadó, előfordulhat, hogy a 12 éves tanuló hamarabb eljut a teljes nyugalmi állapotig, míg egy 14 éves lassabban halad ennek elsajátításában Elsődleges szempontom volt, hogy megszeresse a tanuló a pihenést és ne büntetésként élje meg.
Saját tapasztalataim alapján úgy gondolom, hogy a relaxáció beépítése az alaptantervbe egy innovatív és ötletes kezdeményezés volt, mert színesíti a testnevelés órákat. A többségi iskolák mellett speciális iskolában is megvalósítható, nem igényel különleges eszközöket.  Sajátos nevelési igényű gyermekeknél fejlesztési területként is megjelenik, mert elősegíti a tanulási folyamatokat, fejleszti a gyermek testsémáját és jótékonyan hat a kognitív funkciókra.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése