Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2011. május 21., szombat

AZ ANGOLKÓR-RACHITIS


A NEM KEZELT RACHITISZEK,A MEGELŐZŐ KEZELÉST NEM FOLYTATÓ ESETEKNÉL,ILYEN CSONTELVÁLTOZÁSOK FORDULHATNAK ELŐ-KÖVETKEZÉSKÉPPEN TARTSUK BE A MEGELŐZŐ KEZELÉSEK KÖTELEZŐ ELŐIRÁSAIT.

AZ ANGOLKÓR - RAHITISZ

A rahitis D-vitamin hiány okozta, általános betegség, melyet klinikailag elsősorban a csontrendszer elváltozásai, kóréllettanilag a C- és P-anyagcsere zavara jellemez.

Az angolkór elnevezésre Anglia iparvárosaiban észlelt hajdani nagy gyakorisága adott okot. Első leírása is a XVII-dik századbeli Angliából ered. Jelentőségét az adja meg, hogy súlyosabb esetekben zavart a fejlődás-növekedés, és maradandó csontdeformitások és keletkezhetnek. Hajlamosít továbbá elhúzódó légúti fertőzésekre, valamint tetániás görcsökre és igy közvetlen befolyásolhatja a csecsemő életkilátásait.

A rahitisra hajlamositó tényezők régóta ismertek. Ez a növekvő szervezet betegsége. Gyakori a mérsékelt égöv iparvárosaiban, ritkább falun, évszaki betegség, télen, tavasszal gyakoribb. Az utóbbi megfigyelések a napfény hiányára utalnak, mint oki tényezőre. Szerepelnek alimentáris tényezők is gyakoribb mesterségesen tápláltakban ritka a sarkvidéken, ahol a hal népeledel, és ezzel egyezően régen tudják hogy a csukamájolaj adasával a betegség megelőzhető. Az értékes régi megfigyelések e hosszú sorát közös nevezőre hozta a D-vitamin szerepének felismerése a rachitis kelekezésében.

Ma már az orvosi gyakorlatban egyre ritkábban találkozunk a betegség kiteljesedett képével,annak köszönhetően hogy a megelőző kezelést minden szinten kötelezően betartják.

Gyakorlati kérdésnek tartom mégis a jól észrevehető csontrenszeri tünetek ismertetését,lévén hogy még azért találkozunk elhanyagolt vagy nem kezelt esetekkel,másrészt a rachitis különlegesebb,más kórtani eredetü formáival.

A rachitis csontelváltozásai

Az egyes csontok növekedési intenzitásának, illetve terheléseinek megfelelően,minden életkorban más és más csontelváltozások állnak az előtérben.

A koponyán találjuk a legkorábbi, a 2-3 hónapban megjelenő elváltozást, amely abból áll hogy a nyakszirti/occipitális/csont ujjunkkal mint a kaucsuklabda benyomható. A tarkótáj erős izzadása is már korai,az anyának is feltünő jelenség.A továbbiakban a koponya azon része,melyben a csecsemő szivesebben fekszik, ellaposodhat és a fej aszimmetrikussá válhat. A szövetburjánzás folytán a szemöldök felett megvastagszik a csont./olimpusi homlok/ Egyes esetekben létrejöhet a négyszögü koponya. A fogzás gyakran késik és szabálytalan lehet.

A mellkason, a bordák csont porc határain duzzanatok keletkeznek ezek alkotják jól tapinthatóan,sőt láthatóan az összes bordákon végighúzódva a – rachitises olvasót -. Komolyabb következményekkel is járnak, mert kedvezőtlenül befolyásolják a légzési aktust. A mellkas gyakoribb deformitásai-a mellkas kétoldalról benyomódik, a szegycsont előreugrik/tyúkmell/, alsó részen a rekeszizom húzó hatása folytán harántbarázda látható.

A gerincoszlop. Ha a csecsemőt idő előtt ültetgetik a gerinc különboző ferdüléseknek van kitéve. A gerincoszlop nyomása a medencére és ez az úgynevezett –szűkmedencéhez-vezethet,mely később nehézséget okozhat a szülésnél.

A végtagokon már korán feltünnek a hosszú csövescsontok végeinek a duzzanatai, különösen a csulókon és bokákon. Később amikor a gyermek már járni kezd, a deformitások egész sora fejlődhet ki a végtagokon. O-láb, X-láb, elgörbült lábszárcsontok, zöldgalytörésekkel.

Az emlitett deformitások súlyos esetben szánalmas benyomást keltenek, amit tetéz a beteg sápadt arcszine és a rachitises pókhas, amely az izmok lazaságának a következménye.

A rachitis azonban nem csak csontbetegség, lazák, petyhüdtek az izmok, szalagok, izületek, gyakori a székrekedés a vérszegénység. A lép és máj megnagyobbodhatnak, elhúzódnak és ismétlődnek a felső léguti hurutok Elhanyagolt súlyos csontelváltozások törpe növést is okozhatnak, és nyomorékká tehetik a gyermeket.

Kedves szülők-mindezen sorokat nem azzal a céllal írtam le hogy emotív helyzetet teremtsek a családban. Ha az orvos által előirt megelőző kezelést betartjuk ilyen elváltozásokra nem kerülhet sor. Megnyugatatásukra elmondom hogy az utóbbi 20 évben rendkívül ritkán találkoztam ilyen esetekkel.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése